MENÜ

Európa csendes, újra csendes…

Oldalszám: 19
2015.07.02.

Gabonapiaci szempontból az év legizgalmasabb szakaszában vagyunk, ehhez képest az árak igen szűk sávban mozognak mind a búza, mind a kukorica piacán. Az elmúlt években rendre 10 százalék feletti elmozdulást produkáltak az aktív kontraktusok április közepe és június vége között. Volt példa heves áremelkedésre ugyanúgy, mint lassan lemorzsolódó kurzusokra. Az idén a négy figyelt lejáratban csupán 1,5 EUR a legnagyobb változás az egy hónappal ezelőtti záróárakhoz képest…

A kukorica novemberi lejáratában az elmúlt két hónap legalacsonyabb elszámolóára 159 EUR volt, míg a legmagasabb szint 167,75 EUR lett. 9 euró különbség sincs a két szélsőérték között!

kukorica

 

Alig mutatott nagyobb kilengéseket a decemberi búza piaca: itt a két szélsőérték 172 és 187,75 EUR (záróárak).

A téli „holtszezonban” nagyobbat mozgott a piac, mint a várva várt és rettegett időjárási piacon! Nagyon leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy nem történt komoly változás az idei termésvárakozásokban, semmilyen rendkívüli időjárási esemény nem történt és az előretekintő rövid- és középtávú időjárási modellek sem fenyegetik a termést.

Ebben az oldalazó piacban nem teljesülhettek a berakott eladási megbízásaink. A kukorica esetében erre esélyünk sem volt, mivel a piac nem is járt a kitűzött 179 euró környékén. A búza esetében kicsit dühítőbb a helyzet, mivel a kitűzött 189 eurót kétszer is megközelítette a piac, de a 188,5 jelentette a napi csúcsot. A búza esetében már az aratás küszöbén állunk, így ha a betakarításban nem lesz fennakadás, akkor már nagyot nem mozdulnak az árfolyamok. A kukoricában még sok minden történhet, de egyelőre nyugodt évet áraznak a piacok.

kukorica
kukorica