MENÜ

Vetésforgó előny repcével

Oldalszám: 44-45
2015.08.04.

Érdemes profitálni a repce kedvező elővetemény-hatásából

A repce vetésforgóba illesztése a termesztéséből származó közvetlen gazdasági eredményen túl számos további előnnyel szolgál. Az utóveteményként leggyakoribb őszi búza esetében pl. igazolhatóan nő a termésátlag, ugyanakkor csökken a talajművelésre, tápanyag-utánpótlásra és növényvédelemre fordított költség.

Sőt, még a búza minőségére is pozitív hatást gyakorol a repce elővetemény: a vizsgálatok a kenyérgabona fehérjetartalmának növekedését igazolták (1. ábra).

SK15_S22_Vorfrucht_RZ
Nagyításhoz kattintson a képre!

Összességében tehát nem számít ritkaságnak, hogy ezen előnyök hektáronként akár 60-80.000 Ft nagyságot is elérnek. Ez igazán értékessé teszi a repce előveteményt.

 

Vetőmagcsávázás 2015-ben

Jelenleg abból a feltételezésből tudunk kiindulni, hogy 2015-ben is a TMTD marad a repce vetőmagok alap csávázószere. Új, rovarölő hatással rendelkező hatékony csávázószert még nem engedélyeztek és az esetleges eseti engedélyek is csak korlátozott felületre szólhatnak a jelen tudásunk szerint.

 

Két gombaölő hatóanyaggal a még hatékonyabb védelemért

A TMTD a keléskori betegségek komplex problematikájára nyújt hosszú ideje megnyugtató megoldást, biztosítva ezzel a biztos szántóföldi kelést.

A dimetomorf (DMM) hatóanyag elsősorban peronoszpóra ellen véd, illetve ezzel egyidejűleg a csírakori fejlődésre hat erősen stimuláló jelleggel. Hatására a sziklevelek nagyobbak lesznek, és láthatóan tovább maradnak életképesek. A DMM-mel kezelt magok esetében gyakran előfordul, hogy még 4-6 leveles állapotban is életképes sziklevelek találhatók a növényeken, míg a kezeletleneken ezek már elszáradtak. Az erőteljes sziklevelek különösen nagy jelentőséggel bírnak a kezdeti fejlődés szakaszában, mivel hozzájárulnak az állomány erőteljes és egészséges fiatalkori fejlődéséhez. A DMM kedvező hatásai főleg erős peronoszpórafertőzés és stresszes körülmények között (késői vetés, hideg, nedves talajok, herbicid stressz) válnak egyértelművé. A TMTD+DMM kombinált hatóanyagú csávázás az idei szezonban a MERCEDES, a MARATHON, a SHREK és a TRUMPF hibridek esetében lesz elérhető.

 

ossz2015
Nagyításhoz kattintson a képre!

 

Rapool vetésforgó 3
Nagyításhoz kattintson a képre!

Blum Zoltán

RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu

Rapool_honlap_2015jul