MENÜ

A traktorok világpiaca 2013/2014

Oldalszám: 63
Dr. Hajdú József 2015.12.13.

A traktor- és mezőgépgyártást összefogó nemzetközi szervezetek statisztikái és becslései szerint 2014-ben 3,2%-kal kevesebb traktor talált gazdára a világ mezőgazdaságában.  Ez számokban mérve 2013-ban 2,2 millió, 2014-ben pedig 2,13 millió traktort jelentett.

traktorok világpiaca_1

A legtöbb nagy piacokkal rendelkező ország és régió (táblázat)rosszabbul teljesített, kivéve Törökországot, az Amerikai Egyesült Államokat, Kanadát és Kínát, ahol nőttek az eladások 2014-ben. Már hosszú ideje a traktoreladások szempontjából Ázsia számít a legnagyobb piacnak, ahol az elmúlt évben is a világon eladott traktoroknak 64,7%-a talált gazdára. Ebben a darabszámban a 25 LE-nél nagyobb motorteljesítményű, kéttengelyes traktorokat veszik figyelembe. Ázsiában és a világban is évente a legtöbb traktor Indiában talál gazdára. India részesedése a világpiacból tavaly 28%-os volt. A második legnagyobb piac Kínáé, amelynek a részesedése tavaly 25%-ot tett ki. A kínai piacon szinten maradt a traktorok értékesítése, de Indiában 4%-kal csökkent 2014-ben. A régióban több ország – Japán, Korea, Thaiföld, Pakisztán stb. – traktorforgalma is jelentősnek számít. Így a földrész piaci részesedése 64,7%-os. A világ harmadik legnagyobb traktorpiacával az Amerikai Egyesült Államok (USA) rendelkezik évi 200 ezer db feletti eladott mennyiséggel.

traktorok világpiaca_2

Tavaly az előző évhez képest még 3%-kal nőtt is a traktorok értékesítése. Az USA világpiaci részesedése 2014-ben 9,8%-os volt. A piac bővülése az utóbbi évekre jellemző tendencia az USA-ban. Észak-Amerika – USA, Kanada, Mexiko – együttvéve 13,5%-kal részesedik a világ traktorforgalmából. Az EU rendelkezik a negyedik legnagyobb traktorpiaccal a világon. Az elmúlt évben, az unió tagországaiban 169 500 db traktor talált gazdára, 8%-kal kevesebb, mint az előző évben. Az EU részesedése a világ traktoreladásából 8%-ot tesz ki. Határaival a régióhoz kötődő Orosz Föderációval és Törökországgal együtt a régió piaci részesedése már 15,3%-os és a világ harmadik legnagyobb traktorpiaci régiójának számít. Meglepő, hogy mezőgazdaságát tekintve sokkal  kisebb Törökországban évente több traktor talál gazdára, mint a lényegesen nagyobb agráriummal rendelkező és lélekszámú Brazíliában, vagy Oroszországban. Az erős régiókapcsolatokkal rendelkező két ország közül Törökországban tavaly 12%-kal nőtt az eladott traktorok száma, ugyanakkor az orosz Föderáció területén pedig 7%-kal csökkent. A dél-amerikai földrészen a legnagyobb traktorpiaccal Brazília rendelkezik, de Argentína, Uruguay, Paraguay stb. traktoreladásai is számottevőek. A brazil traktoreladások tavaly jelentősen, 15%-kal csökkentek, ezt különösen azon multinacionális traktorgyártók érezték meg, amelyeknek gyárai üzemelnek az országban (John Deere, Massey Ferguson, Valtra stb.). A traktoreladások szempontjából a legkisebb regionális piacnak Ausztrália, Óceánia és Afrika számít. Ez utóbbi azonban hosszabb távon, ígéretes piacnak látszik. Ez abból is kikövetkeztethető, hogy több gyártó is kifejezetten az afrikai mezőgazdaság számára fejlesztett ki traktortípusokat. A szakértői prognózisok 2015-ben a traktor világpiac forgalmának további 5%-os csökkenésével számolnak.

traktorok világpiaca_3

Dr. Hajdú József

Forrás: VDMA, CEMA, CLIMMAR