MENÜ

– SZÓJARÁDIÓ – 2015. szeptember

Oldalszám: 97
Mándi Lajosné dr., Aranyi Nikolett Réka 2015.09.02.

 

A szójatáblámon foltokban elszáradtak a növények, a leveleken szövedék is látható. Mi okozza a tüneteket?

Ezek a tünetek a közönséges takácsatka (Tetrahnychus urticae) károsításának tipikus jelei. Sajnos az elmúlt hetek meleg, csapadékmentes időjárása kedvezett a közönséges takácsatka jelentős mértékű felszaporodásának. Ellene a védekezés feltétlenül indokolt, mivel tömeges felszaporodásuk esetén nemcsak a levelek fonákját, hanem a virágokat és a hüvelyeket is szívogatják. A kártevő szívogatásának következtében a leveleken apró, halvány foltok jelennek meg, majd a levelek bronzbarna színűvé válnak és elszáradnak.

Eseti engedéllyel az Ortus 5 SC és Nissuron 10 WP atkaölő szerek használhatóak.

 

Mire kell figyelnem a szója betakarításakor?

A szója – éréscsoporttól függően – augusztus vége-október elején érik be. Attól függően, hogy mekkora területen termesztünk szóját, és milyen betakarítási kapacitással rendelkezünk célszerű két-három eltérő tenyészidejű fajtát használni. Az érés ideje egymást követő években az időjárási körülményektől függően akár két héttel is előrébb vagy hátrébb kerülhet. Száraz, meleg őszi időjárás esetén és gyommentes táblán az állomány szárítására nincs szükség. Azonban csapadékos idő esetén az érés elhúzódó lehet, ilyenkor deszikálni kell.

A betakarítás során ügyelni kell arra, hogy a bab nedvességtartalma 16–18%-os legyen, így megelőzhető a szemek felezése és a pergésből adódó veszteség. A kombájn maximális sebessége ne haladja meg az 5 km/h-át. A vágóasztalt a lehető legalacsonyabbra kell engedni, hogy a legalsó hüvelyeket is le tudjuk aratni. Itt nyilvánvalóvá válik, hogy optimális volt-e a magágy-előkészítés és megfelelő a fajtaválasztás. A motolla fordulata az arató sebességnél 25%-kal legyen gyorsabb. A magnedvességtől függően a dobfordulat számát 480–520 rpm közé kell beállítani.

 Válaszadóink: Mándi Lajosné dr., Aranyi Nikolett Réka