MENÜ

Euralis magas olajsavas hibridek magas minőséggel az egészséges táplálkozásért!

Oldalszám: 97
Bognár István 2016.01.14.

Napjainkban gyakran hallani az egészséges, biztonságos eredetű élelmiszer fontosságáról. Ennek a kettős elvárásnak kell teljesülnie a hazai napraforgóolaj előállítása során is. Hazánk kedvező helyzetben van, mivel a saját igényeit meghaladó mennyiséget állít elő napraforgóolajból, így a biztonságos feltételek adottak. Fontos azonban az étolaj összetételét komolyabban megvizsgálni.

Számos tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a hagyományos napraforgóhibridekből készített olaj feldolgozása során nem kívánatos transzzsírsavak keletkeznek, amelyek emelik a koleszterinszintet és elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezzel szemben a magas olajsavas napraforgóhibridből készült olaj mentes a káros zsírsavaktól, egészségesebb mivolta miatt Nyugat-Európában nagyon gyorsan szorítja ki a hagyományos vetélytársát a termelésből. Magyarországon a magas olajsavas hibridek aránya 2015-ben mindössze 26% volt, ami jelentősen elmarad a nyugat-európai átlagtól. Az egészségesebb étolaj előállítása érdekében a magas olajsavas napraforgó felületek további növelése lenne kívánatos. A mai modern magas olajsavas napraforgók felveszik a versenyt hagyományos vetélytársaikkal hozamban is, az egészségre gyakorolt hatásuk miatt különösen fontos és értékes szerepet töltenek be a hazai termesztésben.

Az intenzív és hazai körülmények között (Soltis fejlesztőbázis, Zsombó) is végzett nemesítési munkának köszönhetően az Euralis számos kimagasló teljesítményre képes magas olajsavas hibridet kínál a hazai termelők számára. A nemesítési folyamat során az Euralis kiemelkedő fontossággal kezeli a szádor elleni védekezést is. Számos új hibrid már a jelenleg elérhető legszélesebb „A-G” rasszig terjedő rezisztenciát tartalmaz, ami jelenleg egyedülálló a napraforgó vetőmag piacon. Fontos megemlíteni, hogy a szádor már megjelent az ország déli régiójában, a keleti szomszédunkban, Romániában a fertőzés olyan mértékű, hogy genetikai rezisztencia nélkül a termesztés igen nagy kockázattal jár.

Az Euralis fajta-szortiment gazdagságát jellemzi, hogy hagyományos és különböző herbicid toleranciával rendelkező hibrideket is forgalmaz, beleértve a legmodernebb Clearfiled+ technológiát is.

Az ES Poetic középérésű CL+ hibrid kiemelkedő olajtartalommal és dinamikus kezdeti fejlődéssel. Az ES Angelic, ES Balistic és az ES Grafic egyaránt Clearfield technológiával gyomirthatóak, hozam- és beltartalmi mutatóik az átlag felett voltak 2015-ben. Szintén stabilan teljesített üzemi és demó kísérletekben egyaránt az ES Romantic, melyet kiemelkedő szádorrezisztenciája megkülönbözteti versenytársaitól. A következő mérföldkő az Euralis magas olajsavas napraforgó választékában az Express technológia lesz, jelenleg számos komoly terméspotenciállal rendelkező hibrid tesztelése folyik, a legjobbak piaci bevezetése 2017-től aktuális.

Összegezve: az Euralis készen áll, hogy magas minőségű és egészséges alapanyagot biztosítson az élelmiszeripar számára a modern magas olajsavas napraforgóhibridjeivel, emellett elkötelezett, hogy jövedelmező gazdálkodást biztosítson partnerei számára.

Bognár Mihály

termék- és marketingmenedzser, Euralis Kft.