MENÜ

EURALIS az európai szójatermesztés motorja

Oldalszám: 68-69
Bognár Mihály 2016.04.11.

A 2015-ös szezonban sokat lehetett hallani a szójáról, mint az egyik legdinamikusabban növekvő szántóföldi kultúráról. A számok ezt igazolják, a 2014-es 43.000 hektáros felülethez képest több mint 50%-os növekedés volt tapasztalható, így a szójával bevetett terület nagysága 2015-ben csaknem elérte a 77.000 hektárt.

A felületnövekedés alapvető indoka a szója kiemelt helyzete az agrártámogatási rendszerben, ami segítette a hazai termelési kedvet. Az Európai Unió Mezőgazdasági Bizottsága stratégiai célnak tűzte ki az európai szója előállítás növelését, ennek érdekében jött létre egy nemzetközi összefogás keretében a Duna Szója nonprofit szervezet is. A 2012-ben indított nemzetközi összefogás célja az európai szójatermesztés fejlesztése, és hosszú távon 1,5 millió ha szójával bevetett terület elérése Európa-szerte. Ezen ambiciózus cél elérése érdekében a Duna Szója összefogja, és közös platformot kínál a szója „üzletág” összes fontos szereplőjének, beleértve a szójatermesztőket, a feldolgozóipart és a terménykereskedelmet is.

Az EURALIS a 16 országot a soraiban tudó Duna Szója non-profit szervezet alapító tagjai között van, és az európai szója vetőmag piacon betöltött meghatározó szerepe miatt a növekedő európai GMO-mentes szójatermesztés egyik fontos alappillére.

A szója hazai termeszthetőségével kapcsolatban eltérőek a vélemények, egyes becslések szerint 120.000 ha az optimális vetésterület, de mások szerint a hazai termesztés akár a 300.000 ha-t is elérhetné. Ami bizonyos, hogy a 2015-ös felület biztonságosan tovább növelhető, és számos érv szól a nagyobb volumenű magyar szójatermesztés mellett. A GMO-mentes élelmiszeripari és takarmány alapanyag mellett a szójatermesztéssel nő az egy hektáron előállított érték, és igen jó hatással lehet a jelenlegi egyhangú vetésforgóra. Fontos gazdasági szempont lehet még a szójatermesztés mellett, hogy az országban jelenlévő nagy mennyiségű szója árualap ösztönözheti a feldolgozóipari beruházásokat.

Az EURALIS 2003 óta van jelen a magyar szója vetőmag piacon, a hazánkban eltöltött több mint egy évtized alatt cégünk szójafajtái a magyar termesztés etalonjává váltak, aligha találunk olyan szójatermesztőt az országban, aki ne hallott volna a piacvezető Isidor vagy a szegmensében első ES Mentor EURALIS szójafajtákról. Fontos megjegyezni az EURALIS szójafajták esetében, hogy az általunk forgalmazott vetőmag 100%-ban hazai előállítású és GMO-mentes (a mentességről a hazánkba érkező szója elit szaporító anyag teljes körű NEBIH vizsgálata gondoskodik).

Cégünk az összes Magyarországon biztonságosan termeszthető éréscsoportban kiemelkedő teljesítményre képes fajtákat kínál ügyfeleinek. A már jól ismert fajták mellett számos új bevezetés gazdagítja az EURALIS szója szortimentet 2016-tól.

A legkorábbi 000 csoport új erőssége az ES Navigator, amely korai csoportban kiemelkedő 4,4 t/ha terméspotenciállal és extra rövid tenyészidővel rendelkezik, amennyiben rendelkezünk öntözési lehetőséggel. A kalászos növényünk lekerülése után még egy teljes értékű szójakultúrát tudunk az adott évben betakarítani. A következő 00 csoport 2016-os bevezetése az ES Tenor, amely magas hozamai mellett közepes növénymagassággal és kiváló szárszilárdsággal rendelkezik, az alsó hüvelyek elhelyezkedése elegendően magas (15 cm), ez is elősegíti a gyors és hatékony betakarítást.

A Magyarországon termeszthető legkésőbbi éréscsoportban (I.) két figyelemreméltó újdonsággal jelentkezik az EURALIS, az ES Pallador és az ES Mediator a maximumot nyújtják, igazi csúcsteljesítményre képes szójafajták. Jellemző a teljesítményükre, hogy az ES Pallador a NEBIH regisztrációs kísérleteiben 121,3%-ot teljesített a csoportátlaghoz képest, az ES Mediator pedig 5,5 t/ha terméspotenciállal rendelkezik.

Cégünk, az Euralis készséggel áll ügyfelei rendelkezésére a 2016-os szezonban is, magas minőségű fémzárolt szója vetőmagjaink a két fő szaporítónál (KITE Zrt., Sumi Agro Kft.) és számos forgalmazónál elérhetőek országszerte.

Bognár Mihály
termék- és marketingmenedzser,
Euralis Kft.