MENÜ

Az új FAO300-as generáció a Pioneertól

Oldalszám: 50-51
Fábián László 2015.12.14.

A kukoricát tekintve hazánkban a legnépszerűbb éréscsoport a FAO300 második fele. Ebben az éréscsoportban a Pioneer mindig is egy igen erős hibrid portfólióval volt jelen. Gondoljunk csak az utóbbi évek legnagyobb területen termesztett hibridjére, a PR37N01-re. A PR37N01 nagy termőképessége, termésstabilitása, és kivételes alkalmazkodóképessége folytán lett Magyarország első számú kukoricahibridje (Kleffmann 2012, 2013, 2014, 2015). Tavalytól azonban már az PR37N01-et is meghaladó, még nagyobb termőképességű, és jobb agronómiai tulajdonságokkal rendelkező generációt hoztunk a piacra. Az elmúlt évek széleskörű tesztelései, és a hivatalos kísérletekből levonható következtetések alapján meg vagyunk győződve, hogy felülmúltuk a méltán népszerű PR37N01-et az új hibridjeinkkel.

A FAO350-399-es érésidő új generációját három hibrid képviseli:

 

P9486 – A legkorábbi, FAO360-as érésidővel. Optimum® AQUAmax® hibrid.

P9537 – Az új hibridünk az érésidő közepén, FAO száma 370.

P9903 – 390-es FAO számmal az éréscsoport rekordtermőjének számít. Optimum® AQUAmax® hibrid.

 

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyiket, milyen célra, hova válasszam? A következőkben erre próbálok választ adni.

 

P9486

A rendkívül jó termés-szemnedvesség arányára érdemes figyelni. A legkorábban betakarítható és a legjobb vízleadó. Elsősorban tehát azoknak ajánljuk, akiknek a gazdaságosság az egyik legfontosabb szempont. A gazdaságosságot elősegítendő, egy csomagban áruljuk a PR37N01-gyel, így a vetőmag árában is jelentős költségcsökkentést tudunk elérni. Termőképessége az PR37N01 felett van, betakarításkori szemnedvessége pedig attól alacsonyabb. A P9486-ra jellemző még a nagy fajsúly és a nagyon magas szem-csutka arány. Méréseink szerint a P9486 88% feletti szem-csutka aránnyal rendelkezik, mellyel az első a hibridjeink között. A mellékelt ábrán a NÉBIH (1-es számú ábra) regisztrációs kísérlete látható, ahol a P9486 az első helyen végzett.

pioneer_1
1. számú ábra (Kattintson a képre a nagyításhoz!)

 

P9537

Érésidőben középen helyezkedik el, a FAO300 második felébe tartozó hibridek között. Terméspotenciálja kissé meghaladja a P9486-ot, betakarításkori víztartalomban is magasabb annál. Nagyon jól bírja a száraz kontinentális éghajlatot, nem véletlenül, ugyanis nemesítése itthon, Hódmezővásárhelyen történt. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik nyitottak az újdonságokra, és minél előbb szeretnék learatni az új generáció nyújtotta plusz termést. Termőképességét a mellékelt 2-es számú ábra jól szemlélteti, ahol a tavalyi évben mutatott teljesítménye látható, a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben.

pioneer_2
2. számú ábra (Kattintson a képre a nagyításhoz!)

 

P9903

Az éréscsoport végén érik, és a három hibrid közül a legnagyobb terméspotenciált testesíti meg. Azoknak ajánljuk tehát, akik a legmagasabb terméseket célozzák meg! A P9903 nagyon jó agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, továbbá rendkívül jól adaptálódik a száraz, magas hőmérséklettel terhelt környezethez. Egy nagyon fontos tulajdonságára érdemes még figyelni, ez pedig a jó csőegészsége. Előfordulhatnak olyan évjáratok, amikor a csőegészség a termés nagyságánál is fontosabb, hiszen az eladhatóságot kockáztatjuk egy rosszul választott hibriddel. A P9903 ebben a tekintetben is egy helyes választás. Csőegészségét a saját mycotoxin vizsgálataink mellett, a NÉBIH kórtani felvételezései is alátámasztják. 2014-ben a NÉBIH munkatársai által végzett vizuális felvételezés alkalmával, a legalacsonyabb csőfertőzést a vizsgált csoportban, (2014, 31-es csoport) a P9903-nál találtak.

A P9903-at tehát azoknak érdemes választani, akiknek a rekordtermés mellett az eladható, egészséges végtermék is fontos! A 3-as számú ábrán a P9903 2014-es teljesítménye látható a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben.

3. számú ábra (Kattintson a képre a nagyításhoz!)
3. számú ábra 

 

 

E három hibridünk közül a P9486 és a P9903 már a köztermesztésben is vizsgázott. Mindkét hibrid megkapta az Optimum® AQUAmax® minősítést, mivel mind a jó, mind pedig a kedvezőtlen körülmények között bizonyították termésstabilitásukat. A 4-es számú ábrán a termékfejlesztési kísérleteink három évet felölelő kísérleti eredménye látható. A három egymástól eltérő évjárat átlagában is megmutatkozik kivételes termőképességük.

pioneer_4
4. számú ábra (Kattintson a képre a nagyításhoz!)

 

Fábián László

Termékmenedzser


Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.