MENÜ

A számok tükrében: bendőbarát, költséghatékony takarmányozás Jeanne fűszenázzsal, Vitfoss takarmányozással

Oldalszám: 137
2016.03.09.

Az utóbbi évek szeszélyes időjárása és a kizárólag kukorica- és lucernabázisú tömegtakarmányozási gyakorlat sok helyen nehéz feladat elé állította a szarvasmarhatartó telepek sokaságát.

A több lábon álló, több növényfajra alapozott tömegtakarmány-bázist használó telepek sokkal könnyebben vészelték, vészelik át ezt a nehéz időszakot, magas termelési szinttel rentábilisan termelve. Mind gazdaságossági, mind élettani szempontból a bendőemésztést támogató magas emészthető NDF-tartalmú tömegtakarmányok kerültek az érdeklődés középpontjába.

bendőbarát

A termőterület jobb kihasználhatóságát (évi 2 betakarítás) és a magas szintű olcsóbb termelést szolgálják ezek a növények az egészség javítása, ezzel együtt pedig a hasznos élettartam emelése mellett. A rendelkezésre álló lehetőségek közül kiemelkedik a ForageMax rendszer által kínált számos fajta és keverék.

A Jászapáti 2000 Mg. Zrt. 2014 őszén vetett Jeanne olaszperjét a szarvasmarha állománya számára.

Az aszályos időjárás ellenére jó minőségű és megfelelő mennyiségű terményt sikerült betakarítani. A Jeanne tetraploid olaszperjéből jó minőségű szenázs készült, melynek beltartalmi paraméterei a következőek: Nyersfehérje: 176; NDF 475; ADF 295; ADL 19 g/kg sza.

A frissen betárolt szenázs etetését 2015. június 7-én kezdtük meg, ami egybe esett az első hőstresszes időszakkal.

Ezt megelőzően az etetett nagytejű adag beltartalmi értékei az alábbiak voltak:

  • nyers fehérje       17,0%
  • keményítő            24,5%
  • nyers rost              15,5%
  • NDF                       29,8%

A napi adag ára 1643,3 Ft, az 1 liter tej takarmányozási ktg-e 36,46 Ft volt.

A napi abrak mennyisége száraz anyagra vetítve 41,54% volt ebben az adagban.

Ezen a takarmányadagon az aktuális májusi befejés alapján 26,2 litert termelt az állomány, 3,6% zsír- és 3,27% fehérjetartalom mellett.

Az új nagytejű adag beltartalmi adatai a következők: (melyben 7,2 kg olaszperje szerepelt)

  • nyers fehérje       16,7%
  • keményítő            22,4%
  • nyers rost              17,4%
  • NDF                       33,5%

Az adag napi ára: 1450,40 Ft, az 1 liter tej takarmányozási költsége 35,6 Ft volt.

Az abrak mennyisége száraz anyagra vetítve 37,4%-ra csökkent.

bendőbarát

Megállapíthatjuk, hogy a napi takarmányozási költség 192,90 Ft-tal csökkent, melyre az abrak 4,15%-kal történő redukálása is hatással volt, amelyre a szenázs etetése adott lehetőséget.

A fokozódó hőstressz ellenére a tejtermelés 0,5 literrel emelkedett a májusi befejéshez képest.

Június utolsó napjaira 7,2 kg-ról 10 kg-ra emeltük az olaszperje mennyiségét, ami további 23 Ft-os napi költségcsökkenést eredményezett.

Ennek hatására a júliusi tejtermelés 0,7 literes emelkedést mutatott.

bendőbarát

Az elhúzódó hőstresszes időszakban július második felétől csökkentettük a párhuzamosan adott lucernaszenázs mennyiségét, és 1,4 kg-mal tovább növeltük az olaszperje napi adagját. Ennek eredményeképpen az augusztusi befejés 28,3 liter lett, 3,94% zsír-  és 3,3% fehérjetartalommal.

A mutatók szerint a tejtermelés 2,1 literrel emelkedett a vizsgált forró nyári időszakban.

Az olaszperje etetését szeptember közepétől megszakítottuk, mert a silótérre szükség volt, és a rendelkezésre álló helyre kukoricaszilázs lett betakarítva.

Ennek hatására a napi takarmányozási költség 50 Ft-tal emelkedett és a termelés rövid időn belül a májusi 26,2 literes szintre csökkent vissza.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a bendő számára kedvezőbb rostösszetételű Jeanne fűszenázs etetésével csökkenthető a takarmányozási költség. Hőstresszes időszakban is fenntartható, emelhető a termelés színvonala.

Nagyobb termelés mellett egészségesebb lesz az állatállomány.

 

bendőbarát_VitalFeed logo