MENÜ

„A talajon nem csak jársz, élsz is!”

Oldalszám: 53
Kovács Zoltán 2015.04.03.

2014 tavaszán aggódva figyeltük elegendő-e a téli csapadék, rendesen feltöltődtek-e a talajok vízzel? Aki emlékszik az pontosan tudja, az év első felében országos átlagban 160 mm csapadék hullott.

A szakemberek nem túl sok jót jósoltak, de az égi áldás megérkezett. Persze nem olyan mennyiségben, eloszlásban és gyakoriságban, ahogy azt a gazdálkodó kérte volna. Az elején még örültünk, aztán pedig kezdett kicsit bosszantóvá válni az állandóan eső eső.

A gombás betegségek elleni védekezések is nehezen voltak kivitelezhetőek. Aztán ismét esett és csak esett. Ősszel minden betakarítási és vetési munka csúszott. A rossz minőségű talajokon gazdálkodók pedig egyre kevesebb esélyt láttak a talajelőkészítés frontján is. Az ország egyötödén a talaj minősége és a sok csapadék miatt ma is nagy területeket foglal el a víz. Mindezek ellenére az emberek itt is vetni akarnak! A CAUSSADE szakmai tanáccsal és hibridjeinek ajánlásával segít.

A szakember, a technológiai géppark és maga a vetendő növény is nagyobb szakmai kihívásnak van kitéve ott, ahol a víz határozza meg a talaj genetikáját. Aki ilyen talajon gazdálkodik, az pontosan tudja annak a fortélyait, nehézségeit. Néha a józan észnek ellentmondó beavatkozásokkal szelídítjük meg a víz fogságába került talajt.

Jómagam is hasonló talajok gyakorlott gazdája vagyok, így nem hallásból, hanem empirikus úton szerzett tudásomat osztom meg gazdatársaimmal.

 

53.caussade

 

A talajt elő kell készíteni bármi áron is. Amíg nagy kárt nem teszünk, addig a termőréteg vastagságáig átfordítjuk a talajt és egyben ezzel a beavatkozással megpróbáljuk a vizet a talajba zárni. Most persze mondhatnák, tisztelt gazdálkodó társaim, ezek nem tudnak gazdálkodni, elkenik a talajt, eketalpat csinálnak, szitával szűrik a vizet.

Nos, ha az eke már nem segít és látjuk, a tél sem robbantja szét a talajt kisebb részekre, akkor a szántást abbahagyjuk. Mint a jó horgásznak: türelem és várakozás a következő teendőnk. Aztán, ha a víz húzódik és az erőgépünket már megbírja a felület és a gépüzemeltető is jól felkészült, akkor elővesszük a grubbereket és meghasogatjuk a talajt, kicsit megszellőztetve azt. Ha tovább várunk, akkor már rövidtárcsával is segíthetünk magágyat készíteni. Arra kell felkészülni, hogy ne legyen „galacsinos” a felület, mert ha ez megszárad, akkor abból nem igazán lehet jó magágyat produkálni. Tudjuk, hogy ez egy nagyon idegtépő játék a természet és az ember között. Ha megszelídítettük a talajt, akkor már csak tűrőképes hibridet kell választani, ami jól terem, mert a gépek és műveletek megválasztásán túl a helyes vetőmagválasztás is elengedhetetlen ezeken a rossz talajokon.

A CAUSSADE CLARITI CS és PARDI CS kukoricahibridjei alkalmazkodnak ezekhez a kedvezőtlen vízgazdálkodású, levegőtlen talajokhoz. A talaj tápanyag-szolgáltató képességét és a növény igényeit figyelembe vevő célzott tápanyag-utánpótlással ezeken a kilátástalannak vélt területeken is sikeresen elérhető a nyolc tonnás átlagtermés. E hibridek további előnye, hogy stabil a száruk a biológiai érettségen túl is, vízállásos időkben is megtartják a csöveket, a betakarítást követően csekély visszamaradó szártömegük a későbbi talajmunkák hatékonysága szempontjából nagyon kedvező.

A napraforgóvetés viszonylag könnyebb, mert nem igényel mély talajművelést. Ha kevés a szármaradványunk, egy rövidtárcsás művelettel magágyat tudunk készíteni és máris vethetjük a CAUSSADE napraforgóhibrideket, a magas olajsav tartalmú Klarika HO CL vagy a magas olajtartalmú HIMALIA, FUSHIA, IMERIA CL hibrideket. Ebben az esetben is nagy előnyük a Clearfield jelleg, mert ha nem sikerül vagy nem is kivitelezhető a vetés után, kelés előtti gyomirtás, akkor ez a módszer gyógyír az óriási gyomnyomás megakadályozásában. Szakértelem, elhivatottság és kellő alázat, ami a rossz adottságú talajokon gazdálkodók főbb erényei. És tudják: ,,a talajon nem csak jársz, élsz is”.

 

Kovács Zoltán

növényorvos, Komádi

Caussade Semences Hungary Kft., területi képviselő

 

További információ: CAUSSADE SEMENCES HUNGARY KFT.

1205 Budapest, Toldy Ferenc u. 13/B • Tel.: +36 1 287 8618 • Fax: +36 1 287 8619

[email protected]www.caussade-semences.hu

CAUSSADE logo_szlogen nelkul