MENÜ

Kertészet

Szakfolyóirat > 2016/02 > Kertészet Termesztés Tápanyag-gazdálkodás Kártevő

A burgonya termesztéséről

A burgonya fontos kultúrnövényünk, mind élelmezési szempontból, mind a számos egyéb irányú felhasználhatósága miatt. Termesztése jelentős befektetést igényel, a hozamok (és ezzel együtt a jövedelmezőség) csak megfelelő szakmai hozzáértéssel tarthatóak tartósan magas szinten. A sikeres növényvédelem – amely a termőhely vetőgumó/fajta megválasztásánál kezdődik – az egyik záloga a gazdaságos, jövedelmező termesztésnek.

Szakfolyóirat > 2016/02 > Kertészet Nemesítés burgonya Argentína

Kitekintő - Burgonyanemesítés és termesztés-technológiai kutatások Argentínában

Argentínában a burgonyatermesztés központjának Balcarce városát és környékét tekintik, elsősorban a McCain-csoport burgonyafeldolgozó üzemének köszönhetően. A terület Buenos Airestől délkeletre négyszáz, az Atlanti-óceántól 60–80 kilométerre a szárazföld belseje felé található. A települést övező területen 32 ezer hektáron termesztenek burgonyát, a termésből szinte teljes egészében gyorsfagyasztott hasábburgonyát készítenek.

Szakfolyóirat > 2016/02 > Kertészet burgonya burgonyatermesztés Solum Zrt

Komáromban húzótermék az étkezési burgonya

Évente mintegy 13–15 ezer tonna mennyiségű étkezési burgonyát termesztenek a komáromi Solum Zrt.-ben, amely a tárolást és csomagolást követően 1,5–10 kilogramm kiszerelésben jut el a kiskereskedelmi boltokba. A burgonyatermesztésre és tejtermelő szarvasmarhatartásra szakosodott Solum Zrt. teljes területéből 1200 hektár öntözhető. Az állattartással harmóniát alkotó növénytermesztő ágazatban évente 300 hektáron ültetik a burgonyát.

Szakfolyóirat > 2016/02 > Kertészet Öntözés burgonya bakhát

Mire figyeljünk a burgonya öntözésénél?

Elsődlegesen arra, hogy a leggazdaságosabb rendszert válasszuk ki, mert a burgonya öntözése hazánkban kicsit mást jelent, mint egy óceáni éghajlattal rendelkező ország esetében. Alapvetően a növény a csekély hőigénye miatt Magyarországon az elmúlt évek tapasztalatai alapján inkább stressznek van kitéve, mintsem „jól érezné magát”.

Szakfolyóirat > 2016/02 > Kertészet burgonya burgonyanemesítés burgonyatermesztés

Nagyobb erőt igényel a hazai burgonya menedzselése

Nemesítéssel növelhető a környezeti alkalmazkodóképesség, termésstabilitás Az élelmiszerellátás egyik jelentős növénye a burgonya. Terem szinte mindenütt. Ám kedvezőbb az ára más köretféléknek, és az étkezési szokások is változnak. Hosszabb távon arra lehet számítani, hogy a hazai burgonyatermelés tovább csökken. Csak azok maradhatnak talpon, akik versenyképesen termelnek. A hazai burgonyanemesítés keszthelyi fellegvárában beszélgettünk Polgár Zsolt egyetemi tanárral, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ igazgatójával.