MENÜ

Állattenyésztés

Szakfolyóirat > 2016/10 > Állattenyésztés Topigs Norsvin Danubia Kft. sertés Sertéstenyésztés

A sikeres sertéstelep záloga a kocautánpótlás helyes megtervezése

A cikk egy olyan témáról szól, mely a nagy sertéstenyésztő cégeknél dolgozók mindennapjainak részét képezi, de sajnos a közepes és kisebb méretű sertéstelepek esetében csak ritkán találkozhatunk vele, ez pedig a telep életének előre való megtervezése. A cikk nem kíván foglalkozni a gazdasági tervezéssel, melyre könnyen rá lehet mondani, hogy az meg minek, hiszen egy-egy embargó, vagy jobb-rosszabb termésátlag gyökeresen változtathatja meg a piaci körülményeket. Természetesen ezek kivédésére is megvannak a praktikák, de a gazdasági számításokat nagyban elősegíti, ha a telepi termelés kiszámítható és kiegyenlített. Ennek megtervezésével foglalkozik az írás.

Szakfolyóirat > 2016/10 > Állattenyésztés KSH Tej Tejtermelés

Tejágazati körkép

A tej az egyik legfontosabb élelmezési cikkünk, kilogrammban mérve hazánkban az élelmiszerkínálat közel egynegyedét teszi ki. A magyarországi tejfogyasztás a kilencvenes évek első felében jelentősen lecsökkent, ezt követően pedig hullámzóan alakult. 2014-ben ismét pozitív irányú elmozdulás mutatkozott: a tej és tejtermékek egy főre jutó hazai fogyasztható mennyisége megközelítette a 157 kilogrammot1, ami egy év alatt 6,2%-os növekedést jelentett. Ennek eredményeként a kínálat ismét elérte a 2010. évi szintet. 2015-ben a háztartások közvetlen tejfogyasztása is emelkedett: míg 2014-ben a magánháztartásokban egy fő havonta átlagosan 3,8 liter tejet fogyasztott el, addig a következő évben már 4,4 litert.