MENÜ

420 parcella, 201 munkafázis, 4000 mérés

Oldalszám: 55
Agro Napló 2016.05.05.

A KWIZDA Agro mezőgazdasági kísérlete, a TEREPSZEMLE PROGRAM az ország három, eltérő földtani, éghajlati adottságokkal rendelkező pontján (Felsőnána, Szarvas, Zalaegerszeg) indult el.

„A kísérlet célja, hogy hosszú távon összevethető tudományos és a termelők számára gyakorlatban is hasznosítható eredményekkel szolgáljon az egyes technológiák hatékonyságáról.” – mondta el Kabai Gábor, a KWIZDA bioüzletág vezetője a Felsőnánán 2016. április 5-én megtartott bejáráson. A programba bevont parcellákon ökológia gazdálkodásban is engedélyezett szereket és környezetvédelmi, talajterhelési szempontokat is vizsgálnak.

A Terepszemle Program a Kwizda Agro 2015 őszén indított kisparcellás, demonstrációs jellegű kísérlete. Az ország 3 pontján, összesen 420 parcellán 4 kultúrát – repcét, búzát, napraforgót és kukoricát – termesztenek különböző növényvédő szer és tápanyagok felhasználásával. Saját termékeiken kívül más gyártók technológiáit is vizsgálják. A Terepszemle hosszú távon segíti a gazdákat a jövedelmező gazdálkodási gyakorlat kialakításában.

A három helyszínen kialakított parcellákon a standard kezelések azonosak (pl. vetés, alapműtrágyázás, preemergens gyomirtás stb.). Azok a parcellák, amelyek egy-két kezelésben vagy input anyagban egymástól eltérőek, de azonos szakmai témájúak, egy-egy blokkot alkotnak. A kísérlet ezeknek a különböző blokkoknak a rendszeréből épül fel és ezeken belül végzik el a méréseket és a különböző vizsgálatokat.

A Kwizda megbízásából egy független külső cég végzi a vetést (Agrofil Kft.), egy másik pedig a blokkonkénti kezeléseket, illetve a méréseket (Syntech Kft.). A programban vetéstől az aratásig összesen 201 munkafázisra osztották fel a tevékenységeket, melyek mindegyikét dokumentálják. A termelési év során összesen 4000 mérést, mintafelvételt végeznek. Így az egyes növénykultúrákban nagyszámú mérésre kerül sor: pl. mérik kelésnél a tőszámot, a gyökérnyak átmérőt, a gyökér tömegét, a bokrosodás mértékét, a gyomirtási hatékonyságot és a lombtrágyázás hatásait is. Utolsó fázisként pedig a termés és az egyes kultúrák beltartalmi adatainak feldolgozása következik. A napraforgónál és a repcénél az olajtartalmat, a kalászosoknál a fehérje- és sikértartalmat, a kukoricánál pedig a keményítőtartalmat vizsgálják.

A felsőnánai kísérleti helyszín gazdája, Pinczehelyi Zoltán

 

A Kwizda szeretné tapasztalatait széles körben megosztani, ezért létrehozott egy blogot terepszemle.kwizda.hu címmel. Ezen a három kísérleti telep gazdái folyamatosan naplózzák tevékenységüket, és mindazt, amit a földeken tapasztalnak, ide kerülnek fel a szakértők által mért eredmények is. Így minden gazdálkodó vagy érdeklődő szakember nap mint nap tanulhat az adatokból, felhasználhatja ezeket saját földjein.

A Kwizda Agro a 2015-ös évben indította el Zöld Programját is, melynek célja a környezettudatos termelés elősegítése, egészséges mezőgazdasági termékek előállítása, valamint a környezetet nem, vagy csak minimális mértékben terhelő mezőgazdasági technológiák meghonosítása Magyarországon. Így a Terepszemlében is vannak olyan parcellák, ahol csak a biológiai készítményeket használják, ezek a szerek az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezettek. A program így lehetőséget ad majd a kémiai és a bioszerek hatékonyságának összehasonlítására is.

-an-