MENÜ

Horsch Terrano FX - egy igazán szerethető szántóföldi kultivátor

Oldalszám: 2
2015.12.16.

A Terrano FX egyike a legrégebbi három gerendelyes kultivátoroknak.

Az FX előtt nagyjából csak két gerendelyes kultivátorok léteztek, amelyekkel inkább tarlóhántást végeztek, és utána megszántották a földet. A Terrano FX univerzális szántóföldi kultivátorral a Horsch lehelyezte a szántás nélküli talajművelés alapkövét. A Terrano Európa-szerte ismerté vált, és egyre többen használják a mulcsos talajművelés alap munkaeszközeként. A három gerendelyes felépítés és a kapák 30 cm-es húzástávolságban való elhelyezése nagy átömlő keresztmetszetet, emellett intenzív talajművelést és nagyon jó talajfelszín-egyengetést biztosít. A ClipOn lúdtalpkapa kis szögállással az igen sekély és kevésbé intenzív talajművelésre alkotott.

A MulchMix kaparendszer a 37 cm-es fesztávolságú szárnyas kapákkal és fordító lemezzel már 5 cm mélyen teljes átfedéssel dolgozik, intenzíven kever és egyenget. A szárnyakat általában 15 cm mélységig használjuk, mélyebben akár keskenyebb, 25 fesztávolságúakat, vagy teljesen szárny nélkül, így akár 30 cm mélyen is dolgozhatunk. Sokan azon dilemmáznak, hogy a tarlóhántással egy menetben mennyi szármaradványt dolgozzunk be a földbe? Nem jobb-e csak sekélyen tarlót hántani, nagyobb szármaradvány-mennyiséget a talaj felszínén hagyni, ami árnyékolja a földet az erős napsugárzástól? A kérdés nem helytelen! Azonban ezt azonnal mindenki saját magának meg is tudja válaszolni – annak függvényében, hogy milyen vetésforgóban állunk, milyen talajművelési technológiát végzünk, és ehhez milyen gépparkkal rendelkezünk.

Ha nagyobb a szármaradvány, és pl. repcét fogunk mulcsos technológiában vetni, akkor jó, ha már a tarlóhántásnál nagyobb mennyiségű szalmát bekeverünk a talajba. A talajfelszínen maradt szármaradványt a mély magágykészítéssel tudjuk csak bedolgozni. Ha viszont valaki szánt, akkor az igen sekély tarlóhántás a jobb megoldás, mert a kihullott magvak sekélyre kerülnek, így kicsíráznak, a szalmát meg amúgy is beszántják, tehát nem gond.

A Terrano FX-szel tökéletes munkát tudunk végezni a tarlóhántásban, majd az árvakelés- és magágykészítésben is.

A hengerek nagy választéka még nagyobb üzemeltetési biztonságot kölcsönöz a Terrano FX-nek, bármilyen területen használjuk is azt.

Nekem személyesen is egy igen kedves munkagépről van szó, mindamellett, hogy a szántóföldön kever és egyenget, jó magágyat készít, azért a valós életben még lelkeket is össze tud boronálni, így történt ez velünk is a feleségemmel. Egy mezőgazdasági cégben volt ügyvezető, ahová egy Pronto DC vetőgép-beruházás után szántóföldi kultivátor beruházása is képbe került. Így közelebbről is megismertük egymást, vagyis a Terrano FX boronált össze minket.

A jó gazda/gazdasszony Terrano-val műveli a földjeit, tegye ön is ezt!

Szász Zoltán

+36-30/743-0302

horsch_logo