MENÜ

Miért éppen fűszenázs?

Oldalszám: 104-105
2016.07.11.

Az intenzív fűfélék és keverékeik nagy biztonsággal termeszthetők Magyarországon, amit az elmúlt évek bizonyítékként szolgálják. A Vital-Feed Kft. és a nagyüzemek tapasztalatai és mérési eredmények alapján egyértelműen kijelenthető, hogy megelőzik a gabonaszenázsokat mind beltartalomban, mind mennyiségben.

A gabonaszenázsok igaz hogy 2-3 héttel korábban betakaríthatóak, de a fűszenázsok esetében kettő, olykor három kaszálás is elérhető, mellyel minimum kétszeres szárazanyag-tartalom takarítható be hektáronként.

Mindezek mellett az egyéves füveknél vagy fűkeverékeknél eldönthető, hogy az első kaszálás után másodvetemény következik (pl.: rövid tenyészidejű kukorica vagy cirkok) vagy kihasználjuk a fűben rejlő maximális potenciált, ami 10–15 tonna/ha száraz anyag termés.

Fűkeverékeink és fűfajtáik vizsgálata alapján kijelenthető, hogy 60% feletti rost-emészthetőség és átlagosan 18% fehérjetartalom mellett minimum 76% emészthető fehérjetartalmat produkálnak.

A Vital-Feed Kft. és DLF Seeds öt éves együttműködése után kijelenthető, hogy az elmúlt évek átlagában, sokszor szélsőséges időjárási viszonyok mellett is, hogy az egyes fűfajtáink és keverékeik stabil hozamot produkálnak, és biztos alapot jelentenek a tömegtakarmány-bázis megvalósításában.

A nagyításhoz kattintson a képre!

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapjában a legjobb eredményeket a viszonylag korán, szeptember 10 előtt vetett fűfélék biztosítják, melyek a megfelelő fejlettségi állapotban teleltek át.

Az intenzív szántóföldi fűfélékből készült tömegtakarmányok segítségével a legtermészetesebb módon biztosítható a szarvasmarha takarmányozása, a bendő optimális működéséhez a szükséges tápanyagok, a könnyen emészthető rostok, a szénhidrát és a fehérje.

Úgy gondoljuk, ma Magyarországon ezen tömegtakarmányainkkal biztosítható a rentábilis tejtermelés, melyet leghitelesebben az alábbi táblázatok eredményei mutatnak, melyek az idei 2016-os év tavaszi betakarítási adatait tartalmazzák az ország legkülönbözőbb pontjain.

Ennek alapján kijelenthető, hogy a legköltséghatékonyabban intenzív fűfajtákkal állítható elő a szarvasmarha élettana szempontjából legértékesebb, leggazdagabb tömegtakarmány.

 

Elérhetőségek, területi képviseletek:

Szabó Béla • Kereskedelmi igazgató • [email protected] • +36 20 254 0408

Csermák István • Területi vezető, Alföld • [email protected] • +36 20 468 8687

Vajda Péter • Területi vezető, Dunántúl • [email protected] • +36 20 318 6067