MENÜ

Pioneer hibridek ismét az élen a GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Kísérletekben!

Oldalszám: 64-65
Fábián László 2016.01.15.

2007 óta kerülnek beállításra a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által szervezett kukorica posztregisztrációs kísérletek. A kísérleteket a NÉBIH állomásokon vetik el, az állami szerv szakmai gondozása mellett. A kísérleti rendszerben szereplő hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenléte mellett kódolják, így ezután senki nem tudja, hogy egy adott parcellán konkrétan melyik hibrid szerepel. A betakarítási eredmények után kerülnek újra visszakódolásra a fajták.

A kísérletek szervezői, beállítói, és maga a kivitelezés folyamata a garancia arra, hogy a GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Kísérletek szakmaisága és függetlensége minden kétséget kizárva biztosított és vitán felül áll.

A 2015-ös évben egészen szélsőséges időjárási körülményekkel kellett megküzdeni a kukorica hibrideknek, így a posztregisztrációs kísérleteket is jelentősen sújtotta a hőstressz. Köszönhetően azonban a kivitelezők szakmai munkájának, idén is sikerült értékelhető terméseket betakarítani.

Az eredmények (1-4. sz. ábra) ismételten igazolták, hogy ebben az évben is jól választott, aki a Pioneer hibridek mellett döntött:

 

2015-ben a négy éréscsoportból háromban Pioneer hibrid végzett az élen!

Pioneer_GOSZ-VSZT_1
1. sz. ábra

 

2. sz. ábra
2. sz. ábra

 

3. sz. ábra
3. sz. ábra

 

4. sz. ábra
4. sz. ábra

A 2014-es évjárat merőben más volt, mint a 2015-ös. Ettől függetlenül a Pioneer hibridek mindkét évjáratban bizonyítottak a posztregisztrációs kísérletekben is. A hazai klímához való alkalmazkodó képesség a Pioneer-nál első számú kritérium, ezért is hoztunk létre nemesítő állomást Hódmezővásárhelyen.

Az 1. számú táblázatban összefoglaltuk a Pioneer hibridek GOSZ-VSZT Posztregisztrációs Kísérletekben az elmúlt két eltérő évjáratban mutatott teljesítményét.

1. számú táblázat
1. számú táblázat (kattintson a képre a nagyításhoz!)

 

Az itt szereplő hibridek közül feltétlen ajánljuk a következőket:

 

P9486

A legkorábbi hibrid a FAO300 második felében. Igen kedvező termés – szemnedvesség aránya miatt az egyik leggazdaságosabban termeszthető hibridünk. A regisztrációban két évben is (2012 és 2013) első helyezett volt a vizsgált FAO 300-as csoportban.

 

P9537

Új, rekord termésre képes FAO300 közepi hibrid, mely nagyon jól alkalmazkodik a száraz, kontinentális éghajlat kihívásaihoz. Itthon, Hódmezővásárhelyen lett nemesítve.

 

P0023

Az új „nagyágyú” a FAO400 elején! Érésidejével átmenetet képez a FAO300 és FAO400 között. Tipikus rekordtermő, melyre minden évjáratban számíthatunk. Külön ki kell emelni nagyon jó csőegészségét és kifogástalan agronómiai tulajdonságait.

 

P9911

Az idei év nyertese, mert nagyon jól adaptálódik a száraz, meleg klímához! Látványos nagy csöveivel, már a betakarítások előtt felhívja magára a figyelmet.

 

A Pioneer kukoricahibridekkel mindenki megfelelő megoldásokat talál a területére kialakítandó vetésszerkezet optimalizálására, és a gazdálkodása eredményességének növelésére. Részletes szaktanácsért forduljon a területileg illetékes Pioneer agronómushoz.

Fábián László

Termékmenedzser

Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.