MENÜ

Növény- és Állattáplálás Felsőfokon

Oldalszám: 88-89
2014.12.11.

NÖVÉNYINDÍTÁS, FOSZFORTRÁGYÁZÁS

A foszfor a generatív fejlődés és a növény energiaellátásának legfőbb eleme. A foszfor a csírázás, a kelés és az intenzív hajtásnövekedés, valamint a szemtelítődés szempontjából is alapvető fontosságú. Ez alaptézis, a kérdés inkább az, hogy mivel tudjuk befolyásolni, hogy a szükséges foszfor jó helyen, időben és mennyiségben álljon a növény rendelkezésére.

MIKROGRANULÁTUM

 

Az elvetett kukorica kelési ideje kb. 7–14 nap, majd 4–6 leveles stádiumban befejeződik a növény gyökérváltása. Tehát, a kelési időtől függően, kb. 3 hét elteltével a kukorica gyökérzete képes a növény teljes értékű ellátására. A mikrogranulátumok szerepe a keléstől a gyökérváltás befejezéséig terjedő időszakra korlátozódik. A mellékelt foszforfelvételi grafikonon jól látszik, hogy ezen periódus alatt a kukorica összes foszfor szükséglete kb. 4 kg/ha P2O5 -ben számított hatóanyag 10 tonna/hektár termést feltételezve. Ettől sokkal magasabb hatóanyagdózis a talaj foszforkészletét gazdagítja ugyan, de az elvárt starter hatáshoz nem tud érdemben hozzátenni.   

graf.jpg

A csírázást a megfelelő környezeti tényezők (talajhőmérséklet, talajnedvesség) hatására hormonális és enzimatikus folyamatok irányítják. A gyökérváltás befejezésének időszakában indul a csődifferenciálódás, amit szintén hormonális folyamat szabályoz. A PHYSIOSTART® a megfelelő foszfor mennyiségen túl biostimulátort is tartalmaz, amely segíti a növény hormonális folyamatait és ezzel a jelentős többlethatással javítja a termelés eredményét.

A biostimulátor hatását labor körülmények között és a gyakorlatban üzemi

körülmények között is vizsgáltuk. Mind a biostimulátor hatóanyag önállóan mind a késztermék PHYSIOSTART® a szántóföldön látványos eredményt mutat.

graf (1)

 

Csatlakozzon Ön is a Physiostart® sikeréhez!

A
Physiostart® újoncként a dobogón kezdett 2014-ben!

Forrás: Kleffmann Piackutatás, 2014.

 graf (3)

GRANULÁLT STARTER MŰTRÁGYA

TOP-PHOS® szerves foszfor hatóanyaggal

A tápanyagigény az a tápanyag- (tápelem-) mennyiség, amelyet a növénynek fel kell vennie ahhoz, hogy az általunk tervezett mennyiségű és minőségű termés megteremjen. A tápanyagigény nem lehet nulla, mert akkor a termés is nulla lenne. A kukorica abszolút foszfor igénye 10 t/ha terméscél eléréséhez kb. 90 kg/ha P2O5-ben számított hatóanyag. A fejlődés során azonban az egységnyi idő alatt felvett tápelem mennyisége változó, az adott fejlődési szakasz igényétől függ. A grafikonon jól látható, hogy 1 hónap elteltével jelentősen felgyorsul a foszforfelvétel, majd lassuló ütemmel a termékenyülést követően már nincs számottevő foszforfelvétel. Ezt a dinamikát le kell követnünk a termelés során ami a sok befolyásoló tényező mellett nem egyszerű feladat. Ezt felismerve cégünk idén egy áttörő újítást vezet be a hazai piacra, a TOP-PHOS®-t, mely egy új szerves foszfor molekula. Az újításnak köszönhetően javul a foszforműtrágyázás hatékonysága, jobb gyökeresedés, több energia és nagyobb hozam várható.

graf (4)

 

Januári cikkünkből

megtudhatják:


Miben mutatkozik meg a 

TOP-PHOS® jelentősége, és

milyen tényezők befolyásolják

a foszforfelvétel

dinamikáját...

 

 

 

Tudjon meg többet a TOP-PHOS innovációról >      www.top-phos.hu