MENÜ

Horsch Terrano FX

Oldalszám: 2

– mérföldkő a mezőgazdaságban

Szász Zoltán 2016.06.08.

A talajművelés a kombájn mögött kezdődik! A tarlóhántást azonnal el kell végezni a minél kevesebb nedvesség elvesztése végett. Ennek a műveletnek a milyensége nagyban függ a tarló magasságától és a leszecskázott szalma hosszától. Nagyon fontos, hogy a tarló ne legyen magasabb 10 cm-nél, és a zúzott szalma hossza se legyen nagyobb 5 cm-nél, ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor lefektettük a sikeres mulcsos talajművelés alapköveit.

A Terrano FX tökéletesen elvégzi a sekély tarlóhántást, már 5 cm mélyen teljes átfedéssel. Intenzíven keveri a szármaradványokat, és ezenfelül megszünteti a kapillaritást, így nincs nedvességveszteség a talajból. A jól visszatömörített, megbolygatott felület biztosítja a kihullott magvak, intenzív  biztonságos kelését.

A Terrano FX optimális talajt, vetőágyat készít és egy menetben, ha kell, a műtrágyát is kijuttatja a vetőágy alá. Ez a depó mű­­trágyázás nagyban elősegíti a biztonságos termesztést. A műtrágyát sekélyre a vetőmag körzetébe és mélyre egy depóba helyezzük le. Az így kijuttatott műtrágya hosszabb ideig felvehető állapotban marad a növények számára, ez biztosítja azt, hogy a gyökerek mélyre hatóbban növekednek, és így a csapadék hiányában tovább élnek, így nagyobb termés várható.

A Terrano 3 FX már 100 LE-s traktorral jól működtethető, természetesen, ha mélyebbre 20–25 cm-re akarunk dolgozni,  akkor 135–150 LE-re lesz szükségünk.

A MulchMix kaparendszer, amely a talajban halad egyedülálló, és könnyen vontathatóvá teszi a Terranót. Az intenzív keverés hatására, ami a mulcsos technológiában fontos, a szármaradványok egyenletesen kerülnek bekeverésre, így a vetés is gond nélkül végezhető. A Terrano FX szépen egyengeti a talajfelszínt, ez is a pontos vetés feltétele.

A mulcsos technológiába és a talajműveléssel egy menetben történő műtrágyázásba való belépés legegyszerűbb gépe a Terrano FX.

Tarlóhántás – tarlóápolás – magágykészítés – alapművelés + műtrágyázás – mindezt egy gépben – Terrano FX.

-Szász Zoltán-
+36-30/743-0302