MENÜ

Joker RT - Már kapható az újgenerációs rövidtárcsa

Oldalszám: 2
2015.12.16.

A Horsch az elmúlt két év folyamán a Joker RT rövidtárcsát tovább fejlesztette, így jelenleg a Joker RT Classic és a Joker RT M 14 párhuzamosan fut a kereskedői hálózatban. Hogy nézett ki a „régi” Classic és hogy néz ki az új Joker, valamint miért kellett továbbfejleszteni?

A mezőgépgyártás piacán is egyre többször találkozunk többé-kevésbé sikeresen lemásolt gépekkel (hasonló, mint más több terméknél az olcsó keleti másolatok), nagyon hasonlítanak egymáshoz és sokszor nagyon (kétesen) olcsóak.

A Joker RT Classic teljesen jól működő, és továbbra is gyártott (értékesített) rövidtárcsa. A két sor 52 cm átmérőjű, olajfürdős csapágyazású tárcsamezőt közvetlenül az egy soros henger követi. A járószerkezet a henger mögött helyezkedik el. A hagyományos felépítésű (előbb leírt) rövid tárcsák mind pattognak a szántóföldön. Így volt ez a Joker RT Classic-kal is, ezért a Horsch a futómű hidraulikájába egy lengéscsillapítót épített be (hasonló megoldás, mint a homlokrakodós traktoroknál, vagy a teleszkópos rakodóknál), így ezt az ugrálást drasztikusan csökkentette.

Az újgenerációs Joker RT felépítésében változott. A tárcsamező maradt, mert jól bevált az egy tartókaron, széles gumibakozású páros tárcsa felfogatás, és a haladási iránnyal 17 fokos szöget bezáró tárcsaszög. A futómű ellenben bekerült a tárcsamező és a henger közé, így megnőtt a távolság a tárcsa és a henger között, ennek abban van jelentősége, hogy nagy sebességnél a tárcsa nem dobja a földet – növényi maradványokat – a hengerbe, nincs eldugulási veszély, és sokkal jobb, nagyobb a tárcsa egyengető hatása. Ezen felépítés lehetőséget ad a dupla henger használatára, amely már jól bevált a Joker HD-ban, és egy igen nyugodt járást biztosít a földön – az ugrálás, billegés teljesen megszűnt. A Joker RT M14-be a gép elejére még egyengető sínt is szerelhetünk, amellyel a szántásokat lehet lesimítani. A nagyobb, magasabban vágott szármaradvány jobb aprítása érdekében a Joker tárcsa elejére még egy vágó hengert is szerelhetünk, így pl. a repcetarló teljes átfedéssel művelhető akár már 3-4 cm mélyen, és a magasabb tarló is bekeverésre kerül, valamint a napraforgótarlót sem kell külön hengerrel vagy szárzúzóval lejárni, mert a Joker tárcsa után tökéletesen felaprított és bekevert tarlómaradványokkal találkozunk.

Az innovatív gazdák a Jokert használják – válassza Ön is ezt, és a beruházásnál, használja ki az előrendelési akciót!

2.Joker RT

 

Szász Zoltán

+36-30/743-0302