MENÜ

Új lendületet vehet a digitális agrárgazdálkodás

Oldalszám: 19
Bálint Tóth János 2015.12.13.

Nyolc szervezet képviselői írtak alá együttműködési megállapodást  a precíziós technológiák elterjesztése érdekében

A precíziós gazdálkodás széles körben történő terjesztésére és az ezen a területen szerzett tapasztalataik és eredményeik megosztására kötött együttműködési megállapodást nyolc magyar, vagy hazánkban képviselettel rendelkező külföldi szervezet november 30-án, Budapesten.

A precíziós gazdálkodás megjelenésével Magyarországon is lehetőség nyílt olyan módszerek alkalmazására, amelyek a műszaki, informatikai, információs és termesztéstechnológiai megoldások és tudásbázis együttes használatával hatékonyabbá és eredményesebbé teszik a szántóföldi növénytermesztést. Emellett segítik és támogatják a mezőgazdasági gépüzemszervezést a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások figyelembe vételével – mondta Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a nyolc cég együttműködését keretbe foglaló egyezmény budapesti, aláírási rendezvényén. Hozzátette, a precíziós gazdálkodás eszközrendszere már elérhető a magyar termelők számára, de a precíziós technológiák elterjedtsége kismértékű. A termelés hatékonyságát és a fenntarthatóságot szolgáló technológiák megismertetése, elterjesztése, szükség esetén szaktanácsadás és szolgáltatás formájában történő támogatása a hazai gazdálkodók együttes érdeke.

A precíziós gazdálkodás magyarországi elterjesztéséről szóló egyezményt a KITE Zrt. kezdeményezésére az Orthman Manufacturing Inc., a Dow AgroSciences Hungary Kft., a Bayer Hungária Kft., a Pannonia Ethanol Zrt., a Holstein Genetika Kft., a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem képviselői érvényesítették aláírásukkal.

Szabó Levente kifejtette, a KITE Zrt. indikátor szerepet kíván vállalni a mezőgazdaság számára input anyagokat (Bayer, DOW) és géprendszereket (John Deere, Orthman) biztosító multinacionális cégek, valamint a növénytermesztés outputjait felhasználók (Pannonia Etanol, Holstein Genetika) között. Az együttműködésben részt vevő egyetemek pedig a jövő generációját készítik fel a precíziós technológiák alkalmazására.

Az együttműködő felek munkája hozzájárul a hazai agrárium versenyképességének növeléséhez, támogatja a környezetre is figyelő, fenntartható gazdálkodást.

Hozzátette, a KITE Zrt. elkötelezetten képviseli a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének és technológiai alkalmazásainak elterjesztését. Erre a társaság és a John Deere között 1973 óta meglévő együttműködés adott lehetőséget. A KITE Zrt. mára kiépítette saját RTK hálózatát, ezzel a szántóföldi területeken közel teljes lefedettséget ért el, szolgáltatásaikat ezernél több gazdálkodó veszi igénybe.

Dr. Erdei Imre, a Dow AgroSciences ügyvezető igazgatója szerint a klímaváltozás okozta folyamatok egyik legnagyobb elszenvedője a mezőgazdaság, ezen belül a növénytermesztés. Egyre nagyobb kihívás a megfelelő és eredményes terméshozam elérése. De nem csak részese az agrárium a külső hatásoknak, hanem alakítója, adott esetben környezeti terhelője is. A nem megfelelő gépekkel végzett munka, a túlzott és nem megfelelően kijuttatott nitrogén utánpótlás mind a légkörre, mind a talajvízre negatív hatással van. Erdei Imre kifejtette, mivel összetettek a kihívások, fontos, hogy a megoldási javaslatok több ismeretre támaszkodjanak, minél szélesebb körből merítve fogalmazódjanak meg.

„A széles körű együttműködés első számú haszonélvezője a magyar mezőgazdaság, mert általa a legnagyobb biztonságban tudja megtermelni a hazai élelmiszer-szükségletet, sőt, képességének megfelelően akár a Kárpát-medence teljes igényét is” – tette hozzá.

Dr. Dariusz Przeradzki, a BCS Country Head Bayer CropScience képviselője szerint adottak a műszaki feltételek a precíziós gazdálkodásra, ellenben még nem élünk velük teljes körűen, holott a precíziós, vagyis a digitális gazdálkodás egy ideális megoldást kínál.

Komlósi István, a Debreceni Egyetem főigazgatója és Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja is úgy fogalmazott, e szerződéssel kitágulnak a kutatási lehetőségek az egyetemeik előtt, illetve az általuk feltárt új ismeretek hozzájárulnak a talajélet, a vízgazdálkodás, az energiatakarékos gazdálkodás és az informatikai területek fejlesztéseihez egyaránt.

Akác Balázs, a Holstein Genetika Kft. ügyvezetője többek között a kiváló genetikai adottságokkal bíró tejtermelést támogató minőségi tömegtakarmányok előállítására hívta fel a figyelmet, mondván, a legjobb genetika sem jelent sokat, ha nem megfelelő az állatok takarmányozása.

Reng Zoltán, a Pannónia Ethanol Zrt. vezérigazgatója többek között szóba hozta, a klímapolitikai célok elérésében nagy szerep hárul a mezőgazdaságra, például a GMO-mentes takarmánybázisra alapozó takarmányozással Magyarország egyedülálló módon járul hozzá a környezetterhelés csökkenéséhez.

digitális
Az együttműködési megállapodás aláírói (balról jobbra): Prof. Dr. Komlósi István (főigazgató, Debreceni Egyetem), Dr. Deák Csaba (kancellár, Miskolci Egyetem), Dr. Dariusz Przeradzki (BCS Country Head, Bayer CropScience), Szabó Levente (vezérigazgató, KITE Zrt.), Dr. Erdei Imre (ügyvezető igazgató, DowAgroSciences Hungary Kft.), Reng Zoltán (vezérigazgató, Pannónia Ethanol Zrt.), Akác Balázs (ügyvezető, Holstein Genetika Kft.)

Bálint Tóth János