MENÜ

Horsch Pronto

Oldalszám: 2

- aprómagvetés még precízebben

Szász Zoltán 2016.04.11.

Mit kell tudnia egy vetőgépnek? Egyszerű a válasz: vetni. Ezt minden gép, amit vetőgépnek mondunk, tudja. De hogyan kell vetni? Azt szeretnénk, hogy minden körülmény között, pontosan! És itt már különböznek a gépek egymástól.

Mit értünk pontos vetés alatt? Pontosan adagolja a vetőmagot, pontos mélységre helyezze azt a talajba.

A Horsch Pronto egy ilyen vetőgép! A rövid tárcsával előkészíti a vetőmagágyat, a tárcsák gyorsan forognak, így intenzíven kevernek és aprítanak. A gumikerekes henger egy „autópályát” készít. Azt tudjuk, hogy az autópályán gyorsabban és biztonságosabban tudunk közlekedni. A kerekekkel, mint egy buldózer elegyengeti a talajfelszínt és le is hengerezi. Az így elkészített magágyon a TurboDisc vetőcsoroszlyák még precízebben tudnak dolgozni, és a vetőmagot a kívánt mélységbe pontosan lehelyezni. A Pronto TurboDisc vetőcsoroszlya óriási előnye még, hogy sekélyen is tud nagy csoroszlyanyomással vetni. Mikor van erre szükségünk?
Az igen apró magvak precíz vetésénél! Ilyen pl. a mák, a repce stb., viszont pl. a borsót is tökéletesen lehelyezi akár 5-6 cm mélyre. A Pronto egyike a leguniverzálisabb vetőgépeknek!

A Pronto vetőgéppel a precíz vetés mellett még precízen műtrágyázni is lehet. A műtrágyacsoroszlyák a gumikerekes henger előtt helyezkednek el. A műtrágyát két vetősor közé helyezik le. A műtrágya vetőgéppel való kijuttatása plusz logisztikai feladatokat jelent, de ott, ahol nem ütközik akadályokba, csakis a termesztés előnyére válik. A mulcsvetésnél, a vetési síkban nagyobb tömegű szármaradvánnyal találkozunk. A szalma rothadása relatív N-hiányt okoz, ezért a fiatal növények nehezebben fejlődnek. A vetőgéppel kijuttatott műtrágya segít a gyökérváltásnál a fiatal növények fejlődésében és ezáltal kisebb lesz, vagy egyáltalán nem jelentkezik a stresszhatás. Késő őszi, kukorica utáni búzavetésnél már nagyon rövid a vegetációs periódus, így egy célzott műtrágyázással erőteljesebb állományt tudunk a télbe küldeni.

A tavaszi árpa vetésénél tapasztaltuk, hogy az egész évi N-dózist oda lehet tenni a vetőgéppel egy menetben, nem égeti meg a növényt, és erőteljesebb gyökérképződés és bokrosodás figyelhető meg, aminek az eredménye a nagyobb és jó minőségű termés.

A Pronto vetőgép nemcsak a precíz kijuttatásra képes, hanem a precíziósra is. Ha készen van a kijuttatási térkép, akkor ezt a vetőgépbe beadva, minden m2-re a kívánt mennyiség kerül kiadagolásra. Ezzel a metódussal egy parcellán belül homogénebb állományt tudunk elérni, ami megint csak a termésátlagokat húzza felfelé!

 

Az innovatív gazdák, már a műtrágya verziós Pronto-t választják!

- Szász Zoltán -
+36-30/743-0302