MENÜ

Felpörgetve, amit a Physio Activator technológiáról (PAT) tudni érdemes

Oldalszám: 62-63
Vitéz Péter 2016.06.08.

Az elmúlt években született mezőgazdasági témájú kiadványok és publikációk leggyakrabban használt kifejezése szinte biztosan a „biostimulátor” lett. Hatalmas mennyiségű információ zúdul az érdeklődőkre és a kevésbé érdeklődőkre egyaránt. Napjainkban több tucat biostimulátornak mondott készítmény van a hazai piacon, a gyártók gyakran műtrágyákat és gombaölő szereket is felruháznak ilyen meghatározással. Sajnos az információ-cunamiban nehéz eligazodnia a termelőknek, hiszen egységes európai engedélyezési eljárás erre a kategóriára még nincs az EU-ban. Szabályozás hiányában a biostimulátorok terén nagy szórás mutatkozik a termékek minőségében, hatékonyságában és a gyártói kommunikáció hitelességében egyaránt. Mindezek ellenére, próbáljunk meg egy kis rendszert vinni ebbe az információs káoszba.

Mi is a „hivatalos” megfogalmazása a biostimulátor termékeknek?

A European Biostimulants Industry Council (EBIC) szervezet meghatározása szerint a biostimulátor:
„….. olyan anyagokat és/vagy mikroorganizmusokat tartalmazó készítmény, mely a növényen, illetve annak gyökérzetén alkalmazva stimulálja a tápanyagfelvétel természetes folyamatát, annak hasznosulását, az abiotikus stresszhatásokkal szembeni ellenálló képességét és/vagy a termésminőséget, függetlenül annak tápanyagtartalmától.”

A fenti meghatározás egyértelműen elkülöníti a biostimulátor termékeket a műtrágyáktól és lombtrágyáktól. Ugyanis a biostimulátoroknál nem a termék tápanyagtartalma a meghatározó, hanem a biológiailag aktív hatóanyagok jelenléte, melyek hatással vannak a növény élettani folyamataira.

A világszerte előállított biostimulátorok biológiailag aktív hatóanyagai jelentősen eltérhetnek egymástól. Ezek a hatóanyagok a következők:

 • algakivonatok,
 • aminosavak,
 • huminsavak,
 • mikroorganizmusok,
 • növényi kivonatok.

A biostimulátorok használatához leggyakrabban akkor folyamodunk, ha már valamilyen látható tünetegyüttesben nyilvánul meg az abiotikus stressz valamely eleme, így a fagy, vagy aszálytünetek, jégverés, esetleg növényvédő szer okozta problémák. Ez a beavatkozás már növényt károsító behatást követően történik, de segítségével a növény regenerálódásáért felelős antistressz enzimekre hatva lerövidíthetjük a regeneráció idejét, fokozva ezzel a termésbiztonságot. Ilyen helyzetekben az az ideális, ha nem várjuk meg a látható tünetek megjelenését, hanem még azok kialakulása, vagy a behatást megelőzően végezzük el a kezelést.

Kevésbé tudatosult még a felhasználókban, a biostimulátor készítmények felhasználása nem csak akkor ajánlott, ha baj van. Intenzív termelési környezetben és kultúrákban, ahol okszerű tápanyag-utánpótlás és növényvédelem párosul a jó genetikai alapokkal, egyes bio­stimulátor termékek a kulcs fenofázisokban használva (virágdifferenciálódás és virágzás kezdete) segítik a növény fejlődését, termésképzését, segítik a megtermékenyülést. Használatukkal növelhető a termésbiztonság és az egy hektáron megtermelt jövedelem.

 

 

Beszéljünk a Physio Activator – azaz PAT – technológiáról

A PAT-technológia az Arysta által szabadalmaztatott technológia, amely a biostimulátor készítményeinek alapját biztosítja. Az vállalat tapasztalatai a biostimulátor termékek forgalmazása terén nem új keletűek, hiszen a már több évtizede forgalmazott Atonik az egyik első és mára piacvezető biostimulátor termék repcében és cukorrépában. A termékkínálat szélesítése érdekében az Arysta Corporation 2014-ben megvásárolta a Goemar Laboratories francia vállalatot, mely a tengerialga-alapú biostimulátorok gyártásának, fejlesztésének egyik vezéralakja Európában és világviszonylatban is.

Az Arysta meghatározó szereplője kíván lenni ezen input kategóriának a hazai piacon, melyhez jó alapot biztosít az egyedülálló gyártástechnológia, a több mint 40 éves kutató-fejlesztői múlttal bíró francia vállalat szakmai és tudományos háttere, valamint a termékeinek közismerten kiváló minősége. A forgalmazott termékek alapanyagát az Ascophyllum nodosum tengeri alga biztosítja. Ezt a francia gazdálkodók évszázadokon át használták földjeik termőképességének fenntartására, javítására. Bár a hatás alapjait nem ismerték, de a gyakorlatban látták a talajba közvetlenül bedolgozott alga jótékony hatását. A tudományos vizsgálatok beazonosították, milyen biológiai alapokon nyugszik ez a jótékony hatás. Olyan molekulákat mutattak ki egyedülállóan nagy mennyiségben ebben a tengeri algában, melyek szerepet játszanak a növény számtalan élettani folyamatában, így a növényi sejt anyagcsere-folyamataiban, a növények növekedésében, a termésképzésében, illetve a betegségek és stresszhatásokkal szembeni védekezési reakciókban. Ezeket a szerves molekulákat (oligoszaharidok) elicitoroknak nevezték el. A tengeri alga feldolgozásakor keletkező végtermék, a GA 142 alga-extraktum nagy mennyiségben, a természetben való előfordulásuknak megfelelő formában tartalmazza ezeket a vegyületeket, együttesen vitaminokkal, aminosavakkal, betainnal, valamint növényi hormonokkal. Ezeknek a vegyületeknek a jelentőségét felismerve került megalkotásra a Physio Activator Technology, azaz PAT-technológia, mely minden Arysta által gyártott alga alapú biostimulátor termék hatásának alapját képezi.

 

A PAT-technológia sikere alapvetően három tényezőn alapszik

 1. Az Arysta egyedülálló gyártástechnológiája, mely lehetővé teszi az alga biológiailag aktív anyagainak (oligoszaharidoknak, vitaminoknak, hormonoknak, betainnak stb.) veszteség nélküli és koncentrált bevitelét a késztermékekbe. Segítségével állítják elő az Ascophyllum nodosumból, algából a GA 142 alga-extraktumot az Arysta St. Malo-i gyárában.
 2. Független, tudományos intézetekkel és egyetemekkel történő együttműködés világszerte, melyek tisztázták a GA 142 alga-extraktum aktív összetevőinek növényélettani hatását.
 3. Végül, a PAT-technológia sikere szempontjából meghatározó, hogy a gyártási technológia által biztosított alapok, együttesen a tudományos ismeretekkel, hogyan ültethetők át a gyakorlatba, milyen előnyöket képesek biztosítani a mezőgazdasági termelés számára. Ehhez széles körű kísérleti tevékenységet kellett felépíteni, illetve össze kellett gyűjteni a független forrásokból és a gyakorlatból érkező visszajelzéseket.

 

Milyen hatása van a PAT-technológiának a növények életfolyamataira?

 • Hatással van a növény táplálkozás-élettani folyamataira és az ásványianyag-felvételére, a kezelés hatására egyes tápelemek felvétele a talajból szignifikánsan megnő. 
 • Hatása van a növények fotoszintézisére, növeli a fotoszintetikus aktivitás mértékét.
 • Javul a megtermékenyülés és a betakarított gyümölcs minősége.
 • Közvetett és közvetlen módon segíti a növény stresszhatásokra adott válaszreakcióit.

 

A PAT-technológia által a gyakorlat számára nyújtott előnyök

 • A növényi tápanyagfelvétel fokozásával a kijuttatott műtrágya hasznosulása javul.
 • A jobb tápanyag-hasznosulás és intenzívebb fotoszintézis hatására nő a termés mennyisége.
 • A terméskötődésre kifejtett hatásával a technológia javítja a terméskötődés mértékét, pozitívan befolyásolja a termés betakarításkori minőségét.
 • Az életfolyamatok befolyásolásával segít a kezelt növénynek az esetleges stresszhatások leküzdésében, így javítja a termésbiztonságot.

Cikksorozatunk következő részeiben részletesen ismertetjük a PAT-technológia növényekre kifejtett hatásának biológiai alapjait.

Vitéz Péter,
Arysta Magyarország Kft.