MENÜ

Horsch Sprinter vetőgép a nehéz körülményekre alkotva

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2015.08.01.

A Sprinter egyike a legrégebbi Horsch vetőgépeknek. Kimondottan mulcsvetőgép, könnyen elbír a nagyobb mennyiségű szármaradvánnyal a vetőmagágyban.

Horsch Sprinter_2

Horsch Sprinter_1

Horsch Sprinter_3

A vetőgép Duett csoroszlyái két henger között helyezik a vetőmagot a talajba. A mellső henger egyengeti a talajfelszínt, a három gerendelyre szerelt Duett vetőcsoroszlyák iker sávba helyezik a vetőmagot, egy gereblye segít a magtakarásban, és minden csoroszlya nyomában halad egy gumikerekes henger, ami lehengerezi a talajfelszínt.

 Sprinter Duett Csoroszlya
Duett csoroszlya felépítése: 1. cserélhető vídeás orrbetét, 2. műtrágya-kijuttató nyílás, 3. ferdén futó tömörítő talp, 4. oldalsó terelőlemez, 5. Y magelosztó

A Duett vetőcsoroszlya nemcsak a vetőmagot helyezi a talajba, hanem a műtrágyát is. A csoroszlya, kialakítása révén, a szármaradványt eltávolítja a vetési síkból, a ferdén futó talppal (1) tömöríti a vetési sík alját, erre kerül az Y elosztón keresztül (2) dupla sávba a vetőmag.

 Sprinte rDuett csoroszlya
Duett csoroszlya vetési sémája

A folyékony vagy szilárd műtrágya a csoroszlya orrbetét nyomába, 5 cm-rel mélyebbre kerül (3), mint a vetőmag, és teljesen el van választva a vetőmagtól, így nagyobb mennyiségű műtrágyát is ki lehet juttatni a nélkül, hogy megégetné a csíranövényt. A bejárt terület közel 40%-át bevetjük, így a szórva vetés után itt a legjobb a tenyészterület kihasználtsága.

A saját kísérleti parcellákon már több éve kiderült az, hogy a Sprinterrel mulcsba vetett növények sokkal jobban teremnek akkor, ha a műtrágyát közvetlenül a gyökérzónába juttatjuk. Ez azért van így, mert ősszel a szármaradványok lebomlásakor relatív N-hiány jelentkezik, amit a koncentráltan kijuttatott műtrágyával azonnal helyettesítünk és ezáltal a növények fiatalkori fejlődése intenzív, ugyanígy intenzív a gyökérfejlődés is.

A tavaszi árpa vetésénél olyan kísérleteink is voltak, ahol azt figyeltük, hogy mi történik akkor, ha a teljes éves műtrágyadózist a vetéssel együtt juttatjuk ki. Kimagasló terméseredmény, és nagyon jó sörárpa minőség. Mi is történt itt? A nagy dózisú műtrágya nem égette a csíranövényt, mert 5 cm-rel mélyebben van, mint a vetőmag, de a bokrosodás és a szárba szökkenés idejében a nagy dózisú N felvehető állapotban volt, így a kalászolás idejére ez már lecsökkent, és a nagy termés következtében a sörárpa minősége tökéletes lett.

Tavaszi árpa 3 héttel a vetés után, és 5 héttel a vetés után
Tavaszi árpa 3 héttel a vetés után, és 5 héttel a vetés után

Milyen technológiában lehet használni a Sprinter? – Akár hagyományos, szántásos technológiában, akár mulcsos technológiában, mindenütt megállja a helyét. A Sprinternek egy tárcsás csoroszlyás vetőgéppel szemben ott van előnye, hogy amikor a tárcsás csoroszlya már megadta magát, akkor a Duett csoroszlya kimondottan ott is szépen vet. Ezek az extrém körülmények, mint nagyon köves talaj, nagyon kötött nehéz talajok, ahol igencsak költséges az apró morzsás talaj előállítása, a Sprinter számára nem feltétlenül szükséges.

Milyen a Duett csoroszlya vetési elve? – Hasonlóképpen képzeljük el, mintha az udvaron lapáttal szétterítenénk a sódert! Az apróbb talajfrakciók alulra kerülnek, a nagy rögök meg a föld felszínére. Ez első ránézésre nem nyújt barátságos kinézetet, de az apró vetőmagnak a vetési síkban kell optimális talajkontaktust létesíteni, és ez meg is valósul.

Duett csoroszlya elve
Duett csoroszlya elve

Sok termelő ódzkodik a Sprinter vetőgéptől, mert nincs benne forgó rész! Nem található benne tárcsa! Ami azt is jelenti, hogy nincs csapágy sem, ez meg azt jelenti, hogy a fenntartási költsége barátságosabb!

Mi lesz, ha nagyobb szármaradvánnyal találkozik, összehúzza, nem húzza? A Sprinter tökéletesen eljár mindenütt, ahol egy szántóföldi kultivátor el tud menni, vagy már eljárt! A csoroszlyák egy gerendelyen 75 cm-re vannak egymástól, és egy-egy gerendely között a távolság 80 cm. Óriási átömlő keresztmetszettel rendelkezik, így biztosított a nagy tömegű szármaradványos területeken is az eltömődésmentes vetés.

A Sprinter optimális vetést és kelést biztosít a legnehezebb körülmények között is.

 

Szász Zoltán

+36-30/743-0302