MENÜ

Az N-Lock (nitrogén stabilizátor)
 szerepe és hatása
a nitrogén hasznosulására

Oldalszám: 15
2016.05.05.

Növekvő élelmiszer-szükséglet, felelősebb szemléletű növénytermesztés, környezetkímélő trágyázás – a gazdálkodók sok kihívással szembesülnek napjainkban. A mezőgazdasági termelés eredményessége és hatékonysága megköveteli az újítások alkalmazását. Az N-Lock az innovatív formulázási technológiának és a nagy teljesítményű hatóanyagnak köszönhetően korszerű megoldás a terméshozam és a hatékonyság növelésére.

Az élemiszer termelés során a mezőgazdaság nagy mennyiségű nitrogént használ fel. Habár az alacsony hatásfok miatt a nitrogén nagy része veszteségbe megy. A XXI század követelményeinek megfelelő agro technológiák alakalmazásával ezen a hatékonyságon lényegesen kell változtatni, ezzel különböző előnyök érhetők el, mint pl.: input megtakarítások, a környezetterhelés csökkenése, az élelmiszerbiztonság növelése.

Ez különösen igaz az olyan évjáratokban amikor az alacsony termény árak nem engedik meg a szűkös növénytermesztési erőforrások pazarlását.

Az N-Lock használata növeli a talajban a nitrogén visszatartást, csökkenti a nitrát kimosódását a talajvíz irányába és az üvegház hatású gázok légkörbe történő kibocsátását. Hatására nő az ammónium-ion tartalom a talaj felső (0-30 cm) rétegében illetve csökken a nitrát-ion tartalom a talaj mélyebb (60-90 cm) rétegeiben. Az N-Lock kezelést követő 2 hónap múlva a talajban felső rétegében még van a növény számára felvehető nitrogén, ellentétben a kezeletlennel.  A kijuttatott nitrogén forma lebomlása lassul, a növény számára hosszabb ideig van jelen felvehető nitrogén. Az N-Lock hatására  nitrogén a talaj felső 0-30 cm-es rétegében helyezkedik el és növekszik az ammónium forma aránya.

Az N-Lock kiváló eszköze az intenzív gazdálkodást folytató termelőknek. A kukoricában, ahol nagy mennyiségű nitrogén visszapótlás folyik, a magas termésátlagok mellett nagyon sok tápanyag veszendőbe megy. Mivel a veszteség a talajvíz és a légkör irányába is zajlik, ez nagyon komoly környezetszennyezést is okoz.

Az N-Lock növeli a kukorica termését 5-20 %-al. A termésnövelést elsősorban az ezerszem tömeg növelése adja. Nagy adagú nitrogén visszapótlásnál nagyobb arányban növekszik a termés. Az N-Lock használata növeli a talajban a nitrogén visszatartást, csökkenti a nitrát kimosódását a talajvíz irányába és az üvegház hatású gázok légkörbe történő kibocsátását.

Magyarországon 2013. óta vizsgáljuk a 200 g/l nitrapyrin tartalmazó N-Lock-ot kukoricában.

 

Technológia kukoricában

Az N-Lock-ot folyékony nitrogén műtrágyával kell egymenetben kijuttatni vagy szilárd műtrágya formák (karbamid, ammónium nitrát, MAS) kijuttatása esetén Az N-Lock talajba való bedolgozása elősegíti a biztonságos hatást. Ha erre nincs lehetőség, az is elegendő, ha a kijuttatás után 10 napon belül 15 mm csapadék hullik.

Kultivátorozás
Injektálás

 

Dózisa 2,5 l/ha (függetlenül a kijuttatandó folyékony műtrágya mennyiségétől). A kijuttatás során a következőkre kell figyelni:

 • Felhasználás előtt alaposan felrázandó
 • keverés próba
 • permetlé mennyisége: 200-400 ltr
 • alacsony nyomás: 1,5-2,0 bar
 • nagyon durva cseppek: 1000 µm felett
 • nagy kúpszögű és nagy átmérőjű fúvóka vagy ütközőlapos: 06-08
 • viszonylag alacsony sebesség: 6-8 km/h
 • szeles idő után várni kell néhány napot
 • álló helyzetben ne „nyomassuk meg a gépet”
 • átfedéseket minimálisra kell csökkenteni
 • tűző napsütésben nagyobb a perzselés veszélye

A készítmény keverhető a főbb szántóföldi kultúrákban engedélyezett gyomirtó készítményekkel és baktérium tartalmú talajoltó anyagokkal.