MENÜ

Óriási a felelősségünk a tájékoztatásban

Oldalszám: 17
Gáspár Andrea 2016.01.15.

A szójakérdést kiemelt figyelem övezi az utóbbi időszakban, hiszen a GMO-mentességünk megőrzése, és az egy lépcsőfokkal való feljebb lépéshez szükséges, hogy hazai forrásból biztosítsuk a fehérjeszükségletet – mondta V. Németh Zsolt az FM államtitkára december elején Győrváron, a Karintia Szója Roadshow első állomásán.

Szója_Bene Zoltán és V. Németh Zsolt
Bene Zoltán és V. Németh Zsolt

Az EU a szójaigényeinek mintegy 98%-át importból elégíti ki, Magyarországon mintegy 80%-os a tengerentúli GMO-s szójaexport mértéke. Ezért a kormányzat programot indított – csatlakozva egyúttal a Duna Szója Szövetséghez is – a szójatermelés fellendítésére. Az adatok azt mutatják, hogy jó úton haladunk, a szójatermő terület mintegy 80%-kal megnövekedett a tavalyihoz képest, 2020-ig pedig a 120 000 hektár elérését szorgalmazza a kormányzat. A támogatási rendszer révén egyrészt anyagilag, másrészt rendezvényekkel, bemutatókkal, kutatási projektekkel, illetve a szójában érdekelt vállalatok szerepvállalásával – például a Karintia Szója Roadshow-hoz hasonló konzultációkkal – tudjuk ösztönözni a szójatermelést – hangsúlyozta az államtitkár. A köztermesztésben ugyan megoldott a GMO-mentesség kérdése, de takarmányként és az élelmiszeriparban való felhasználásban ez nincs garantálva. A minisztériumban már folyik a jogalkotói munka arra vonatkozóan, hogy a termékeken feltüntetett jelölés segítségével választhasson a vásárló a boltokban. Az alap élelmiszereken (hús, tojás, tej, hal, méz) alkalmaznák ezt az új jelölési rendszert, hogy a vásárló biztos lehessen abban, hogy a termék GMO-mentes.

Szója_Karintia_1

A több mint 20 éves múltra visszatekintő Karintia Kft.-nek nemcsak vetőmag-előállítóként és -forgalmazóként, hanem növényvédő szer-, műtrágya- és terménykereskedőként is óriási a felelőssége a tájékoztatásban – mondta Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője. Ezt felvállalva, a BASF, a FITOHORM és a TIMAC AGRO vállalatokkal közösen, helyszínenként 100–120 gazdát vendégül látó Roadshow-kat (8 helyszín) szervez országszerte. Közép-Európa jelentős agrárvállalatához, a Mauthner csoporthoz tartozó, Vas megye legnagyobb árbevételű agrárvállalkozása a Karintia három bőtermő szójafajtájával jelentős hazai szójapiaci szereplő, melyek mindegyike 3 komponensű technológiával, készre oltva kerül forgalomba. A SIGALIA(00) fajtát azoknak a szójatermesztőknek ajánlják, akik a korai betakaríthatóságot, a vetésszerkezetbe való beilleszthetőséget tartják fontosnak, ugyanakkor a terméspotenciált tekintve nem hajlandóakSzója_Karintia_shutterstock_103292234
kompromisszumot kötni. A SIGALIA-nál 3–5 nappal hosszabb tenyészidejű fajta a SINARA(00). Az ország egész területén biztonsággal termeszthető, jól illeszthető a vetésforgóba az őszi vetésű gabona előveteményeként. A Karintia Kft. legfrissebb, új genetikát képviselő, középkorai érésű szójafajtája a REGALE(I). Szárazságtűrése kiváló, termesztését az ország déli régióira kifejezetten ajánlják.

Azokat az új genetikára fogékony, innovatív gazdaságokat szólítják meg ezzel a fajtával, akik szeretnék kihasználni a benne rejlő 4 tonna feletti terméspotenciált. De nem csak értékesíti a Karintia a szójavetőmagot, hanem megteremti hozzá a piacot is. Európában az elsők között csatlakozott a garantáltan GMO-mentes szójabab termesztését felkaroló „Donau Soja” Szövetséghez. Többek között a szójabab értékesítését jelentős felárral honoráló projekt részleteiről is kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők a február elejéig tartó Karintia Szója Roadshow állomásain, melyről részletesen a www.karintia.hu oldalon tájékozódhat.

-ga-