MENÜ

Horsch Terrano FM

Oldalszám: 2
2015.12.16.

A műveletlen vizes területek tavaszi megoldása

Még mindig találkozunk olyan földekkel, amelyeket nem tudtak az ősz (tél) folyamán megművelni. Néhol még a kukorica is a lábán van. Mit lehet tenni ezekkel a földekkel? Ilyen és ehhez hasonló jelenségekkel találkoztunk már az elmúlt évek során. A termelők sokszor, ha még februárban megfagy, felszántják földjeiket, habár tudják, hogy ez nem jó, ezért ne is tegyék ezt! Ha le is fagy, a felszínen még el lehet menni, az altalaj teljesen át van ázva, ha felszántjuk, elkenjük az altalajt, így záró réteget hozunk létre, amin a víz nem tud közlekedni. A megerőszakolt földön kisebb is lesz a termés. Felteszik a kérdést, hogy akkor mit csináljunk? Ki kell várni amíg felszárad és akkor kell megművelni a talajt.

2.1.horsch
A Terrano FM vagy FX szántóföldi kultivátorokkal, tavasszal, március–április folyamán, vagy ha még mindig nedves, akkor május elején, amikor a föld felszáradt jó minőségben el lehet végezni ezt a munkát. A kultivátorok bekeverik a föld felszínén levő szármaradványokat. Lezáró hengerként a Horsch a RollFlex laprugós hengert ajánlja, amely sávosan tömörít, és ezenfelül még egy laza paplanszerű földréteget hagy maga mögött.

 

2.2.horsch
Ha nagy mennyiségű szármaradvánnyal állunk szembe, és a talaj még nem egészen száraz, de mégis meg szeretnénk művelni, ezt a négy gerendelyes Terrano FM kultivátorral el tudjuk végezni. 
A Terrano FM-nél a futómű bekerült a gépbe, úgyhogy a kerekek mögött halad még egy sor kapa, amely a nyomokat fellazítja. Azért, hogy a nedves talajt ne tömörítsük nagyon, a mélységállítást végezhetjük a szállító szerkezeten, és a henger csak az önsúlyától tömörít. A lecserepesedés elkerülése végett a henger mögött még egy gereblyét is használhatunk.

 

2.3.horsch
Ha a Terrano FM kultivátorral ősszel (télen) végezzük a munkát, akkor henger nélkül is dolgozhatunk, az így szabadon maradt talajfelszín egyenletes, amely könnyen beveszi a téli csapadékot.

Tavasszal csak egy magágynyitás kell, amit például a Horsch Cruiser XL sekély magágy készítővel is elvégezhetünk. A Cruiser XL-t akár szántásos technológiában is használhatjuk. Az előnye, hogy a kapák 120 kg kioldású rugókkal vannak ellátva és oldal irányba sem nyílnak ki. Sekély, intenzív, teljes átfedésű talajművelést végez, 2.4.horsch
így az erősebb gyökérzettel rendelkező gyomokat is kivágja. A FlexGrip kapabiztosítás egyenletesen átművelt magágyat, és egy sík felületű magágytalpat eredményez.

Magágykészítés tavasszal vagy ősszel, keresse a Horsch Terranót!

Szász Zoltán

+36-30/743-0302