MENÜ

Jövedelmező alternatíva az őszi kalászos termesztésben

Oldalszám: 33
2016.09.06.

A durum

A durumbúza  a magyarországi kalászos portfólió színes és sokak által misztifikált eleme. A hazánkban elterjedt és széles körben termelt Aestivum búzákkal ellentétben a durumra sokan mostohagyermekként tekintenek. Ezt egyrészt tradícionális táplálkozási szokásainknak, másrészt a durumbúza-termesztés technológia érzékenységének tudhatjuk be. Pedig ha megfelelő vetésforgóba illesztjük, intenzív és okszerű technológiával termesztjük és időben elvégezzük betakarítását, egy átlagosnál jövedelmezőbb kalászos elemmel leszünk gazdagabbak.

Termesztésünk eredményessége már a vetőmagválasztásnál eldől. Amennyiben nem megfelelő genetikai alapokkal rendelkező, vagy minőségű vetőmagot használunk, akaratunk ellenére korlátozzuk durumtermesztésünk profitabilitását.

A Karintia Kft. portfóliójában szereplő őszi durumbúza az Auradur, amely a hazai durum-fajtaválaszték kiemelkedő tagja. Az ausztriai durum piac vezető fajtájának, az Auradurnak a kiválóságát bizonyítja termelő partnereink elégedettsége, és a fajtához való ragaszkodása.

 

Auradur:

A fajta korai, szálkás kalászú, közepes növénymagasságú, kiváló szárszilárdságú és jó télállóságú, amely kiváló szárazságtűrő képességével bizonyít a Pannon régióban. Ausztria vezető őszi durumbúza fajtájának ezermagtömege, hektolitersúlya, sikértartalma, esésszáma és nyersfehérje tartalma évről évre kiválónak bizonyul. A szemek üvegessége és pigmentáltsága a standard fajtákhoz viszonyítva is kiemelkedő. Esős évjáratban sem hajlamos a kalászban történő csírázásra. Korai vetés javasolt annak érdekében, hogy fejlettebb állapotban, kellő bokrosodással érjen a télbe.

 

Kinek ajánljuk?

Azon durumbúza termesztő partnereink figyelmébe ajánljuk, akik egy stabil, megbízható, egészséges fajtával szeretnének a durum piacon megjelenni.          

A 2015/2016-os évben a korábbi évek tapasztalata alapján, őszi durum vetésterületem meghatározó fajtája az Auradur volt. Több mint 250 ha-on vetettük, főként repce elővetemény után. Az Intenzív termesztéstechnológiát az átlagostól magasabb termésszinttel hálálja meg. Általános egészségi állapota – fuzárium vonatkozásában is – jobb mint a konkurens fajtáké. Amennyiben a betakarítási munkákat megfelelő időben és módon el tudjuk végezni, durumtermesztésünk az Auradurral lehet igazán jövedelmező!

Molnár Béla
Mangi Kft.

 

37 ha-on vetettem a Karintia Kft. AURADUR durumbúzáját a 2015-ös évben. 7,5 t/ha-os termésátlag mellett a következő paraméterekkel takarítottam be:

  • 14,11%-os fehérjetartalom,
  • 373 esésszám,
  • 82,35 hl súly.

Ezen paraméterek mellett azt gondolom az idei csapadékos évben egy kimagasló minőségű durumot termesztettem!

Johannes Schimpfle
Magyarkeresztúri Faluszövetkezet