MENÜ

SAATEN-UNION ŐSZI KALÁSZOSOK – 2015-BEN IS TÖBB TERMÉS, NAGYOBB TERMÉSBIZTONSÁG

Oldalszám: 30-33
Varga Gábor, Blum Zoltán 2015.09.02.

Az éghajlat és a piaci környezet változásának következményei a hazai növénytermesztőket is új kihívások elé állítják. A hőmérséklet emelkedése, valamint a szélsőséges meteorológiai események gyakoriságának növekedése mellett az évjáratok közötti különbségek is rendkívül széles határok között változhatnak. A hosszabbodó aszályos periódusok mellett az enyhe telek által kiváltott, erőteljesebben jelentkező betegségnyomás veszélyezteti leginkább a hozamok további növelését, illetve a termésbiztonság és a jövedelmezőség fenntarthatóságát.

A SAATEN-UNION nemesítőinél már jó ideje a termésbiztonság, a széles körű ökológiai alkalmazkodóképesség és a stressztűrés a meghatározó szelekciós kritériumok. Célkitűzésünk, hogy az új, széles körű genetikai változatosságot a lehető leggyorsabb nemesítési és biotechnológiai eljárásokkal „rögzítsük” a fajtáinkban. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre. Mindemellett a SAATEN-UNION kiterjedt európai vizsgálati hálózata biztosítja, hogy valamennyi ígéretes fajtajelöltje a lehető legszélesebb körű stresszvizsgálaton igazolja alkalmasságát. Ezáltal sikerül a hazai termelők számára is olyan fajtákat ajánlani, amelyek széles agroökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtűréssel és betegség-ellenállósággal, jó állóképességgel biztosítják a jövedelmező termesztést nehéz és változó körülmények között is.

A SAATEN-UNION közkedvelt és Magyarországon is jól bevált hibridjeinek és fajtáinak köre tovább bővül a 2015-ös őszi vetési szezonra. Az eddigi, kiemelkedő teljesítményű kalászosfajták és -hibridek mellé felsorakoznak a legújabb generáció képviselői is.

Az utóbbi évek szélsőségesen váltakozó, hol forró és aszályos, hol rendkívül csapadékos évei, valamint az idei esztendő után bátran kijelenthetjük, búzafajtáink eredményei egyértelműen cáfolják azokat az előítéleteket, amelyek szerint a nem helyben nemesített fajták nem lennének alkalmasak a magyarországi termesztésre. Éppen ellenkezőleg: a köztermesztésben a meghatározó versenytárs fajtákkal szemben egyértelmű termésfölényt, lényegesen jobb betegség-ellenállóságot, valamint nagyobb termésbiztonságot és minőségstabilitást igazolt a SAATEN-UNION-genetika.

A prémium malmi búza kategóriában GENIUS fajtánk további előretörése tapasztalható, köszönhetően a nagy termés és kiváló minőség egyedülálló kombinációjának és stabilitásának. A hosszabb piaci múltra visszatekintő, nagy termőképességű szegmensben ismertté vált MULAN és CHEVRON fajtáink vetőmagjára ismét jelentős termelői igények mutatkoznak, miután az idén is kiváló eredményeket értek el.

 

SU_oszi_kalaszosok2_Ortegus_grafikon_2015aug
Nagyításhoz kattintson a képre

Feltörekvő fajtáink közül kiemelendő a középérésű ORTEGUS, amely a minősítő, hároméves időszak abszolút termésgyőzteseként nyert állami elismerést 2012-ben. Megjelenésével folytatódik azon SAATEN-UNION búzák köztermesztésbe vonása, amelyek egyesítik magukban a nagy termőképesség, a kiváló termésstabilitás és a megbízható, jó malmi minőség kritériumait.

 

SU_oszi_kalaszosok2_Franz_grafikon_2015aug
Nagyításhoz kattintson a képre

Őszibúza-portfóliónk további erősödését támogatja a korai érésű, prémiumminőséget biztosító, szálkás CH COMBIN, valamint a legújabb, hazai állami elismerésben részesült középkésői FRANZ, amely mindenből a legjobbat adja: nagy termésmennyiség, stabilan A2-es malmi minőséggel, kiváló állóképességgel és betegség-ellenállósággal.

SU_oszi_kalaszosok2_Attraktion_grafikon_2015aug
Nagyításhoz kattintson a képre

A hivatalos kísérletekben kiválóan teljesítő ATTRAKTION és RUMOR biztosítja, hogy a jövőben is kiemelkedően magas genetikai értékű – nagy termőképességű és malmi minőséget biztosító – fajták tegyék teljessé őszibúza-kínálatunkat.

SU_oszi_kalaszosok2_Lennox_grafikon_2015
Nagyításhoz kattintson a képre

A kukorica elővetemény jellemzően kései betakarítása felértékelte a megkésett vetésekre alkalmas, a vetésidő tekintetében nagy rugalmasságot biztosító, járó jellegű búzák szerepét. Az ebben a szegmensben széles körben elterjedt LENNOX mellé érkezik újdonságként a GRANUS, amely produktivitás és minőség szempontjából is kiváló alternatíva valamennyi, összetett vetésszerkezetű és ezáltal sokszor megkéső búzavetésre kényszerülő gazdaság számára.

Külön említést érdemelnek hibridbúzáink, amelyek ismét üzemi táblákon bizonyították, hogy megfelelő technológiával reális célkitűzés a 10 tonna feletti termés és a malmi minőség. A több mint harmincezer hektáros vetésterület jelzi a hibridbúzákban megmutatkozó heterózishatást és a hagyományos fajtáknál nagyobb stressztűrésüket. Fejlesztéseink következő szakaszát mutatja új hibridjeink jelentős területen történő elvetése, amelyek hagyományos fajtákkal szembeni teljesítménye még szembetűnőbb.

 

SU_oszi_kalaszosok2_korai_hibridbuzak_grafikon_2015
Nagyításhoz kattintson a képre

A legújabb generációs hibridek – HYBIZA, HYFI, HYWIN, HYLUX és HYSPEED –, amelyek a már közkedvelt portfóliót (HYSTAR, HYTECK, HYLAND) kiegészítve tovább erősíthetik a hibridbúzák népszerűségét, pedig már a minőség terén is újabb előrelépési lehetőséget tartogatnak a hibridbúza-termesztők egyre szélesebb tábora számára.

 

SU_oszi_kalaszosok2_Hyfi_grafikon_2015aug
Nagyításhoz kattintson a képre

 

SU_oszi_kalaszosok2_Hywin_grafikon_2015aug
Nagyításhoz kattintson a képre

A kisebb területen vetett őszi kalászosfajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek. Őszi árpában a LAVERDA, amely a közelmúltig piacvezetőnek számított, 2015-ben már a feltörekvő ANTONELLA fajtánknak adta át pozícióját.

SU_oszi_kalaszosok2_Ellen_grafikon_2015aug
Nagyításhoz kattintson a képre

Az elkövetkezendő évek igazi „nagyágyúja” lehet SU ELLEN fajtánk, amelynek megjelenése Európa-szerte biztosítja a termelők számára, hogy a korszerű agrotechnika és a legújabb genetika kombinációjával kiváló terméseredményt és magas jövedelmezőséget érhessenek el. Az idei szezonban egy új kétsoros őszi sörárpa, a MALWINTA fajta is megjelenik a palettánkon. Ezzel a sörgyárak által preferált fajtával piacképes maláta-alapanyag állítható elő.

A WINTERGOLD őszi durumbúza a durumtermesztés gazdaságosságát javítja, különösen száraz évjáratokban és termőhelyeken. A tavaszi durumokkal összevetve jóval nagyobb termés és termésbiztonság jellemzi a WINTERGOLD fajtát, azokhoz hasonlóan jó minőségi paraméterek mellett. Kiváló termőképessége, jó télállósága és középkorai érése mellett magas szintű minőségstabilitása is a versenytársak elé helyezi a fajtát.

 

SU_oszi_kalaszosok2_Agendus_grafikon_2015aug
Nagyításhoz kattintson a képre

Tritikáléfajtáink közül az új generációt képviselő SU AGENDUS idei piaci bevezetését kimagasló teljesítménnyel, valamennyi versenytársát megelőzve alapozta meg a hivatalos kísérletekben.

SU_oszi_kalaszosok2_hibridrozs_grafikon_2015aug
Nagyításhoz kattintson a képre

A rozshibridek bevezetése óta eltelt néhány év üzemi tapasztalatai és a legújabb hivatalos kísérleti eredmények szintén azt jelzik, hogy őszi rozsban is kézzelfoghatóvá váltak a kalászosok hibridizációjának előnyei. Ráadásul a SU PHÖNIX, SU MEPHISTO és SU SANTINI hibridrozsok a klasszikus szemes hasznosítás mellett a tömegtakarmányt igénylő gazdaságok számára is alternatívát nyújtanak a szenázstermelés tavaszi alapanyag-szükségletének biztosításához, akárcsak a PROTECTOR fajtarozs. Az április végi betakarítással olyan módon biztosítható élettanilag kedvező összetételű, kiválóan emészthető, minőségi tömegtakarmány, hogy a kritikus, aszályos időszakok elkerülésével növekszik a takarmánybázis biztonsága, és a zöldrozs betakarítása után, május eleji vetéssel a terület ismét hasznosításba vonható.

A SAATEN-UNION őszi kalászosfajták és hibridek fejlesztésének célja a jövőben is a következő: több termés, nagyobb termésbiztonság. Még változó, sokszor szélsőséges körülmények között is.

Blum Zoltán

ügyvezető igazgató

Varga Gábor

termékfejlesztő

SAATEN-UNION Hungária Kft. 

www.saaten-union.hu

saaten 150 év