MENÜ

CIB: stabil háttér a gazdáknak

Oldalszám: 11
Szerdahelyi Róbert 2016.05.05.

Versenyképességük fenntartása, illetve növelése érdekében a mezőgazdasági vállalkozások szinte folyamatosan fejlesztenek, gépet vásárolnak, technológiát cserélnek. A beruházások megvalósítása jellemzően külső forrás bevonását igényli, ennek megfelelően a hitelfelvételi kedv általánosan magas ebben a szektorban.

Szerdahelyi Róbert

Az uniós pályázatok kiírása és ezek kivárása, valamint a mezőgazdaságban adottságnak tekinthető szezonalitás, időjárás okozta nehézségek gyakran kiszámíthatatlanná teszik a gazdálkodás működését, de úgy látjuk, hogy az agrárvállalkozások az utóbbi időben egyre tudatosabbak és bizakodóak a jövőt illetően, előretekintően terveznek, ezáltal könnyebben veszik az akadályokat – osztotta meg tapasztalatait Szerdahelyi Róbert a CIB Bank KKV üzletágának régió igazgatója (a képen).

A sikeres működéshez elengedhetetlen, hogy a cég reális, a kapacitásaihoz igazított tervekkel rendelkezzen és megfelelő gazdasági háttér legyen mögötte, így az együttműködés is gördülékenyebb.

A jövő egyik nagy lehetősége az állami háttérrel rendelkező garancia-intézményekkel való együttműködés még szorosabbá fűzése, segítve a tőke- vagy fedezethiányos agrárvállalkozások gyors, egyszerűbb hitelhez jutását. Sok életképes jövőképpel rendelkező vállalkozás ugyanis azért nem tud a fejlődéséhez szükséges hitelekhez hozzájutni, mert nincs elegendő tőkéje, vagy felajánlható fedezete. A hitelgarantőr intézmények kezességvállalásának finanszírozásba való bevonása a bankok számára hitelképesebbé teheti az ilyen agrárcégeket is. Ennek kapcsán a CIB olyan rövid és hosszú lejáratú hitelkonstrukciókat kínál, melyek egyszerűen és gyors átfutási idővel nyújtanak segítséget számukra, akár az aktuális pályázati lehetőségek előfinanszírozásában.

A pályázati források kihasználására érdemes nagy hangsúlyt fektetni az idei évben – teszi hozzá Szerdahelyi Róbert. A szakember kiemelte: gyakran találkozunk azzal, hogy a vállalkozás számára nehézséget jelent a támogatásokhoz kapcsolódó igénylési, felhasználási, elszámolási kötelezettségek változásainak követése és betartása. A CIB Bankon belül önálló terület foglalkozik az uniós pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozásokkal, amely kompetencia központként rendelkezik a különböző támogatási formák, pályázatok és intézményrendszer ismeretével. Nehézséget jelenthet az agrárvállalkozások számára, hogy pontosan definiálják például, hogy az adott kiírás keretében valóban pályázhatnak-e a konkrét támogatásra, illetve igényük megfelel-e a meghatározott hitelcélnak, rendelkezésre állnak-e a szükséges alátámasztó dokumentumok.

Szerdahelyi Róbert