MENÜ

Beindul a gabonapiac

Oldalszám: 19
2015.05.06.

Itt a tavasz, kezdődnek a munkák a földeken és ezzel párhuzamosan élénkül a forgalom a határidős gabonapiacokon. Tavaly ilyenkor minden piaci szereplő kelet felé figyelt, az orosz-ukrán konfliktus következményeit találgatta. Az árak az egekbe szöktek, a gazdák magas őszi eladási árakban reménykedtek. Az időjárás másképpen gondolta, szinte minden termőterületen rekord betakarítást hozott az év, a tavasz végétől az árak összeomlásszerű zuhanásnak indultak.

!agronaplo_egyben.indd

A különbségek jelentősek, pláne ha hozzávesszük milyen mélységekben jártak az árak szeptemberben: 170 EUR alatt is volt a búza és 131 EUR jelentette a mélypontot a novemberi kukoricában. Most kezdődik az időjárási piac, beindul az idei termés megbecslésére irányuló adatáradat feldolgozása, beárazása. Megismétli magát a tavalyi extrém kilengéseket hozó év vagy ismét a szárazság hajtja egyre magasabb szintre az árfolyamokat?

A válaszokat még nem tudhatjuk, de az idei év árfolyam-fedezési stratégiáját már kidolgozhatjuk. Eladóként milyen árfolyammal lennénk elégedettek? Ha nem döntjük el előre, akkor könnyen abba a hibába esünk, hogy amikor az adott szintre emelkedik a kurzus, nem adunk el, bízva a pillanat hangulatában és a további emelkedésben. (Ismerős tavalyról?)

Ezért két eladási megbízással kezdjük az évet, mindkettő jelentősen magasabb szinten van az aktuális árfolyamnál, de már olyan szinteket jelent, ami az elmúlt évek átlagában már jó eladási árnak számít. Lehet, hogy az idei év szárnyaló árakat hoz és veszteséget fogunk elszenvedni ezeken a pozíciókon, de ha minden évben ezzel a szinttel számolhatnánk, az már jó átlagos megtérülést biztosítana. A lényeg a hosszú távú kiszámíthatóság és a tervezhetőség. Novemberi kukoricában 179 eurón, míg a decemberi búzában 189 eurón rakunk be visszavonásig érvényes eladási megbízást 50-50 kontraktusra.

Ha ott teljesülnek az már jó szint, akármi is történjék utána.

!agronaplo_egyben.indd

!agronaplo_egyben.indd