MENÜ

A legmodernebb – Horsch Joker RT rövidtárcsa

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2016.02.08.

A Horsch, a nagy sikereknek örvendő Joker RT rövidtárcsát, az elmúlt két szezon alatt, azért hogy az agronómiai követelményeknek még jobban megfeleljen, teljesen átdolgozta. Az első ránézésre az tűnik fel, hogy a futómű bekerült a gép közepébe. Hol látjuk ennek az előnyét?

A rövidtárcsák általában billegnek, ugrálnak és enyhén egyenlőtlen talajfelületet hagynak maguk után. Azért, hogy ezt csillapítsák a Horschnál a Jokert RT Classic tárcsába (az új Joker RT elődje), egy hidro akkumulátort szereltek a járószerkezet hidraulikus rendszerébe. Az új Joker RT súlyeloszlása optimális, így a szántóföldön nyugodt a járása, simán siklik a talaj felett, és képes már 4 cm mélyen a sekély tarlóhántásra, valamint a nagy 1 t/m munkaszélességű súlyának köszönhetően akár 15 cm mélyen is dolgozni, még száraz, nehéz talajokon is.

A tárcsasorok közti nagy távolságnak (85 cm) és a tárcsa mező és henger közötti megnövelt távolságnak (120 cm) köszönhetően a talajáram mindig le tud ülepedni, így a Joker RT-nek, a tárcsákhoz viszonyítva, nagyon nagy az egyengető képessége.

Joker RT integrált futóművel és megnövelt távolságokkal
Joker RT integrált futóművel és megnövelt távolságokkal

A Jokerben az 52 cm átmérőjű tárcsák párosával vannak felfogatva egy tartó karra, ebből következik a széles gumibakozás és ennek eredménye, hogy a tárcsák mindig megtartják a beállított szöget (17°), nem kell külön tárcsaszöget állítani, valamint tökéletesen lekövetik a talajegyenlőtlenségeket. A páros felfogatás előnye még a nagy átömlő keresztmetszet. Nagy mennyiségű szármaradvánnyal is jól elbír.

A mélységállítás a mellső támasztó kerekeken és a hengeren történik, alu távtartók segítségével, vagy központilag a fülkéből hidraulikus úton. A Joker a földön/forgón a hengeren fordul. Kétféle dupla hengerrel rendelkezik. Az egyik a dupla RollPack kifele nyitott U profilú. Ez a henger nagyon stabil, és az összes talajtípusra ajánlott. Az egymásba forgó gyűrűk öntisztító hatása révén még igen nedves talajon is hosszan tartóan tudunk vele dolgozni. A másik henger a dupla SteelDisc henger, amely az igen nehéz talajokon nagy szárazságban intenzíven aprít és visszatömörít.

Joker RT köztes növény -zöldtrágya bedolgozásában
Joker RT köztes növény -zöldtrágya bedolgozásában

A Joker RT-re a tárcsasor elé egy Crossbar egyengető sínt szerelhetünk, amelyet hidraulikusan lehet a mélységben állítani, és az a feladata, hogy még egyenletesebb legyen a talajfelszín. Szántáselmunkálásban vagy magágykészítésnél használatos.

Laphenger munka közben – kukoricatarlón
Laphenger munka közben – kukoricatarlón

Egy egészen új elem a mellső aprító laphenger, amely a magasra vágott tarlót, mint pl. a repce vagy napraforgó, aprítja a tarlóhántás során, így a tárcsa még sekélyebben és egyenletesebben be tudja keverni azt. A sekély, 3 cm mély tarlóhántás előnye, hogy a kihullott magvakat intenzíven, sekélyen bekeveri és csírázásba lendíti.

Az innovatív gazdák az új Joker RT-t ajánlják!

- Szász Zoltán -

+3630/743-0302