MENÜ

HORSCH PRONTO univerzális aprómagvető

Oldalszám: 2
2015.12.16.

Európa-szerte a Pronto vetőgép piacvezető a vontatott pneumatikus vetőgépek között. Miért kedvelik a termelők a Pronto vetőgépet?

A Pronto vetőgép precíz, oda teszi a vetőmagot ahová beállítottuk, és annyi vetőmagot adagol, amennyit szeretnénk. Képes a legapróbb vetőmagot, mint pl. mák 30-40 dkg/ha dózisban adagolni, és 1 cm sekélyre lehelyezni, de akár a borsót is ki tudja vetni még a 300 kg/ha vagy a feletti normával is, és 6-7 cm mélyre lehelyezni. A Pronto vetéssel egy menetben műtrágyát is képes kijuttatni. Ezt kétféleképpen, vagy a nagyszemcsés műtrágyát nagy dózisban a sorok közé, külön műtrágyacsoroszlyákkal, vagy a mikro starter műtrágyát közvetlenül a mag mellé. A hagyományos műtrágyázással ellentétben, a műtrágya e fajta kijuttatásával a növények robbanásszerűen fejlődnek, és erőteljesebb a gyökértömeg. Ennek előnyét abban látjuk, hogy ősszel akár egy megkésett vetéssel is erőteljesebb növényzettel megyünk a télnek. A tavaszi kalászosok esetében, pl. a tavaszi árpá-ban, olyan kísérleteket is végeztünk, ahol az egész éves műtrágyadózist a vetéssel egy időben odaadtuk a növénynek. A bokrosodás erőteljesebb volt, mint a kontroll parcellán, és a kalászolás idejére a N-tartalom a talajban alacsonyabb volt, mint a hagyományos műtrágyázásnál, így a sörárpa tökéletes minőségű lett, és nem tapasztaltunk terméscsökkenést. A mikro starter műtrágya előnye ott jön ki, ha a vetés időszakában nagy a szárazság. A starter műtrágya gyorsan és könnyen oldódik, valamint pl. repce vetésénél, ha a PannonStartert használjuk, akkor a szklerotinia elleni Koni gombát is ki tudjuk adagolni, így biztonságosabb a termesztésünk.

A Pronto vetőgéppel bármilyen technológiában is dolgozunk, lehet az szántásos vagy mulcsos, tökéletes kelést érünk el, és ennek a titka a Pronto elvben rejlik. Mi is az a Pronto elv? A vetőgép elején két sorban elhelyezkedő rövid tárcsák művelik a talajt, amelyet a gumikerekes henger egyenget, és „autópályát” készít a dupla tárcsás vetőcsoroszlyának. A vetést a mélységtartó kerekek lehengerlik és biztosítják a jó mag-föld kontaktust.

A Pronto egy univerzális, egyszerűen kezelhető vetőgép, amely a jó gazda társa. Alapozzuk meg terméseink maximumát már a vetésnél – ez a Pronto.

 

4.Horsch.1

 4.Horsch.2

 

Szász Zoltán

+36-30/743-0302