MENÜ

Alapművelés és vetőágy előkészítés egy menetben

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2016.07.11.

Elkezdődtek az aratások, az őszi árpa és a repce elfogadható – jó terméseket produkálnak. Az aratással pedig elkezdődött a következő kultúrnövény magágy készítése is. Miért is? A tarlót vágjuk alacsonyra, és a szalmát zúzzuk minél apróbbra – ez érvényes mind a hagyományos, mind a mulcsos talajművelésre egyaránt.

Tarlóhántás, Joker CT

 

A tarlóhántást majd követi a tarlóápolás és magágykészítés. Annak függvényében, hogy milyen lesz az időjárás, az utóbbi két műveletet ennek megfelelően végezzük. Ha a talaj megengedi a mélyművelést, akkor egyből el lehet végezni azt, ellenben alkalmazzuk a fokozatosan mélyítő talajművelést.

Az alap műtrágyázást se felejtsük el. A mulcsos technológiában a nagy mennyiségű szalma rothadása relatív N-hiányt okoz, így a növények meghálálják a vetési síkba kijuttatott műtrágyát (akár vetéssel egy menetben). A foszfor és káli műtrágyát, ha lehet, juttassuk mélyebbre, és ezt elvégezhetjük a kultivátorral egy menetben is. A Terrano-val vagy Tigerrel végzett alapműveléssel egy menetben a műtrágyát be tudjuk juttatni a talajba. A depó műtrágyázásnak számos előnye van. A műtrágyát pont oda helyezzük ahová a gyökerek majd nőnek, a mennyiség felét sekélyre, felét mélyre is juttathatjuk. A depóba lehelyezett műtrágya hosszabb ideig felvehető állapotban marad a növények számára.

Talajművelés és műtrágyázás, Terrano FX - Parner FT

 

Az őszi talajművelések, általában a repce magágykészítéssel kezdődnek. A repcében érdemes a N-P műtrágyát fele-fele arányban mélyre-sekélyre juttatni, és ajánlott a K kijuttatása is, mivel az a tapasztalat, hogy egy szárazabb évben az így műtrágyázott állomány sokkal stabilabb és jobban tűri a stresszt. A búzában, pl. ha P-ban jól el van látva a talaj, akkor a foszfort mélyre juttassuk ki.

Alapművelés, magágykészítés és műtrágyázás, Terrano 5 FM - Partner HT

 

Az őszi alapművelés tavasziak alá késő ősszel kezdődik, de ha a traktorkapacitás engedi, akkor még száraz talajon történjen, akár augusztus-szeptember  folyamán. A P-K műtrágyát ebben az esetben mélyre juttassuk, és a P tervezett dózis 80%-át ősszel, a többit vetéssel egy menetben.

Őszi magágykészítés, alapművelés és mély műtrágyázás Tigerrel

 

A nitrogén és a foszfor vonzza a növények gyökérzetét, ezt kihasználva a gyökérzet fejlődését irányíthatjuk is.

A Horsch talajművelő kultivátorokat, mind fel lehet szerelni műtrágya-kijuttató berendezéssel. A kultivátorkapa mögé felszerelhető rendszert a régebbi gépekre is gond nélkül fel lehet tenni! Különböző talajok esetében kimondottan előnyös a depó műtrágyázás, mivel a növényeknek szánt tápanyagot az a növény fogja hasznosítani, amelyiknek beterveztük, és nem a rákövetkező évek valamelyike. Így tudjuk a legjobban optimalizálni a termelési költségeket. 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302