MENÜ

„Kétlövetű” megoldás a fűféle gyomok ellen az Arysta palettáján

Oldalszám: 28-29
Weszp Mihály 2016.05.05.

A szántóföldi növénytermesztés sikerének meghatározó eleme a sikeres vegyszeres gyomszabályozás. A növényi károsítók között a gyomok a legveszélyesebb „ellenségek”, hiszen a várható termés mintegy 40%-át kockáztatjuk, ha nem sikerül a kultúránkat tisztán tartani. A kétszikű kultúrák között elsősorban az olajos növények (őszi káposztarepce, napraforgó) gyomirtási technológiájának nélkülözhetetlen eleme a szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó készítmények alkalmazása, de számos – napjainkban „kis kultúrává” vált – növényben szinte egyedüli lehetőség a használatuk a fűféle gyomok leküzdésében.

E szerek között kiváló lehetőség a Pantera 40 EC és a Targa Super beillesztése a vegyszeres gyomszabályozási technológiákba.

 

A Panteráról:

A szer hatóanyaga a quizalafop-P tefuril, felszívódva az egyszikű gyomok leveleinek szöveteiben a zsírsav szintézis gátlásával fejti ki hatását, melynek következtében a sejtek növekedése leáll, a tenyészőcsúcs elhal. Az első tünetek 4-5 nap elteltével jelennek meg, a gyomnövényeken nekrózisok (elhalásos foltok) formájában. A hatóanyag felszívódva a növények tápanyagszállító rendszerén keresztül mozog a növényben.

A hatás gyorsasága függ a hőmérséklettől és a tápanyagtranszport intenzitásától. A teljes hatáskifejtés mintegy 21 napot vesz igénybe, ezért mondhatjuk, hogy a Pantera a „türelmes agronómus” szere. A kétszikű növények a hatóanyagot biokémiailag tökéletesen lebontják. Ez a szer szelektivitásának alapja. Néhány kultúra (pl. hagyma) esetében a szelektivitás alapja a viaszréteg megléte.

A készítmény a legtöbb kétszikű kultúrában felhasználható (eng. okirat szerint). A felhasználási dózisa a gyomnövények félesége és fenológiai állapotának függvényében 0,6–3,5 l/ha. Általánosságban elmondható, hogy a magról kelők ellen 0,8–1 l/ha, a mélyen gyökerező (rizómás) gyomok ellen 2,0–2,5 l/ha dózis szükséges. A magas dózis (esetleg osztott formában) a nehezen irtható tarackosok ellen (nád, siska nádtippan, ecsetpázsit, fenyércirok) 3,0–3,5 l/ha szükséges.

A szer molekulaszerkezetében a szénlánc végén elhelyezkedő tefuril gyök, ami a „kémiai stabilitás” záloga. Ennek köszönhető, hogy a hatóanyag nehezen bomlik le a növény szövetén belül. Ez a hatás a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy ha a tápanyag-szállítódás gátolt (szárazság), úgy tűnik, mintha nem hatna a szer. Nem kell megijednie ekkor sem a gazdának, hiszen a legközelebbi csapadék (harmat, öntözés) után a gyomirtó hatás nem marad el.

 

A Targa Superről:

A készítmény kémiailag és hatásmódját tekintve is hasonló, mint a Pantera 40 EC. A különbség annyi, hogy a Targa Super molekuláiban a szénlác végén egy „etil gyök” található. A felhasználási dózisa minimálisan eltér a Panteráétól (eng. okirat szerint). Különbség van a két szer engedély okiratában – az engedélyezett növénykultúrák vonatkozásában –, hiszen a Pantera olajretekben, mustárban, burgonyában és vöröshagymában is felhasználható, míg a Targa Super lencsében, lucernában, lenben, paradicsomban és almástermésű gyümölcsösökben is alkalmazható. Ezenkívül a Targa Super napjainkban némileg felfutóban lévő facéliában (mézontófű) is rendelkezik 120 napos eseti engedéllyel.

 

Gyakorlati tapasztalatok a felhasználók számára:

Az elmúlt tél – immár tendenciózusan – enyhe volt és ez lehetővé tette még a későn vetett repceállományok folyamatos fejlődését is. A gabona árvakelés elleni őszi Panterás, Targás kezelések hatékonyak voltak, mivel a kedvező, mérsékelten hideg időjárás hatására a repce hamar „túlnőtte” a gyomokat. Azokon a táblákon, ahol a talajviszonyok miatt a belvízveszély fokozott, a kora tavaszi gyomirtás kivitelezése szinte lehetetlenné válik!

Az utóbbi időben átalakult a napraforgó gyomirtási technológiája. Egyre nagyobb teret nyer a „clearfield” és újabban a „clearfield plus” és az Express technológia. Visszaszorulóban van a hagyományos, preemergens vagy presowing alapgyomirtó szerek alkalmazása. A preemergens készítmények jó biológiai hatáskifejtéséhez elengedhetetlen a „bemosó csapadék”, ami a jelenlegi tavaszi csapadékviszonyok mellett kockázatos. Az elmúlt téli-kora tavaszi jelentős mennyiségű csapadék hatására az Alföld egyes részein jelentős kiterjedésű belvizes területek alakultak ki. E sorok írásakor még vetik a napraforgót, helyenként kerülgetve a vízjárta foltokat, miközben a gazdák az eget kémlelve várják a meteorológusok ígérte „kelesztő csapadékot”. Mindezek miatt sok gazda kifejezetten a posztemergens gyomirtó szerek kijuttatását részesíti előnyben. A fűfélék irtásának kiváló eszköze a Pantera 40 EC és a Targa Super alkalmazása. A napraforgóban az időzítés lényege, hogy várjuk meg, amíg a legtöbb egyszikű gyom kikel, de a kultúrnövény takarásával még nem akadályozza a szer rájutását a célfelületre.

Az Alföldön egyre nagyobb gondot jelent a nehezen irtható, agresszív egyszikű gyomfajok térhódítása. Ilyen például a kötött talajokon a réti és parlagi ecsetpázsit, homok jellegű talajokon az átoktüske megjelenése, ellenük az engedélyezett magasabb dózisok hatékonyak. Bár már az Alföldön is terjed a fenyércirok, e nehezen irtható rizómás gyom jelenleg a Dunántúl egyes területeinek fő gyomnövénye. Ellene a legjobb időzítés a gyomok 20 cm-es hajtásfejlettsége.

A tökéletes hatás érdekében a kijuttatáskor célszerű olyan szórófejeket használni a permetezőgépeken, amelyek biztosítják az aprócseppes permetezést, hogy a hatóanyagok minél jobban felszívódjanak a gyomnövények levelein keresztül. 

 

Keverhetőség:

A szuper-szelektív egyszikűirtó készítményekről általánosságban elmondhatjuk, hogy a gyártók a készítmények önmagukban való alkalmazását javasolják! A keverhetőség egyrészt fizikai-kémiai kérdés, így ha a gazda mégis tankkeverék alkalmazása mellett dönt, keverés előtt célszerű „keverési próbát” végeznie. Másrészt a szuper-szelektív egyszikűirtók más készítményekkel tankkeverékben történő együttes kijuttatása hatékonysági és fitotoxicitási kérdéseket is felvet. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a keverni kívánt szereket ugyanabban az időben célszerű-e alkalmazni? Napraforgóban pl. nem javasoljuk az egyszikűirtó készítmények tankkeverékben történő együttes kijuttatását az imazamox hatóanyagú posztemergens szerekkel! A nagy fitotoxicitási veszély miatt ezek kiszórása után minimum 4-5 napig várjunk a Pantera, vagy Targa Super kijuttatásával. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha az egyszikűirtók valamelyikét juttatjuk ki előbb, akkor az imazamox hatóanyagú készítmények kijuttatásával is várjuk meg a 4-5 nap elteltét.

Pantera, vagy Targa Super? Mindkettő megbízható, jól bevált szer az egyszikű gyomok ellen, győződjön meg róla Ön is!

Weszp Mihály,
Arysta Magyarország Kft.