MENÜ

Bőtermő vagy Prémium kalászos fajtát válasszak?

Oldalszám: 79
2016.07.11.

A következő hetekben dőlhetnek el a 2016-2017 évi kalászos vetések fajtaválasztási kérdései. Cégünk a Karintia Kft. vetőmag-előállítóként, -forgalmazóként és terménykereskedőként is egyre meghatározóbb mértékben képviselteti magát a magyarországi agrárpiacon.

Az idén 20. születésnapját ünneplő cégünk az ausztriai központú Mauthner Cégcsoporthoz tartozik. Testvércége a Probstdorfer Saatzucht nemesítőház és vetőmagüzem révén a legkiválóbb fajták előválasztási jogával rendelkezik. Ennek köszönhetően a magyar gazdák is válogathatnak a hazai termesztésre leginkább alkalmas, kiemelkedően teljesítő repce és a kalászos fajták közül. Ezek kifejezetten a Pannon régióra nemesített szárazságtűrő fajták. De mégis, a széles palettából milyen fajtát válasszunk?

Az egy lábon állás, vagyis kizárólag, illetve döntő többségben a minőséget mellőző, bőtermő fajtát vetni kockázatos. Igaz ez a fordított helyzetre is, tehát nem feltétlenül kell a prémium kategóriájú gabonákkal foglalkozni. Találjuk meg az egészséges egyensúlyt, ezzel „porlasszuk” a kockázatot.

Az ADESSO nevű őszi búza egy népszerű, mind nagyobb termőterületen termesztett prémium fajta. A prémium búzák legújabb képviselőjében egyesül a stabil és magas termőképesség a rendkívül magas fehérje és sütőipari minőséggel. Fő erénye továbbá a télállóság, termésstabilitás, ellenállóság, korai kalászhányás és a korai érés. Beltartalmi értékei alapján a legnevesebb olasz malmok elvárásait is teljesíti. Emellett a legújabb genetikájú fajtánk mellett a többi jól ismert fajtánk is stabilan teljesít. A Midas, Fulvio, Peppino, Fridolin továbbra is évről évre bizonyítják, hogy minőségben és betegségellenálló képességben verhetetlenek.

A Karintia egyik legkeresettebb őszi búzája az akár 10 tonna termésre is képes BALATON. A tar kalászú, alacsony szármagasságú fajta jó bokrosodási képességgel, kiváló télállósággal, jó szárszilárdsággal bír, megdőlésre nem hajlamos. Gyengébb, illetve átlagos minőségű talajokon is képes rekordtermést produkálni – persze, megfelelő termesztéstechnológiával.

A Rebell nevű legújabb genetikájú bőtermő búzafajtánk a hatalmas kalászaival hívja fel magára a figyelmet, a jól bevált „Karintiás” tarbúzák a Pedro, és a Barok mellett. Nem szabad megfeledkezni a vadkáros területek bőtermő fajtájáról, a Gaudio-ról sem, amely a malmi minősége mellett a rendkívüli terméspotenciáljával emelkedik ki.

A gabonatermesztő gazdák első bevételeiket legtöbbször az őszi árpa értékesítésével könyvelik el. Fontos a magas termőképesség mellett, hogy a takarmánykeverők ne kifogásolják a minőséget. A Karintia őszi árpája, az ALORA, kiegészült egy hasonlóan bőtermő hatsoros őszi árpa fajtával, a CHIARA-val. Mindkét fajtánk az aratás megkezdésével 9 t/ha-os meggyőző termésátlaggal büszkélkedik.

A durum- és a lágybúza ára között esetenként sokezer forintos árkülönbözet alakulhat ki. A kereslet minőségi igényeit az Ausztriában vezető őszi durumbúza fajta, az AURADUR jól kielégíti, melyet már név szerint keresnek a feldolgozóüzemek. A malmok egyre nagyobb mennyiségben dolgoznak fel durumbúzát, ám kevés a fellelhető készlet. A Karintia Kft. terménykereskedelmi üzletága szinte „vadászik” a durumbúzákra.

Végül essék szó a „gyenge” területek növényéről, a tritikáléról. A POLEGO egy igazi univerzális rozs típusú fajta, amely a jellegzetes „acélkék” színével hívja fel magára a figyelmet. Minden területre ajánlott, rendkívül stabil termőképességgel bíró, megdőlésre nem hajlamos fajta.

Minden fajtánkat az általunk bevezetett „PLUS” technológiával hozunk forgalomba. De mi is az a „Plus technológia”? Ez egy minőségi mutató! A csávázó anyag feljuttatása mellett egy több komponensű mikroelemtartalmú magtrágyát kapnak vetőmagjaink, mely által jelentős csírázásbeli, illetve fejlődésbeli előnyök érhetőek el!

További információ: www.karintia.hu