MENÜ

Pályázatok és földvásárlás húzza idén az agrárfinanszírozási piacot

Oldalszám: 10-11
Kiss Melinda Katalin 2016.02.10.

Számos kihívás előtt állnak a gazdák, de a kereskedelmi bankok is az idén az állami földprivatizáció, az uniós pályázatok finanszírozási igényei, valamint az átalakult támogatási rendszer miatt. Az OTP új termékekkel, szolgáltatásokkal, kedvezményekkel igyekszik megtartani piaci részesedését.

Pályázatok_Szabó István-2
Szabó István

Az idei év a földvásárlás és az uniós támogatások finanszírozása jelentette kihívásokról szól majd a kereskedelmi bankok számára: mivel az uniós pályázatokon elsősorban a kis- és középvállalatokat, valamint az őstermelőket, egyéni gazdákat és családi gazdálkodókat részesíti előnyben a kormány, ezért a bankoknak is e szegmens sajátosságaihoz kell igazítaniuk a finanszírozási gyakorlatukat – mondta Szabó István, a pénzintézet Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató helyettese a bank szokásos évindító háttérbeszélgetésén, hozzátéve, hogy az OTP februártól megújuló termékkínálatával igyekszik minél jobban igazodni a gazdák igényeihez. Véleménye szerint ezért előtérbe kerülnek majd a garanciaszervezetek bevonásával megvalósuló ügyletek, az OTP jelenleg is dolgozik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal egy, az alapítvány saját kockázatára indított garanciatermék kialakításán annak érdekében, hogy finanszírozhatóak maradjanak azok a termelők, vállalkozások is, amelyek akár a de minimis korlátok, akár a támogatásintenzitás miatt elesnek a kedvezményes lehetőségektől.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel kötött tavaly év végi megállapodás alapján a bank már dolgozik a saját földhiteles konstrukcióján, amely a tervek szerint kedvezőbb kondíciókkal jön majd ki, mint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által a Budapest Bankon keresztül folyósított 1,95 százalékos kamatú állami hitelé. Ezt egyebek között az állami visszavásárlási jog teszi lehetővé, ez ugyanis elegendő fedezetet jelent – nem teljesítés esetén a földdel együtt az államhoz kerül a hitel is. Az ehhez szükséges forrást az OTP a jegybanktól igényelt NHP keret terhére folyósítja majd. A pénzintézet ugyanis 61 milliárd forintnyi NHP keretet nyert el a jegybanktól a legutóbbi felhívásnál. Az előzetes becslések szerint a mezőgazdaság ennek a felét használhatja majd fel, amiből már 20 milliárd forintot elkülönítettek a földvásárlási hiteligényekre.

Mivel azonban mind az agráriumban, mind a gazdaság egyéb területein számos uniós pályázat várható az idén, a források minél sikeresebb lekötése és a vállalkozások minél szélesebb körű finanszírozása érdekében kedvezőbb lenne, ha a földvásárlásokra önálló keretet különítene el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Csonka Tibor, az OTP kkv finanszírozásra szakosodott Business üzletágának vezetője. A bank egyébként a jegybank által idén biztosított kétszer 300 milliárd forintos NHP keretből a forint pillérből 60, míg a devizakeretből 38 milliárd forintot jegyzett le. Emellett vállalta azt is, hogy 2016-ban 25 milliárd forinttal növeli a kkv szektornak nyújtott hitelállományát.

Az OTP idén három új szolgáltatással is támogatná a vállalkozások működését és pénzügyeinek szervezését. Legkésőbb március végére szeretnénk elindítani a digitális számlanyitási szolgáltatást – jelentette be Csonka Tibor. A digitális ügyintézés minél szélesebb körűvé tétele érdekében a harmadik negyedévtől szeretnék az ügyfelek számára is elérhetővé tenni azt a lehetőséget, hogy banki ügyeik intézése során a közhiteles nyilvántartásokból elérhető adatokat a bank szerezné be közvetlenül. Szintén a harmadik negyedévre tervezik egy nemzetközi szinten is egyedülálló szolgáltatás bevezetését. Ez a kis- és középvállalatok működését annyiban könnyítheti meg, hogy levenné a könyvelés, bérszámfejtés terhét a vállukról, mivel a bank és a vállalkozás könyvelési rendszere összekötésével a pénzintézet végezné el ezeket a feladatokat.

A már meglévő agrárfinanszírozási termékek jelentős részét hozzáigazították az új támogatási rendszer feltételeihez. Februártól a korábbinál kedvezőbb kondíciókkal kínálják a támogatás előfinanszírozási konstrukciókat is. A 80–85 százalékos arány helyett idén már akár a hektáronkénti területalapú, illetve zöldítési támogatás 85–90 százalékát is elérheti az előfinanszírozási arány.

Ez egyes ügyfelek esetében akár a hektáronkénti 61 ezer forintot is elérheti. Igény esetén a SAPS és a zöldítés 100 százalékának meghitelezésére is van lehetőség.

Bővült az előfinanszírozható támogatások köre is: a fiatal gazda normatív támogatás mellett lesz lehetőség az agrár-környezetgazdálkodási, illetve a Natura 2000-es, valamint a természeti hátránnyal érintett területek dotációinak előfinanszírozására is. Utóbbi három jogcím esetében 70 százalék lesz a hektáronkénti elérhető összeg – kivéve, ha új AKG-igénylőről van szó, mert akkor 50 százalékra ad hitelt a bank. Az OTP Zöldkártya konstrukcióval – ami két évre előre megfinanszírozza a normatív támogatásokat – pedig akár hektáronként 122 ezer forintnyi hitel is elérhető az ügyfeleknek. Az NHP terhére folyósított Zöldkártya hitelek kihelyezése igencsak megugrott az elmúlt időszakban az OTP-nél.

Az idén a Miniszterelnökség tervei szerint összesen mintegy 2048 milliárd forintnyi uniós forrást tesznek elérhetővé pályázatokkal a vállalkozásoknak, bízunk benne, hogy ezt minél jobban ki tudják majd használni a vállalkozások – mondta Csonka Tibor. Az új beruházások, fejlesztések megvalósítását egyebek között azzal támogatná a bank, hogy az NHP források terhére biztosítják az ehhez szükséges összeget, és az 50 százalékos támogatásintenzitású vissza nem térítendő támogatást elnyert vállalkozásoknál elfogadják a támogatási összeget önerőként.

Az idén megjelenő vidékfejlesztési pályázatok komoly kihívást jelentenek majd a gazdálkodóknak: sokaknak ugyanis leginkább a támogatások elnyeréséhez, felhasználásához és az elszámoláshoz kapcsolódó tudása hiányzik. Ezen túlmenően pedig a 25 millió forint feletti beruházásoknál előírt közbeszerzési kötelezettség okozhat fejfájást az agrárvállalkozásoknak. A pályázati eljárásrend miatt ugyanis a vállalkozásoknak gyakorlatilag már a támogatási okirat kézhezvétele előtt el kell indítaniuk a közbeszerzéseiket ahhoz, hogy a kifizetéshez szükséges feltételeket teljesíteni tudják. Épp emiatt igyekszünk teljes körű pályázatírói, projektmendzsmenti szolgáltatást kínálni számukra, a közbeszerzéseknél pedig az OTP Hungaroprojekt szakértelmére is támaszkodhatnak a gazdák – mondta Szabó István. Mivel a termőföldvásárlásban is ugyanez a kör érdekelt, ezért alaposan meg kell majd fontolniuk a gazdáknak, hogy milyen fejlesztésekre lesz lehetőségük – különösen a hitelképességbeli hátrányok miatt – ekkora adósságokkal terhelten.

Általánosságban véve azonban jelenleg alig mutatkozik hitelfelvételi kedv a szektorban, a jegybank 2015. harmadik negyedéves adatai szerint továbbra is nettó hiteltörlesztők az agrárvállalkozások – mondta Szabó István. A trend aligha változik érdemben, tekintve, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet becslése szerint az agrárium társas vállalkozásainál nagyjából 500 milliárd forintnyi lehet a betétállomány, míg a kisebb és egyéni szereplőknél 300–600 milliárd forintnyi megtakarítás lehet. Ráadásul kifutóban az NHP kedvezményes lehetőségei is. Eddig az OTP-nél az NHP miatt kissé háttérbe szorultak a Magyar Fejlesztési Bank kamattámogatott termékei – azok nem versenyezhettek a jegybanki hitellel –, azonban előfordulhat, hogy az NHP kifutásával ismét előtérbe kerülnek majd – mondta Szabó István. Az OTP 2020-ra az agrárfinanszírozásban 20 százalékra növelné részesedését a tavalyi és az idénre tervezett 16-17 százalékról. A piaci részesedés idei szinten tartásához – miután a múlt évben 6-7 százalékkal bővültek a kihelyezések – ennél jóval nagyobb növelésre van szükség.

- kmk -