MENÜ

Szójatermesztés Huminisz-technológiával

Oldalszám: 72
Pais István 2015.05.07.

Az eredményes szójatermesztés megkívánja a gazdától a megfelelő gondosságot, odafigyelést és szakmai tapasztalatot. A szója olyan területeken is meghonosodott hazánkban, ahol a klíma- és talajviszonyok nem optimálisak a növény számára. Az idei évben a szójatermelők köre bővülni, a szója vetésterülete jelentősen növekedni fog.

solvitis logó
kondisol logó
A gazdaságos szójatermesztés érdekében a gondos fajtaválasztáson, talajelőkészítésen, vetésminőségen stb. kívül nagyon lényeges a megfelelő növénykondicionálók, lombtrágyák használata. A szója az átlagosnál is jobban meghálálja a levéltrágyázást.

Szoja_kep

 A SOLVITIS lombtrágyák és a KONDISOL növénykondicionálók már két kezelés után is jelentős, 515% termésnövekedést eredményeztek a lombtrágyával nem kezelt  vagy a kezelt kontroll táblarészekhez képest az elmúlt 3 év szélsőséges időjárási körülményei között.

 

A KONDISOL+SOLVITIS üzemi szintű alkalmazásával nettó 3 t/ha közeli eredményeket értek el partnereink jellemzően a Nyugat-Dunántúlon. 3-4 t/ha hozam volt jellemző a Dél-Dunántúlon,  illetve néhány 4,5 t/ha feletti eredmény született Baranya és Békés megyében (néhány teszt a 2014. és a 2013. évből).

 A 2013-as szezonban a csapadék mennyisége, illetve annak eloszlása kedvezőtlen volt a szója számára. A 2014. évben pedig helyenként a túl sok víz okozott terméscsökkenést. A szójatermesztők  nagy része kizárólag a korábbi fenofázisok egyikében él a növénykondicionálás eszközével, amikor:

  1.  környezeti stressz okozta gyenge kezdeti fejlődésen kell rövid idő alatt átlendíteni a növényt;
  2. a herbicid utóhatást kívánjuk megszüntetni.

A KONDISOL + SOLVITIS Zn kezelést követő néhány napon belül a növény lényegesen zöldebb, vitálisabb lesz, a hajtásnövekedés elindul.

A szójának azonban – többek között a jobb megtermékenyülés érdekében – célszerű még a virágzás elején bórt adni. A SOLVITIS BÓR EXTRA bór-etanol-amin formában, szerves komplexben tartalmazza a bórt 135 g/l mennyiségben.

A KONDISOLBAN található huminsavak és fulvosavak sokrétű, jótékony hatása virágzásban is érvényesül, hiszen sokkal egyöntetűbb lesz állományunk.

Különösen szélsőségesen száraz évjáratokban és vetőmagtermesztésben ne feledkezzünk meg a hüvelyképződés időszakára időzített kezeléssel, amikor a KONDISOL vagy KONDISOL B+S mellett legalább 1 l/ha SOLVITIS Mg-t juttassunk ki (fotoszintézis, intenzívebb együttérés stb.)!

A kondicionálást és mikroelempótlást szükség esetén kiegészíthetjük SOLVITIS NPK (12-7-4), későbbi fenofázisokban SOLVITIS NPK (4-4-11) makroelem-tartalmú lombtrágyákkal.

Egy kezelés (4 l/ha KONDISOL + 2 l/ha SOLVITIS) nettó hektárköltsége kb. 5200 Ft.

A gazdaságos szójatermesztés érdekében érdemes a Huminisz-technológiát választani, hiszen még 100 ezer Ft/t felvásárlási áron is legalább 3-4-szeres árbevételtöbblet realizálható a többletráfordításhoz viszonyítva.

A Huminisz-technológia nemcsak a hatása, hanem kiemelkedően magas ár/érték aránya miatt is egyre népszerűbb a kertészeti- és szántóföldi termelők körében.

Pais István

Huminisz Kft.


Kattintson a képre a nagyításhoz!