MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2014/12 > Pr Kukorica vetőmag Caussade Semences

Francia TEJÚT Magyarországon!

A 20. század fordulója előtt a Tolna megyei német községekben és Moson megyében kialakultak a parasztgazdák által alapított tejgazdaságok és az ország első tejszövetkezetei. A 19. század közepétől egyértelmű volt a szakemberek számára, hogy a szarvasmarha-tenyésztés fejlesztéséhez a takarmányt jobban értékesítő, elsősorban jobban tejelő fajták szükségesek. Ezen fajták terjedésének azonban gátja volt a takarmánytermesztés alacsony színvonala (csak a természetes rétek fűhozamával lehetett számolni), szántóföldön termesztett takarmányról alig beszélhettünk. A tejhasznú marhatartás eredményeként a paraszti gazdálkodás teljesen átalakult: a szántókon megkezdődött a takarmánynövények ter-
mesztetése (MEK.OSZK.hu-Gazdaság és gazdálkodás).

Szakfolyóirat > 2014/12 > Pr vetőmag Napraforgó Euralis

Hogy szerepeltek az EURALIS napraforgóhibridjei 2014-ben?

2014-ben a napraforgó vetésterülete 615.000 ha volt, melyet nagy nehézségek árán sikerült betakarítani, 2,65 t/ha terméseredménnyel (forrás: VSZT). Ez egyértelmű javulás az előző 2 évhez képest (2013-ban 2,46 t/ha, 2012-ben 2,08 t/ha). Most is adódtak nagy területi eltérések: pl. Dunaújvárosban 4 t/ha körül arattak, Ráckeve-Kiskunlacháza térségében 3,5-3,6 t/ha körül, de az Északi-középhegység lábánál csak 2 t/ha közeli eredmények lettek. A betakarítás idejére extrém mennyiségű csapadék hullott, főleg a Dunántúlon, gyakran állománykezelés után, ezzel jelentősen rontva a termésminőséget. 

Szakfolyóirat > 2014/12 > Pr Gazda Jó Gazda Program

Klímaváltozás, 
környezetvédelem, 
nyereségesség

A fenti címben három olyan kulcsszót helyeztem egymás mellé, amelyek nem feltétlenül tartoznak össze, de jellemzik ennek a cikknek a mondanivalóját. Tulajdonképpen a helyspecifikus gazdálkodásról lesz szó, amely miközben a szántóföldi növénytermesztésben növeli a hatékonyságot és a nyereségességet, kíméli a környezetet és segít alkalmazkodni a klímaváltozás következményeihez.
A múlt század nyolcvanas éveiben, mint a hajdani Új Barázda Mgtsz. ipari növény ágazatvezetőjének feltűnt, hogy a részesművelésben betakarított csemegekukorica termésátlagai a hektáronkénti 4–15 t között ingadoztak, attól függően, hogy a tábla melyik részét mérték ki az adott tagnak, miközben a követett termesztéstechnika mindenütt ugyanaz volt. Később a keszthelyi egyetem meliorációs tanszékén Szóka Gyula tanár úr, akinek földmérő mérnökként nagy szenvedélye volt a műholdfelvételek mezőgazdasági alkalmazása, segített hozzájutni Szajúz űrhajó és Landsat TM  műholdfelvételekhez. Abban az időben még nem volt civil felhasználású GPS rendszer, RTK jelek, nem voltak terméstérképezővel felszerelt kombájnok, de a képeket tanulmányozva egyértelmű volt, hogy a távérzékelési adatok szoros kapcsolatban vannak az üzemi tapasztalatokkal és alkalmasak a táblákon belüli céltermések meghatározására.

Szakfolyóirat > 2014/12 > Pr Traktor Gazdaság Massey Ferguson

MF 7614 Az ideális traktor hazai körülményekre

A Massey Ferguson az MF 7614 kifejlesztésénél arra törekedett, hogy egy univerzálisan használható, hathengeres, maximálisan 155 LE-s erőgépet alkosson, ami szállításban és szántóföldön egyaránt hibátlanul megállja a helyét és az ára is versenyképes. A hazai körülmények között a „százötvenes” traktornak húznia kell pótkocsit, komoly talajmunkát szükséges végeznie és mindezt úgy, hogy keveset fogyaszt. Az MF 7614 pontosan ilyen erőgép 6 hengeres 6.6 l-es SISU motorjával, kategóriaelső tengelytávjával, Dyna hajtóművével. Azonban a statisztikai adatok helyett meséljen a traktorról két hazai gazdálkodó az ország 2 szegletéből.

Szakfolyóirat > 2014/12 > Pr Kukorica foszfor Timac Agro

Növény- és Állattáplálás Felsőfokon

NÖVÉNYINDÍTÁS, FOSZFORTRÁGYÁZÁS A foszfor a generatív fejlődés és a növény energiaellátásának legfőbb eleme. A foszfor a csírázás, a kelés és az intenzív hajtásnövekedés, valamint a szemtelítődés szempontjából is alapvető fontosságú. Ez alaptézis, a kérdés inkább az, hogy mivel tudjuk befolyásolni, hogy a szükséges foszfor jó helyen, időben és mennyiségben álljon a növény rendelkezésére.

Szakfolyóirat > 2014/12 > Pr Pioneer

P9486 - ÚJ BAJNOKJELÖLT A FAO300-BAN

A P9486 – a Pioneer új FAO300 közepi hibridje – első helyen végzett a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben két egymást követő évben is, felülmúlva minden versenytársat és sztenderd hibridet. Kimagasló terméselőnyét a saját termékfejlesztési kísérleteinkben is hasonló módon bizonyította. Feltétlen érdemes lesz 2015-re betervezni a vetéstervbe, mert sokat profitálhat általa!

Szakfolyóirat > 2014/12 > Pr Gabonakutató Nonprofit Kft. hibrid gabona

Újdonságok a Gabonakutató kínálatában- Kukoricától a cirokig

A mezőgazdaságban szinte semmi nem kiszámítható, erre tökéletes példaként szolgál a 2013. és a 2014-es év. A tavalyi aszályos időjárást egy enyhe tél, és egy hűvösebb, csapadékos tavasz követte. Sok termelő számára ez több problémát is okozott, először jelentkezett egy szinte kezelhetetlen pocokkártétel, majd a sárgarozsda okozott jelentős veszteségeket a búzatermelőknek. És mintha ez nem lett volna elég, beindult az esőzés a kalászos betakarítás második felére, és az addig is gyenge minőséget tovább rontotta. A kukoricatermelők sem jártak jobban, hiszen jelentős késéssel, magas víztartalommal, és sok helyen fuzáriummal terhelten tudták aratni a termést. A felvásárlási árról már nem is beszélve.