MENÜ

Kötelezettségekből haszon

Oldalszám: 28
Bucsi Tamás 2015.12.09.

Hogyan fordul haszonra a nitrátrendelet vagy az új AKG program által támasztott kötelezettségekkel járó dokumentációs teher

Az európai és hazai agrárpolitika célja a környezetkímélő, hosszú távon fenntartható gazdálkodás megvalósítása, emellett Magyarország kifejezett célja a hazai versenyképesség fenntartása a nemzetközi mezőgazdasági versenyben. Ennek érdekében szankciók és támogatások „terelik” a gazdálkodókat a talajvizsgálaton alapuló tervezett tápanyag-gazdálkodás irányába szakértő bevonásával.

Talajvizsgálat. A talaj akár 35%-ban is befolyással van a termésre. Ehhez képest a hazai gazdálkodók nagy része teljesen figyelmen kívül hagyja, illetve megelégszik azzal, hogy „ez ennyit tud, nem érdemes rá többet költeni”. Pedig a legtöbb esetben érdemes, mert helyes gazdálkodással javítható! 5 évente kötelező a nitrátérzékeny területeken. Ha a termelő talajvizsgálati eredményekkel nem rendelkezik, akkor a területalapú támogatás visszatartásával és egyéb szankcióval sújtható. Talajvédelmi szakértő bevonása az új AKG programban plusztámogatást jelent.

Tápanyag-gazdálkodási terv. Nem csak a szükséges hatóanyagmennyiség meghatározása fontos egy terméscél eléréséhez, hanem a kijuttatás idejének, helyének és formájának meghatározása is.

A tápanyagok felvételét és hasznosulásukat rengeteg tényező befolyásolja, fontos ezek meghatározása. Évente kötelező a maximálisan kijuttatható tápanyagdózisok és erre alapuló tervdokumentáció elkészítése nitrátérzékeny területeken. Talajvédelmi szakértő bevonása a terv elkészítéséhez az AKG legtöbb csoportjában kötelező.

Szaktanácsadás. A rutinszerű műtrágyázással nagyon sok területen kihasználatlanul hagyjuk a hozamnövelés lehetőségét, míg máshol többleteredmény nélkül költünk feleslegesen. A termesztési körülményekhez igazított tápanyag-gazdálkodás jelentősen növeli az eredményt, csökkenti az évjárathatás mértékét és optimalizálja a költségeket. Szakértők segítségével az eredmény javítható. Szakértő bevonása az AKG programban plusztámogatást jelent.

Bucsi Tamás

talajvédelmi szakértő

 

HOL KAPHAT MINDEHHEZ SEGÍTSÉGET?

A Yield Service program teljes körű szakértői segítséget nyújt a tápanyag-gazdálkodás minden területére a talajmintavételtől a tervezésen át a teljes dokumentáció elkészítéséig.

 +36 (20) 470 16 55  •  +36 (20) 918 66 27

[email protected]