MENÜ

Horsch őszi talajművelés - avagy hogyan dolgozzuk be a nagy mennyiségű kukorica szármaradványt

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2015.12.16.

A mulcsos technológiában két alkalommal kell nagyon odafigyelni a szármaradványok bedolgozására. Egyik alkalom a repce vetése előtti magágykészítés, ugyanis az apró repcemag nem szereti, ha a környezetében nagy mennyiségű szalma található, a második legfontosabb a kukorica utáni búza alá történő magágykészítés.

Magyarországon a repcevetés annyival könnyebb, hogy jóval messzebb van az aratástól, így beilleszthető egy vagy két munkamenet a magágykészítésig. A kukoricaaratást követően pedig azonnal kell készíteni a magágyat, így itt nincs idő várni a szármaradvány rothadására. Mit lehet tenni ebben az esetben, úgy, hogy nem szántunk?

Egyik legfontosabb lenne, hogy a kombájn a legjobb kukoricaasztallal legyen felszerelve! Ez azért fontos, mert ha alacsony a tarló, és rövid a leszecskázott szármaradvány, akkor jobb a talajművelés minősége is. Ha mindezek a feltételek teljesültek, akkor egy Tiger AS, vagy Terrano szántóföldi kultivátorral egy menetben nagyon nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozásra kerül.

Horsch Terrano 4 FM
Terrano rövidre szecskázott kukoricatarlón

Ha azonban a tarló magassága nagy, és tele van 50–60 cm hosszú szármaradványokkal, akkor a csak kapás gépek nem boldogulnak (hasonlóan az ekéhez), összeszedik a szármaradványt. Erre fejlesztették ki a tárcsás Tiger MT-t. A nagy, 68 cm átmérőjű, két sorban elhelyezett tárcsákkal aprítja és bekeveri a szármaradványt, a kapákkal pedig 35 cm-en lazítja a talajt a tárcsák alatt, és nehéz körülmények között a tárcsát is behúzza a talajba.

Horsch Tiger 5 MT
Tiger 5 MT nagy mennyiségű és hosszú szárú, frissen vágott kukoricatarlón

A lezáró gumikerekes henger kiegészítve az SD vashengerrel nagyon jó talajfelszínt biztosít a mulcsvetőgépek számára. A Pronto vagy Sprinter vetőgépekkel tökéletes minőségű vetés érhető el. A talajfelszínen maradt szalma tavaszig nagy mennyiségben elrothad, ha ősszel még N-t adunk a felszínre, így ez a folyamat még erőteljesebb, és így az állományban nem lesz gond a fuzáriummal.

A kukorica utáni mulcsos technológia a kombájn és a jó asztal mellett a Horsch kultivátorok segítségével könnyebben kivitelezhető.

Szász Zoltán

+36-30/743-0302