MENÜ

Sikeres agrárium az idén 15 éves Syngenta zászlaján

Oldalszám: 51
2016.03.09.

Új, minden eddiginél jobb termést ígérő napraforgó- és kukoricahibridek, kiváló búza vetőmagok, komplex növényvédelmi termékpaletta, kibővült Contivo™ szaktanácsadói rendszer fémjelzi a jubiláló Syngenta idei évét. A növényvédelmi szektor piacvezető vállalata az elmúlt hetekben hét városban, több mint 1500 gazdálkodónak mutatta be 2016-os szántóföldi ajánlatait.

A napraforgó területén az elmúlt két esztendő eredményes volt, nemcsak a jó termésátlagokat, a kedvező árakat tekintve is, mondta Harmat Ákos, az olajos növények kampánymenedzsere. 2014-ben az elmúlt tíz esztendő legnagyobb mennyiségét, 1,56 millió tonnát takarítottak be a gazdálkodók. A termésátlag 2,67 tonna volt. 2015-ben 1,53 millió tonna termett, ezzel 2,5 tonna hektáronkénti átlagot értek el a gazdaságok. A termőterület több mint felén, azaz 330 ezer hektáron – azaz öt balatonnyi területen – termesztettek Magyarországon Syngenta napraforgóhibrideket, ezzel a vállalat biztosan őrzi piacvezető pozícióját, hangsúlyozta Harmat Ákos.

Emelkedésre számítunk a termőterületben, különösen az olívaolajéhoz hasonló pozitív élettani hatásokkal bíró magasolajsavas napraforgó arányának növekedése várható – mondta a szakember. – A Syngenta 2016-ban is teljes termékpalettát kínál a hibridtől a talajfertőtlenítőn, gyom- és rovarirtókon, gombaölő szereken keresztül a deszikkálóig, ezzel egyedülálló a magyar piacon.

A Syngenta portfóliója olyan új hibridekkel bővült, amelyek a mostani piacvezető genetikát is felülmúlják. Az SY Arizona a hagyományos szegmensben jelent újdonságot. A SY Neostar után a SY Bacardi a Clearfield Plus hibridek sorát gyarapítja, míg a SY Gracia CLP egyszerre magasolajsavas és Clearfield Plus gyomirtású hibrid. Hosszú idő után a Syngenta portfóliója Express toleráns napraforgóval is kiegészül a Sumiko és Subaro hibridekkel.

A búza is szép termést hozott 2015-ben. A hektáronként termett 5,1 tonna 9 százalékkal nagyobb az előző évinél, s az elmúlt tizennégy év legjobb termésátlagát jelenti. Az idei vetésterület nagyjából 5 százalékkal haladja meg az előző évit, a kissé fejletlen állomány lemaradásán fejtrágyázással, a korai gyomkonkurencia kikapcsolásával és a gombabetegségek elleni védekezéssel lehet segíteni, mondta Kurtz György kampánymenedzser.

A hazai trendekben megfigyelhető, hogy megnőtt a kereslet a nagy termőképességű, jó alkalmazkodóképességgel bíró, időjárási szélsőségeket jól toleráló kalászos genetikák iránt. A Syngenta 2015-ben elindította a magyar piacon is hibrid árpa programját, a Hyvido-t, amelynek révén egyedülálló őszi árpahibridek érhetőek el a gazdálkodók számára. Az eltérő körülmények között is kiemelkedő terméstöbblet az előírt HyVido termesztéstechnológiai előírás betartása mellett biztosított.

2016-ban tovább bővül a búzafajta kínálatunk: erősítjük jelenlétünket a magas termést adó kenyérbúza fajták szortimentjében. Új kenyérbúza fajtánk, a Falado révén magas terméshozam érhető el eltérő évjáratokban is. A Syngenta új gombaölő szere, a Seguris Xtra kuriózum a magyar piacon, összetevői révén kiemelkedő hatással bír a levél- és szárbetegségek ellen és nagyobb fokú szárazság-, stressztűrés, termésnövekedés jellemzi fertőzésmentes körülmények között is. Emellett megújul a Moddus szárszilárdító készítményünk: a Moddus Evo új formulációja gyorsabban, hatékonyabban szívódik fel a növénybe, ezért alacsonyabb hektáronkénti dózis elegendő, kedvezőbb a hektárköltsége.

A 2014-es rekordhoz képest tavaly 30 százalékkal esett vissza a kukoricatermés, ismertette Schipp Márton, a terület menedzsere. Míg 2014-ben az országos termésátlag megközelítette a 8 tonnát hektáronként, addig 2015-ben 5,7 tonna hektáronkénti átlagot sikerült elérni a rendkívül aszályos időjárás miatt.

Syngenta fotó2

A klímaváltozás nemcsak az átlaghőmérséklet emelkedésében jelentkezik, hanem az időjárási szélsőségek intenzitásában is. A csapadékos éveket egyre gyakrabban követik extrém aszályos időszakok, és ez a tendencia a jövőben fokozódik. A kukorica nagy vízigényű növény, ráadásul fejlődése az egész nyári időszakon átível, így ki van téve az aszályos és meleg periódusoknak is. Ilyen kilátások mellett felértékelődnek az olyan hibridek, amelyek kedvezőtlen feltételek mellett megbízhatóságukkal, stabilitásukkal közepes termőhelyeken is kiemelkedő terméseredményekre képesek. A Syngenta kukorica vetőmag kínálatának új generációját hat szemes – SY Batanga, SY Photon, SY Dartona, SY Zephir, SY Kreon, SY Senko – és egy siló hibrid, a SY Sincero képviseli 2016-tól. Utóbbi a fejlesztési kísérletekben a legnagyobb zöldtermést adta mind stresszes, aszályos, mind normál viszonyok között.

Mint Schipp Márton elmondta: a Syngenta elsőként a hazai piacon 2015 óta teljes technológiát kínál a vetéstől a betakarításig. A Syngenta Kukorica Program a rovarölő szerrel is csávázott hibridekre, talajfertőtlenítésre (Force 1,5 G), az időben elvégzett gyomirtásra (Lumax), a kórokozók és rovarok elleni állományvédelemre (Quilt Xcel, Ampligo), illetve a szaktanácsadásra terjed ki. A Syngenta Kukorica Program képes csökkenteni a termelési rizikófaktorok káros hatásait, a komplett technológia alkalmazása pedig hozzájárul ahhoz, hogy a kukorica termesztése a megváltozott feltételek mellett is jövedelmező legyen.

2016-ban új szolgáltatásokkal bővül a Contivo™ program, mondta Heicz Péter üzletfejlesztési vezető. A partnerek számára elérhető üzemi működést segítő ügyviteli, finanszírozási, biztosítási, tőzsdei, pályázati modulok mellé 2016-ban egy új farmmenedzsment program érhető el, a szaktanácsadókon keresztül pedig olyan applikációk érkeznek, amelyekkel még pontosabb elemzések és prognózisok érhetőek el. A Syngenta által indított szaktanácsadói programhoz eddig 120 termelő több mint 90 ezer hektár földterülettel csatlakozott. Az elmúlt évben a referencia farmokon és kísérleti állomásokon a Contivo™ termesztéstechnológia jelentős többletjövedelmet jelentett. Az őszi kalászosok 26 ezer forint, a repce 40 ezer forint, a napraforgó 10 ezer és a kukorica 9 ezer forint plusz profitot hozott a hagyományos technológiákhoz képest.

-x-