MENÜ

A szemes termények minőségi tárolásának új dimenziója

Oldalszám: 54
2016.10.06.

Magyarországon átlagos terméseredményeinket figyelembe véve megállapítható, hogy a szemes termények tárolásához megfelelő mennyiségű tárolókapacitással rendelkezünk. Meg kell viszont jegyeznünk, hogy ezen tárolók nagy részének műszaki színvonala nem megfelelő és a betárolt termények minőségének­ megóvására hivatott tárolási módszerek a létesítmények nagyobb részénél eleve hiányoznak. Ezt az alapvető technológiai hiányosságot a gazdaságok a termények túlszárításával igyekeznek pótolni, ami az ismert és jelentős mértékű energia­felhasználáson túl a termények fizikai és beltartalmi minőségét is károsan befolyásolja.

A száraz szemes termények légmentes minőségi tárolási eljárásainak az Európai Unió országaiban széles körben több mint másfél évtizede sikeresen alkalmazott változata a fóliatömlőre alapozott tárolási technológia, népszerűbb nevén a hurkázásos tárolás.

A fóliatömlőre, fóliahurkára alapozott szemestermény-tárolási technológiák mindazokban a gazdaságokban alkalmazhatók optimálisan, melyek ezen eljárások tárolástechnikai és ellenőrzési feltételeit meg tudják valósítani. Ezek értelemszerűen lehetnek olyan gazdaságok is, melyek nem rendelkeznek egyéb tároló létesítményekkel és a betakarított terményüket sem akarják azonnal értékesíteni. Mivel a fóliatömlők kapacitása megközelítőleg 250–350 tonna, így ez a technológia nemcsak a kis- és közepes méretű gazdaságok tárolási problémáit oldhatja meg, hanem megfelelő tömlőszám esetén kiegészítője lehet a nagyobb raktárkapacitásnak.

A technológia alkalmazásához vontatott kivitelű valamint önjáró töltőberendezésekkel kínál teljes körű szolgáltatást a Vital-Feed Kft., komplex tartósítási üzletágán keresztül. Mely szemes, nedves szemes, roppantásos darálásos, szerves savas technológiák kivitelezését tartalmazza az egész ország területén.

 

MIÉRT, ÉPPEN FÓLIATÖMLŐ?

Költséghatékonyság:

  • nincs szárítási költség
  • (betárolhatóság 16% víztartalomig) 3–12 Ft/tonna,
  • nincs gázosítási költség, 160–180 Ft/tonna x 3 (évente 3 alkalommal),
  • nincs anyagmozgatási költség 2-3 Ft/tonna,
  • nincs szállítási költség (tárolás a felhasználás helyén),
  • a betárolás rendkívül gyors, nem foglal felesleges raktárhelyet.

Szemes termények betárolásakor a terményeket a töltőgép 2,7 méter átmérőjű 60, 75, vagy 90 méter hosszúságú kizárólag első osztályú (nem újra feldolgozott alapanyagokból) háromrétegű UV-stabil fóliatömlőbe préseli 30–35 bar nyomáson. A fóliatömlőkben mint tárolótérben kialakuló hőmérsékleti viszonyok ellenőrzése, valamint a mintavételezések megvalósítása céljából a tömlők felületén speciális szelepek kerülnek beépítésre.

A fóliahurkák és egyben a betárolt termény minősége a légmentes tárolásnak, az alacsony szárazanyag­-veszteségnek, a homogén nedvességtartalmú és a megfelelően tisztított alapanyagoknak köszönhetően hosszú ideig biztosítható.

A hermetikus zárás következtében a termények a hézagtérfogatban lévő levegő oxigénjét fokozatosan felemésztik, majd a mindig jelenlévő gombaflóra a további oxidációs folyamatok meg­szűnésének köszönhetően élettevékenységét minimálisra lassítja, vagy meg is szünteti. Hasonló meggondolásból az esetlegesen bekerülő rovarpopulációk kártétele is kiküszöbölhető.

Az állagmegóvó technológia érték­- és minőség megőrzéséhez a megfelelő minőségű fóliatömlők és a szigorú technológiai előírások, valamint a Vital-Feed Kft. több mint tízéves tapasztalata a tartósítási szolgáltatások terén megfelelő biztosítékot nyújtanak.

 

VITAL-FEED KFT.  9330 Kapuvár, Szent István Király u. 3.

[email protected]  •  www.vitalfeed.hu

 

 

Elérhetőségek, területi képviseletek:

Szabó Béla
Kereskedelmi igazgató
[email protected]
+36 20 254 0408


Csermák István
Területi vezető, Alföld
[email protected]
+36 20 468 8687

 

Vajda Péter
Területi vezető, Dunántúl
[email protected]
+36 20 318 6067

 

Mátyás Csaba
Területi értékesítési vezető, takarmányozási szaktanácsadó
[email protected]
+ 36 20 238 8330