MENÜ

Horsch talajművelési és vetési technológia

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2015.08.31.

Az őszi talajművelés már elkezdődött. A nyári nagy aszály után a teljesen kiszáradt földeket kellett elkezdeni művelni, repce magágyat készíteni. Sokan nem is fogtak bele, de többen abban a reményben, hogy csak megjön az eső elkezdték az alapművelést.

A Horsch Terranók és Tigerek most tudták megmutatni, hogy mire is képesek. Úgy lazítani és keverni, hogy minél kevesebb nagy hantot hozzunk fel a felszínre, és a megművelt területet le is zárjuk jó minőségben, ez a kihívás. Egy másik gond, amivel a termelők találkoztak, hogy a kiszáradt föld még a mélylazítót is kidobta a földből. A Horsch kultivátorok olyan mélyen dolgoznak, ahová beállította a gazda, és ha jól választottunk hengert, akkor a lezárás is tökéletes. Azt a termelőknek is lassan el kell fogadniuk, hogy egyfajta hengerrel nem fogunk minden körülmény között boldogulni. Az a henger, amelyik nagyon nedves körülmények között is működik, igen száraz körülmények között nem tömörít olyan intenzitással, mint egy nehéz fémhenger. Az igen száraz talajokon a Tiger MT-vel el tudtuk érni azt, hogy a tárcsákkal a felső 15 cm réteget kevertük és aprítottuk, a kapákkal pedig 35 cm mélyre lazítottunk és nem hoztunk fel nagy rögöket.

Az alapművelést elvégezve, és közben megérkezett a várva várt csapadék is, hol több, hol kevesebb, biztonságosabban el lehetett kezdeni a repce vetését. A Horsch aprómag vetőgépek, a Pronto és a Sprinter, mind alkalmas repcevetésre, és ha a vetőgépek dupla tartályosak, akkor még az alap műtrágyát is ki tudjuk juttatni a vetőmag közelébe. Újabban egyre nagyobb teret hódítanak a különböző mikro starter műtrágyák. Az összes Horsch vetőgép felszerelhető gyári kivitelű mikroadagolóval, amely a mikro starter műtrágyát a vetőmagáramba juttatja, így az a vetőbarázdában közvetlenül a mag mellett van.

Repcevetésben egyre többször halljuk, hogy milyen jó eredmények születnek ha szemenkénti vetőgéppel vetjük. A Horsch Maestro szemenkénti vetőgép is képes a repcét vetni. Ha ugyan egyazon táblán belül végezzük a kísérletet, és mindent egyformán végzünk, akkor a szemenként vetett és az aprómagvető géppel elvetett között termésbeli különbséget nem észlelünk. Ami viszont igaz, az az, hogy szemenkénti vetésnél alacsonyabb tőszámot vetünk, és ez kisebb költséget is jelent.

Maestro CC szemenkénti vetőgéppel vetett repce
Maestro CC szemenkénti vetőgéppel vetett repce

Azon gazdálkodók, akik a Horsch gépekkel és technológiával művelik földjeiket, nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

Szász Zoltán

+36-30/743-0302