MENÜ

Hogy szerepeltek az EURALIS napraforgóhibridjei 2014-ben?

Oldalszám: 64
Csigó György Tamás 2014.12.09.

2014-ben a napraforgó vetésterülete 615.000 ha volt, melyet nagy nehézségek árán sikerült betakarítani, 2,65 t/ha terméseredménnyel (forrás: VSZT). Ez egyértelmű javulás az előző 2 évhez képest (2013-ban 2,46 t/ha, 2012-ben 2,08 t/ha). Most is adódtak nagy területi eltérések: pl. Dunaújvárosban 4 t/ha körül arattak, Ráckeve-Kiskunlacháza térségében 3,5-3,6 t/ha körül, de az Északi-középhegység lábánál csak 2 t/ha közeli eredmények lettek. A betakarítás idejére extrém mennyiségű csapadék hullott, főleg a Dunántúlon, gyakran állománykezelés után, ezzel jelentősen rontva a termésminőséget. 

Érdemes ezt a növényt termeszteni, a jövedelmezősége kedvezőbbnek tűnik, mint pl. a kukoricáé. A hazai terményárakat követve azt láthatjuk, hogy júniusban 94 ezer Ft-ot adtak a kereskedők 1 t terményért, novemberben pedig 97 ezer Ft-ot, ugyanez a kukorica esetében 45 ezer Ft-ról 39 ezerre csökkent (-14%). Forrás: kwizda.hu/terményárak

Az Euralis napraforgóinak nemesítési hátterét a cég résztulajdonában álló Soltis biztosítja, mely a világpiacon ma napjaink egyik vezető napraforgó nemesítő vállalkozása. Magyarországon, Szeged mellett is folyik nemesítői munka. A célok között szerepel a termőképesség, az olajtartalom, a betegség ellenállóság, a szárazságtűrés valamint a koraiság elérése a termésstabilitás megőrzése mellett.

Ma Magyarországon a napraforgó termesztésben a Clearfield szegmens aránya 65% körül van. Az Euralis hazánkban eladott napraforgó vetőmagjainak döntő hányada is ide tartozik.

A korai Clearfield csoport gerincét a 
ES AMIS, az ES NOVAMIS és az ES EUROMIS trió adják. Mindhárom hibrid igen jól bírta a csapadékos jelleg miatt megnövekedett betegség nyomást 2014-ben.

Az ES AMIS pl. Csávolyon 3,5 t/ha eredményt produkált üzemi körülmények között, de Csikérián is hozta a 3,1 t/ha-t minimális technológiai ráfordítással, gombaölő szeres kezelés nélkül! A Sclerotiniát (főleg a száron) jól tolerálja. Kezdeti fejlődése gyors, az állomány zömök és homogén. A napraforgó szádor hazai rasszaival (A-E) szemben ellenálló.

Az ES NOVAMIS, mely az ES AMIS ikertestvére, a szádor A-F rasszaival szemben is ellenálló. A 2014-es saját demo kísérleteinkben a 2. helyen végzett 5 hely átlagában 3,84 t/ha termésszinttel.

A szintén korai és szádor rezisztens 
ES EUROMIS stressz ellenállósága és stabilitása az eltérő viszonyok között is kiemelkedő, nagy termőképességű. A 2014-es saját demo kísérleteinkben 14 hely átlagában 3,71 t/ha termést ért el.

Keresse vetőmagjainkat forgalmazóinknál 2015-ben is!

Euralis logo
Csigó György Tamás

termék-, marketing menedzser

www.euralis.hu