MENÜ

Kiskörére került az első 
Mazzotti önjáró permetező

Oldalszám: 49
2014.11.04.

Az olasz Mazzotti gyár és az AgroTipp No. 1. Kft. együttműködése még csak rövid ideje tart, mégis október elején már megtörtént az első önjáró permetezőgép átadása. A MAF 5240 típusjelű gép a gyártó legújabb típusa és felszereltségét tekintve a csúcskategóriába tartozik.

Az AgroTipp No. 1. Kft. termékkínálatát folyamatosan bővíti, amelynek eredménye, hogy májusban sikeresen elnyerték a ravennai székhelyű Mazotti gépgyártó termékeinek hazai forgalmazását és mindössze öt hónap után sikeresen értékesítették az első darabot Kiss Róbert kiskörei gazdálkodónak.

  

A képen (balról): Baksics Levente, Rikkert Zsolt, Kiss Róbert (tulajdonos), Barbieri Gianlluca (Mazzotti), Kustán Ferenc, Mészáros Máté
A képen (balról): Baksics Levente, Rikkert Zsolt, Kiss Róbert (tulajdonos), Barbieri Gianlluca (Mazzotti), Kustán Ferenc, Mészáros Máté

 

Az MAF 5240-es önjáró permetező gyártását 2012-ben kezdte meg a Mazzotti és azóta több mint 50 darab talált gazdára. A most átadott gép erőforrása egy 176 kW (238 LE) teljesítményű Perkins motor. A komfortérzetről a CLAAS gyártásában álló kabin gondoskodik, amelyben akár két ember is kényelmesen elfér. Zajszintje alacsony és munka közben megóvja kezelőjét a káros anyagok bejutásától. Hasmagassága fix 1,7 méter, a járószerkezetet hidraulikus nyomtávszabályozással látták el, ami menet közben (min. 3 km/h sebességnél) 2,25 m és 3,0 m között változtatható a kabinból. A kezelő összesen háromféle kormányzási mód közül választhat: kettő-, négykerék-kormányzás vagy oldalazó (kutyázó) mód. A gép egyik különlegessége, hogy a kormányzást nem külön, hanem egy munkahenger és összekötő karok segítségével végzi.

A 28 méteres szórókeret paralelogramma felfüggesztésű és 11 szekcióból áll. Munkamagassága a kabinból 50 cm és 3,8 m között állítható. Az 5000 liter tartálytérfogatú MAF 5240 légzsákos rendszerű keretet használ a precíz növényvédőszer-kijuttatás és az alacsony elsodródás érdekében. A levegő egy központi ventilátor segítségével jut el a zsákokba, amelynek fordulatszáma a kabinból állítható.

A gép a csúcsketegóriát képviseli az önjáró permetezőgépek között, amire bizonyíték a GPS alapú szakaszvezérlés, a Trimble automata kormányzás, a LED-es szórókeret megvilágítás, a szórókeret szintezés a megfelelő munkamagasság érdekében és a két darab rászerelt kamera egység. Vásárlói kérés volt továbbá egy nagynyomású mosóberendezés felszerelése is.

A gépátadás mindenképp sikerként és a jövőre nézve jó tapasztalatként könyvelhető el. 
Annak ellenére, hogy a hazai felhasználói körnek még viszonylag ismeretlen a 30 éves gyártási tapasztalattal rendelkező Mazzotti, az AgroTipp tervei között szerepel további 2 darab értékesítése 2015-ben, amelyet 5–10 darabra kívánnak növelni a következő években.

-an-