MENÜ

Horsch Focus TD - sávos talajművelés és műtrágyázás vetéssel egybekötve

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2016.03.08.

A StripTill sávos talajművelési technológia már ismert a gyérsoros kultúrákból (kukorica, cukorrépa).

Ezt a technológiát ültette át a Horsch az apró magvak vetésére is. A vetőgép elején a Pronto-tól eltérően a rövid tárcsa helyén két sorban lazító kapákat találunk. Ezekkel a kapákkal 30 cm-es húzástávolság mellett 20–30 cm mélyen tudunk dolgozni, így hasonlóan egy kultivátorhoz, a földet mélyen lazítjuk. A vetőgépen 5000 l-es dupla tartályrendszert találunk, amely 40:60 arányban van elosztva, egyik részből vetőmagot, másikból műtrágyát tudunk kiadagolni.

DCIM104GOPRO

A Focus vetőgép előtti talajművelés drasztikusan lecsökken, elégséges egy rövid tárcsával sekély 10–15 cm-es magágyat készíteni, mert a mélyítő munkát a vetőgépkapák végzik. A kapák mögé a műtrágya sekélyre és mélyre juttatható ki, így válik lehetővé a depó műtrágyázás.

Miért használjunk Focus vetőgépet? 

A karógyökeres növények, mint a repce is, nem szeretik, ha tömörödött réteggel találkoznak a gyökérfejlődésük folyamán. Az apró mag azt sem szereti, ha nagyobb mennyiségű szármaradvány van a környezetében, meg az igen száraz talajban sem csírázik ki. Ezeket a gondokat oldja meg a Focus, mivel a kapákkal lazít, műtrágyáz, és némi nedvesebb földet hoz a felszínre, de ügyelve arra, hogy nagy hantokat ne szállítson a talajfelszín közelébe, valamint a szármaradványt a sorok közé rendezi.

vetés

Az aprómag a nedvesebb talajnak köszönhetően biztonságosabban csírázik, és a karógyökérnek nincs ellenállás a mélyre hatolás közben.

A műtrágya pontos kihelyezése által a gyökereket még irányítani is tudjuk, így ha a műtrágyaadag felét a felszín közelébe juttatjuk ki (0–15 cm), akkor a gyökérváltásnál már könnyebben fel tudja venni a tápanyagokat a kis növény, és a műtrágya másik fele lejuttatva a művelési mélység aljára, mélyre vonzza a gyökereket, így hamarabb alakul ki egy mélyreható gyökérzet, mint a hagyományos talajműveléses technológiában.

A Focus TD-vel a repce mellett kalászosokat is tökéletesen lehet vetni, ebben az esetben egy lazító-műtrágyázó kapa mögött két vetőcsoroszlya található. A sortávolság 15 cm, és a sorok közé kihelyezett műtrágyát a kalászosok gyökerei megtalálják, így itt is hatással tudunk lenni a gyökérzetre és már ősszel intenzív gyökérfejlődést generálunk.

A Focus TD vetőgéppel egy olyan új technológia kerül a termelők kezébe, amellyel a kritikusabb időjárási körülmények (nagyobb szárazság) mellett is biztonságosabb az apró magvak vetése. Köszönhetően a precíz/precíziós depóműtrágyázásnak, részben a talajok állapotától függetlenül is, nagyobb termést és főleg biztonságosabb termesztést tudunk elérni.

- Szász Zoltán -

+36-30/743-0302