MENÜ

Sikeresen a Bayer Sikér Trióval

Oldalszám: 53
Farády László 2016.05.05.

A Bayer kiváló kalászos gombaölő szerei évek óta segítik a jó minőségű nagy gabonatermés elérését. Három vezető készítményünk, a Falcon Pro, a Zantara és a Prosaro ebben az évben Bayer Sikér Trió néven kezdte meg tavaszi turnéját. A Trió meghívása minden gabonatáblába javasolt, hiszen a gombaölő szerek a termés, a minőség, s így a jövedelem fokozásának hatékony eszközei.

 

Falcon Pro – A Trió vezetője

Falcon Pro nagyon széles hangterjedelmű, rugalmasan bársonyos hangja a mélybasszustól a tenorig mindenhol szépen cseng. Sok koncerten énekel szólóban is. Ennek köszönhető, hogy a Trió őt tartja vezetőjének.

A Falcon Pro a kalászosok minden fontos gombabetegsége ellen hatékony. Búzában lisztharmat, rozsda, szeptóriás levél- és pelyvabarnulás, pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis ellen egyaránt eredményes. Árpában lisztharmat és rozsda mellett a csíkos, hálózatos- és rinhospóriumos levélfoltosság ellen is kiváló. Hatékony a rozs, tritikále és zab fontos betegségei ellen is. Lisztharmat és rozsda ellen kuratív és eradikatív hatása is van. Pirenofórás és szeptóriás megbetegedések ellen preventív hatású. Kalászfuzáriózis ellen preventív, de akár 4 napos kuratív hatása is van.

 

Zantara – A Latin

Zantara a Bayer Sikér Trió latin tagja. A koncerteken olyan hangulatot képes csinálni, amitől a hallgatóság nem csak egészséges, de jókedvű és fiatal marad. Csodás tenorjára mindenki hosszú ideig emlékszik.

A Zantara – a bixafénnek köszönhetően – nagyon hosszú tartamhatást nyújt a levélbetegségek ellen. A tebukonazol viszont a levélben azonnal dolgozni kezd. Ez a kitűnő kuratív hatás titka. Minden kalászosban javasolt az intenzívebb technológiában levélbetegségek ellen és – erőteljes zöldítő, zászlóslevél növelő hatásának köszönhetően – termésfokozásra.

Eredményesen alkalmazható búza szártő-betegségek, lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és helmintospóriumos levélfoltosság ellen zászlóslevél kiterülését követően (T2 stádium). A javasolt dózis 1,25–1,5 l/ha.

A Zantara egyben kitűnő árpavédelmi termék: 1,0–1,25 l/ha dózisban biztos védelmet nyújt lisztharmat, rinhospórium, hálózatos foltosság, törperozsda, ramuláriás foltosság és az élettani foltosság ellen. A kezelés optimális ideje a zászlóslevél kiterülése. Nagyobb dózisokban kijuttatva pozitív élettani hatásai is érvényesülnek.


Prosaro – A Záróhang

Átütő erejű, tisztán csengő hangja miatt Prosaro a koncertsorozatok záró hangversenyén sokszor szerepel szólóban.

A Prosaro a leghatékonyabb Fusarium elleni készítmények egyike. Alkalmazása elsősorban az intenzív búzatermesztésben ajánlott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro-val igen magas hatásszintet érhetünk el a kalászfuzáriózis és a mikotoxinok ellen. Emellett védelmet nyújt a tenyészidő végén támadó levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is. A helyes dózis a fuzárium elleni védekezés esetén 1 l/ha.


Mikor és hogyan lépjen fel a Bayer Sikér Trió?

Immár a harmadik „tél” múlt el úgy, hogy valójában nem volt tél. A csapadékos február és március miatt sok helyen ebben az évben is szükség van a korai védekezésre a gyomirtás előtt, vagy azzal egy menetben (T1 időszak). A Bayer javaslata erre a Jubileum Pro csomag, amely 20 ha-ra tartalmazza a Sekator OD gyomirtó szert és 0,75 l/ha dózisban a népszerű Falcon Pro-t.

A második koncert ideje a zászlóslevél kiterülésekor, illetve röviddel azt követően (T2 időszak) legyen. Ekkor az időjárástól és a betegségnyomástól függően a Bayer Sikér Trióból hívjuk meg a Falcon Pro-t 0,8–1,0 l/ha dózisban. Intenzív technológiákba viszont feltétlenül a zöldítő, termésnövelő Zantara javasolt 1,25–1,5 l/ha dózisban.

A virágzás ideje alatti koncertet semmiképp nem szabad kihagyni (T3 időszak). Ekkor tudunk védekezni a kalászfuzáriózis és más kalászbetegségek mellett a késői levélbetegségek ellen is. Ehhez átlagos technológiában 1 l/ha Falcon Pro-t, intenzív technológiában viszont a fuzáriózis elleni „nagyágyú”, a Bayer Sikér Trió záróhangja, azaz Prosaro fellépését javasoljuk 1 l/ha dózisban.

Kérem a Tisztelt Zenekedvelő Olvasókat, hogy bátran hívják meg koncertezni a 2016. évi szezonban a Bayer Sikér Triót a gabonatáblákba. A „Sikér” koncertek nyomán a siker biztosan nem marad el!

Farády László
Bayer Hungária Kft.