MENÜ

Hogyan növeljük a műtrágyák hatékonyságát?

Oldalszám: 25

Starter műtrágyázás és baktériumtrágyázás egy menetben!

2016.04.11.

Azzal, hogy a talajbaktérium készítmények bekerültek az AKG programba, minden eddiginél nagyobb figyelem kíséri a forgalomban lévő kereskedelmi termékek hatását. A talajbaktérium készítmények használatának terjedése ma már nem kérdés, ugyanakkor egy olyan termékkörrel állnak szemben a termelők, amelyről – valljuk be – jóval kevesebb ismeretanyag áll rendelkezésre, mint más input anyagok esetében. A BactoFil® termékek igen szoros kapcsolatot mutatnak más input anyagok hatásával, mint pl. a növényvédő szerek, műtrágyák, hibridek, fajták.

Ismeretes, hogy a szervetlen tápelemek hasznosulási rátája gyenge, nem igen éri el a 40%-ot sem. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miként lehet ezt fokozni úgy, hogy nem a műtrágyák dózisait növeljük, aminek egyébként is jelentős talajélet-romboló hatása van, ugyanakkor meredeken növeli a termelés költségeit bizonytalan megtérülés mellett.

A talajok tápanyag-szolgáltató képessége, termőképessége döntően függ a talaj egészségi állapotától, ami egyenlő a talajban lévő, harmonikus mikrobiális élettől.

 

Talajbaktérium és műtrágya összeférhetetlenség?

A talajéletet visszaadó baktériumtrágyák egyik sarkalatos pontja a keverhetőség. A magas (7%-nál nagyobb) nitrogénkoncentráció ugyanis elpusztítja a baktériumok sejtfalát, így azok a talajba kerülve nem képesek szaporodni és biztosítani az elvárt biológiai hatást. A KITE Zrt. és az AGRO.bio közös fejlesztésében megoldás született! A KITE Zrt. saját fejlesztésű folyékony starter műtrágyája és az AGRO.bio prémium BactoFil® termékei a megadott dózisban keverhetők és így egy menetben kijuttathatók.

 

Turbósított starterhatás

A starter műtrágyák „értékét” általában a bennük lévő foszfortartalommal szokták mérni, hiszen a starterhatást főként a mag közelébe kijuttatott foszfor okozza. A KITEstart® FL összetétele 10% nitrogén (N) és 30% foszfor (P). A BactoFil® termékek a talajba jutva nemcsak jelentősen növelik a műtrágyák hatékonyságát, hanem a vegetáció során legkevesebb 35 kg/ha foszfor és kálium feltárására képesek, a jelentős mennyiségű, 40–80 kg/ha nitrogén megkötése mellett. Ezért a rendszeres BactoFil® használat mellett érdemes újragondolni a kijuttatott műtrágya tápanyagdózisait.

 

A folyékony technológia előnyei

A folyékony technológia egyszerűsíti az adagolást és igen precíz kijuttatást tesz lehetővé. Megszűnik a zsákok mozgatásával, bontogatásával járó kényelmetlenség és időveszteség. A folyékony technológia további felbecsülhetetlen előnye, hogy nincs többé dilemma, hogy talajfertőtlenítő szer vagy starter műtrágya kerüljön a mikrogranulátum-szóró tartályaiba. A folyékony forma egyben azt is jelenti, hogy szárazabb időben könnyebb és gyorsabb a tápanyagok hasznosulása, mert kevesebb talajnedvességet igényel, mint a granulátumok.

A KITE Zrt. Hódmezővásárhelyen, 5 hektáron állított be kísérletet kukoricában. 6 sorban KITEstart® FL (20 l/ha) + BactoFil® A10 (1 l/ha) kombinációval kezelték a termőföldet. A kijuttatás a vetéssel egy menetben, 40 l víz felhasználásával történt 2015. április 16-án. 2015. június 3-án végzett felvételezéseknél azt tapasztalhattuk, hogy a KITEstart® FL + BactoFil® A10 baktériumtrágyával kezelt területen mind a kukorica gyökérzete, mind a fotoszintetizáló levélfelület nagysága is jelentősen fejlettebb volt a kontroll (csak KITEstart® FL) területről származóval szemben. A kép jól szemlélteti, hogy a szinergista hatás milyen fejlődési különbséget eredményezett.

Az azonnali starterhatást biztosító KITEstart® mellett a BactoFil® termékek a vegetáció alatt folyamatosan tárják fel a tápanyagokat (P, K) és kötik meg a nitrogént (N). Emellett növekedési hormont (auxin) és vitaminokat termelnek, mikroelemeket biztosítanak, így a kezdeti gyors csírázást és kelést további erős fejlődés követi. A kombináció konzekvens használata javíthatja a talajszerkezetet, a kolloid rendszert. A talaj vízmegkötő képességének javulása pedig a növények szárazságtűrő képességét emeli. A BactoFil® termékekben lévő törzsek a tápanyagok feltárása és a nitrogénkötés mellett speciális feladatokat is ellátnak. Ilyen a humifikáció és a cellulózbontás mellett például a kórokozó gombák (pl. fuzárium, szklerotínia) szaporodásának hatékony gátlása.


Kijuttatás

A BactoFil® + KITEstart® kombinációt a vetéssel egy menetben, vetőgépre szerelt kijuttató berendezéssel kell kijuttatni 20 liter KITEstart® + 1,0 l/ha BactoFil® A10 v. B10 + 40 liter víz kombinációjában. Nagy teljesítményű gépek esetében az ideális eszköz a KITE–JET, kisebb gépek esetében a BactoFil® S-JET. Ezekről a KITE, ill. az AGRO.bio szakembereitől kaphat felvilágosítást.

A technológia közös előnyei:

  • Erősített starterhatás
  • Azonnali és tartós tápanyagellátás
  • Mikroelemek biztosítása
  • Fonalas gombák (pl.: fuzárium) szaporodásának gátlása
  • Humifikáció
  • Talajszerkezet-javulás
  • Pontos adagolás
  • Nagy teljesítmény