MENÜ

Az Ön napraforgó termése minden körülmények között biztonságban van?

Oldalszám: 72
Veres Gabriella, Dr. Szűcs Péter 2015.04.03.

Globális felmelegedés, extrém esőzés, enyhe tél, száraz nyár, növekvő gyomnyomás, korai rovarkártétel, szádor megjelenése Magyarországon – és még sorolhatnánk, hogy a hazai napraforgó termesztés milyen kihívásokkal nézett szembe az elmúlt években. A megváltozott körülmények még inkább létfontosságúvá teszik a megbízható technológia használatát. A Clearfield®, mint ilyen, választ adhat az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás okozta problémákra, egyrészt a magas és megbízható terméspotenciállal bíró hibrideknek, valamint az állományban kijuttatható növényvédőszernek köszönhetően.

72.clearfield

Az alapkezelést követően van még egy lehetőség.

A Clearfield® technológiával a termelés biztonságosabb, hiszen használatával lehetővé válik az egy- és kétszikű gyomok elleni szelektív, védekezés, amikor arra szükség van.

Az alapkezeléseket követően - ha a gyomviszonyok szükségessé teszik - a technológia lehetőséget nyújt a posztemergens gyomirtó szer kijuttatására. 

Megbízható védelmet nyújt a napraforgó legfontosabb kétszikű (többek között a szerbtövis, a parlagfű, a csattanó maszlag, vagy az árvakelésű napraforgó), illetve számos magról kelő egyszikű (pl. a vadköles, a kakaslábfű) ellen és más gyomnövénnyel szemben. Fontos megemlíteni, hogy a már Magyarországon is megjelent gyomparazita, a szádor ellen is megoldást kínál.

 

Hatósági büntetés, akár 5 millió forintig. Megéri?

A Földművelésügyi Minisztérium közlése szerint a földhasználó és a földtulajdonos köteles kül-és belterületen is az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet a bírság.

A Clearfield® technológia elemeként, posztemergensen kijuttatható Listego az egyik leghatékonyabb megoldás a parlagfű elleni küzdelemben.

 

A szádor 50-100%-os terméskiesést is okozhat.

A szádorral fertőzött területeken a terméskiesés elérheti az 50-100%-ot, ezért kiemelten fontos, hogy ezt az agresszív és igen gyorsan mutálódó gyomparazitát a lehető legnagyobb mértékben gyérítsük.

A Syngenta egyértelmű javaslata a több ponton való védekezés: a szádor rezisztens Clearfield® napraforgó hibrid vetése és a fitotoxicitást nem okozó posztemergens gyomírtó, a Listego használata, vagyis a Clearfield® technológia lehet a megoldás erre.

 

A herbicid toleráns árvakeléseket kezelni kell.

A herbicid toleráns technológiák előretörésével egyre fontosabb szerepet kap a fenntartható vetésszerkezet kérdése is. A Syngenta évek óta figyelemmel kíséri ezt, és megállapította, hogy a herbicid toleráns napraforgók árvakelésükben is hordozzák ezt a tulajdonságukat, tehát herbicid toleráns gyomnövényként viselkednek. A jó hír, hogy van megoldás. 2014-ben kifejezetten a napraforgó árvakelések herbicid érzékenységének vizsgálatára beállított kísérleteink azt bizonyították, hogy a Magyarországon legelterjedtebben használt kalászos és kukorica herbicidekkel (szulfonilureák), hatékonyan irthatóak a Clearfield® napraforgó hibridek árvakelései. Így az ezen technológiába tartozó napraforgókat bátran beilleszthetjük a vetésszerkezet megtervezésekor, a köztes kultúrákban a megfelelő növényvédőszert használva nem okoznak gondot az esetlegesen újra hajtó hibridek. (Pontos részletekért és az egyes kultúrákban használható növényvédőszerekkel kapcsolatban keresse bizalommal területi képviselőinket!)

 

Kiemelkedő terméspotenciál, stabilan.

A Clearfield® technológia nem csak a növényvédelemben hozott forradalmat, hiszen a termelők számára a legfontosabbat, a magas termésmennyiséget nem csak a gyomnyomás csökkentése adja. A Syngenta évek óta tartó nemesítői munkájának eredménye, hogy a Clearfield® hibridek terméshozamukban meghaladják a hagyományos gyomirtású hibridekét. Ezzel teljes a kép, minden feltétel adott a biztos és magas terméshez.

 

A Syngenta kiemelt Clearfield hibrid ajánlata: NK Neoma

Bevezetése óta sztenderként meghatározza éréscsoportját. Minden körülmények között stabilan magas termést ad (2014: 3,94 t/ha, NÉBIH). Gyakorlatilag 8 éve bizonyít, bástyája az imidazolinon toleráns napraforgók csoportjának, megbízhatósága jól ismert a termelők körében. Az elágazódás, mellyel esetlegesen a hidegebb időjárásra reagálhat, nem okoz terméskiesést. Kimondottan rövid tenyészideje és gyors vízleadó képessége lehetővé teszi kései vetését.

Alacsony növénymagassága segíti a gépi növényvédelmi munkákat és biztonságosabbá teszi a betakarítást.

 

72.2.clear

 

2014-ben közel 300 000 hektáron termesztettek Clearfield® technológiájú napraforgót, nagy sikerrel.

Röviden összefoglalva elmondható, hogy az elmúlt évek dinamikus növekedése bizonyította, hogy a Clearfield® technológia a megoldás a tervezhető és jövedelmezhető növénytermesztés megvalósításához.

Veres Gabriella, Napraforgó termékmenedzser

Dr. Szűcs Péter, Szántóföldi technológus

Syngenta Kft.

Syngenta logo