MENÜ

A víz több problémát okoz Fejér megyében

Oldalszám: 31
Gerebenics István 2014.12.11.

Átlagosnál magasabb hozamok mellett a víz több problémát is okoz Fejér megyében.

Fejér megye is szenved attól, hogy víz alatt állnak még mindig bizonyos területek, szántók. A rajta álló termést nem lehet betakarítani, ennek ellenére az előző évekhez képest magasabbak a termésátlagok. A kukorica betakarítása ütemesen halad, a betakarítás a végéhez közeledik, illetve több területen véget is ért már. Több mint 1 millió hektárról takarították be a termést országosan a gazdálkodók, a termésátlag 7,5–8,5 tonna/hektár között ingadozik. Vannak még betakarítatlan kukoricatáblák, melyek a régi megnevezésükre teljesen rászolgáltak. Több helyen a kukorica még lábon és vízben áll. A gazdák sok esetben a fagyot várják, talán akkor rámehetnek a földekre betakarítani a „tengerit”.

Fejér megyében is gondot okoz a Balaton leeresztése. A Sió Fejér megyei szakaszán, a csatorna közelében található termőföldeken okoz problémát, hogy a leeresztett víz terheli a Sió csatornát, így a belvizes területekről nem tud elszivárogni vagy elfolyni a többlet víz.

Fejér megyére is igaz az országos megállapítás, hogy a bőséges csapadék hatására a termés mennyisége meghaladta az elmúlt évek átlagait, viszont ez kedvezőtlenül hatott ki a minőségi paraméterekre. 
A termés minősége így valamivel elmarad a megszokottól. Őszi búzából az idén az átlagostól magasabb termést takarítottak be, a tavaszi vetésű kukorica és napraforgó betakarítása is csaknem befejeződött, az eddigi betakarított mennyiségi eredmények alapján átlagostól magasabb termésátlagra számíthatunk.

Az őszi talaj-előkészítő munkák jól haladnak és már a végéhez közelednek, azonban Fejér megyére is igaz az országos helyzet, hogy a túlnedvesedett és belvizes területeken a munkálatokat nagyon megnehezítik vagy egyszerűen gátolják a víz által okozott problémák.

A betakarítás eredményei: napraforgó termésátlaga 3 tonna/hektár körül. A szója esetében valamivel gyengébb eredményekről beszélhetünk. A burgonya eredményei nagyon változó, 20–24 tonna/hektár termelési átlag várható. A cukorrépa esetében 65–70 tonna/hektár termésátlaggal lehet számolni.

A víz nemcsak a betakarításnál, hanem utána, a betárolásnál is sok problémát okoz. A magas nedvességtartalmú kukorica betárolása a szárítókapacitásokat veszi igénybe, ezért azok folyamatosan működnek. Azonban a megyében előfordult, hogy a tartályos gázzal üzemelő szárítók időszakos gázhiánnyal szembesültek. Amennyiben az idei évre jellemző időjárás az elkövetkező években is előfordul, úgy a szárítókat kiszolgáló gázellátóknak is készülni kell a szezonban igényelt megnövekedett igényekre és az ezzel járó logisztikai feladatokra.

Már az őszi talaj-előkészítő munkák is jelzik, minden termelő a következő évre készül. A tavaszi munkákhoz szükséges input anyagok beszerzésében és az ezzel kapcsolatos legjobb árak elérésében segítjük minden GabonaMarket.hu tagunkat. Az idei év utolsó és a következő év első két hónapjában az oldalunkra feltöltött input igényeket területileg összesítjük. Az így jelentkezett területi összesített input igényt a beszállító tagjainkkal beáraztatjuk és versenyeztetjük. Az ár és minőségi  verseny eredményei pedig segíti majd a tagjaink döntését a tavaszi input beszerzésekben.

A GabonaMarket.hu adatai szerint a termények tekintetében a következő piaci árak (felvásárlási ajánlatok) alakultak ki Fejér megyében:

73.Gabonamarket
Gerebenics István,
GabonaMarket.hu

 

  

 31.gabonamarket