MENÜ

Maestro szemenkénti vetőgép - Sokoldalú használat, széles választék

Oldalszám: 63
2015.01.15.

Ki mint vet, úgy arat – tartja a közmondás. Ha precízen vetettünk, akkor elvárhatjuk, hogy maximális termést érjünk el. És ez így igaz a Horsch Maestro vetőgépekre is. Több termelő rekordtermést ért el a Maestro vetőgép segítségével. Olyan termelő is van, aki már a sokadik Maestro vetőgépét vásárolja.

Miben más a Maestro?

Nagyon sokat beszélünk az optimális időpont kiválasztásáról. Mennyi ideig tart ez az optimális idő? Egy nap, kettő, egy hét? Attól függ, hogy hol vagyunk, de lehet olyan is hogy nincs, vagyis azt mondjuk közel optimális. Ezért általában korábban kezdünk el vetni, és később fejezzük azt be. A Horsch Maestro vetőgéppel nagyobb területet tudunk elvetni optimális időben. Mindez a vetőgép felépítéséből adódik, ugyanis nagy műtrágyatartályokkal látták el, ezáltal kevesebb az állásidő. A csoroszlya nyomását mindenkor, még vetés közben is tudjuk állítani, így pont a legmegfelelőbb nyomással dolgozhatunk. Az elmúlt év kísérletei alapján egy jól kiválasztott csoroszlyanyomás akár több mint 1 t terméstöbbletet is hozhat. A nagy csoroszlyanyomásnak köszönhetően a vetés mélységet mindig, bármilyen körülmény mellett tartja, így garantált az egyöntetű robbanásszerű kelés. A precíz adagolást az elektromotorhajtású adagoló biztosítja, a nagy sebesség melletti magárokban való elgurulást a fogó kerék meggátolja, és egyben a vetőmagot a magárok aljára is préseli. A szakaszolás alapból működik, ha GPS-szel összekötjük, akkor az egész vetőgép alkalmas a precíziós gazdálkodás megvalósítására, ezalatt értjük a tőszám és műtrágya helyspecifikus kijuttatását.

Talajművelésre nem igényes, lehet szántott, mulcs, StripTill, ha nagyobb rögök, akár kövek vagy szármaradvány található a talaj felszínén, akkor a barázdatisztítók elkotorják azt, és így a vetőmag biztosan jó mélységbe kerül.

Egyre többünket érint a nitrátérzékeny talajokon való termesztés hogyanja, itt gondolok a N-felhasználás mennyiségére. Van, aki baktériumtrágyával próbálja megoldani 
a „nagyobb N-dózist”. De van egy újabb eljárás is, ami szintén kötelező lesz, a zöldítő program. Ha ezt jól használjuk ki, akkor még több N tárolhatunk a talajba.

A Horsch EVO kultivátorral végezzük az alapművelést akár augusztusban. A traktor orrára helyezzük a Partner HT 2800 l-es 60:40 arányban osztott tartályt. A sor alá kijuttatjuk az alap műtrágyát, a sorok közé pedig zöld-
trágyát vetünk.

Augusztusban ajánlott pl. lóbabot vetni, mert ennek jó nagy a magja és akár mélyebbről, 10 cm-ről is kikel. Télen elfagy és tavasszal akár úgy is vethetünk, hogy a földhöz hozzá sem nyúlunk. Ha mégis, akkor elég akár egy Joker rövidtárcsával sekélyen magágyat készíteni.

Az innovatív gazdák kihasználják ezt a lehetőséget és egyre többen a Horsch-ot választják.

 

63.Horsch